iOS 7 uitgelicht: 10 onderbelichte veranderingen

iOS 7 blijkt ook de nodige kleine veranderingen te bevatten. In dit artikel bespreken we tien nieuwe aspecten van iOS 7.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

iOS 7 logoMet de introductie van iOS 7 liet Apple een paar prominente nieuwe functies zien, waaronder het nieuwe Control Center en AirDrop voor iOS. Inmiddels hebben ontwikkelaars (en wijzelf) met een testversie kunnen spelen en blijken er ook de nodige veranderingen in iOS 7 te zitten die nog niet uitgebreid zijn besproken. In dit artikel kijken we naar tien “kleine” veranderingen of toevoegingen in iOS 7, zoals een subtiele wijziging in Apple’s Kaarten-icoon of de veelbesproken “Dutch dictionaries” die tijdens de keynote ineens op het scherm werd getoond en waardoor iedereen even hoopte dat er een Nederlandse Siri zou worden aangekondigd.


ios7 functies

1. Telefoonnummers blokkeren

iOS 7: Telefoonnummer blokkerenIn iOS 7 is het mogelijk om telefoonnummers te blokkeren, bijvoorbeeld van iemand die je lastig valt. Naast telefoongesprekken worden ook sms-berichten, iMessages en Facetime-gesprekken geblokkeerd. Je kunt een nummer later weer deblokkeren, waardoor je alle berichten en gesprekken weer als vanouds zult ontvangen.

2. Dictafoon-app weg

voicememo betaWe weten niet waarom, maar de Dictafoon-app van Apple is in de eerste bètaversie van iOS 7 nergens te bekennen. Kans bestaat dat Apple hem bewust heeft verwijderd en dat hij niet meer terugkomt, maar een tweede mogelijkheid is dat hij in latere bèta’s opeens weer langskomt. Of de app verwijderd blijft weten we dus pas zeker zodra de uiteindelijke versie van iOS 7 beschikbaar wordt gesteld.

Een ontwikkelaar die anoniem wil blijven stuurde ons de hiernaast afgebeelde screenshot, die tijdens de WWDC-sessies te zien was. Daaruit is af te leiden dat de Dictafoon-app mogelijk terugkomt.

In de tweede bètaversie van iOS 7 is de Dictafoon-app teruggekeerd, met een totaal nieuw ontwerp.

3. Meer apps in mappen

iOS 7 mappenIn iOS 6 is er in een map op je iPhone 5 slechts ruimte voor hooguit 16 apps (12 op iPhone 4S of lager), maar in iOS 7 lijkt de beperking op dit aantal apps per map te zijn verdwenen. Staan er meer dan negen applicaties in een specifieke folder, dan zal er binnen deze map een tweede pagina worden gemaakt. Hoeveel apps er maximaal in één map passen is ons nog niet duidelijk: wij wisten in een map twaalf pagina’s met ieder negen apps – dus 108 apps – te creëren voordat we het opgaven.

De extra ruimte in mappen zorgt er ook voor dat je een vrijwel onbeperkt aantal apps op een iPhone kunt installeren. Op de iPhone 5 kon je hooguit 3.569 apps installeren, als je op alle 12 homescreenpagina’s steeds een maximaal aantal gevulde folders had. Die limiet lijkt met iOS 7 verdwenen.

4. Nederlands woordenboek

Apple heeft in iOS 7 een Nederlands woordenboek toegevoegd (de befaamde ‘Dutch dictionary‘ die werd genoemd in de sheet tijdens de WWDC 2013-keynote) waarmee het mogelijk is om een geselecteerd woord met een speciale knop te definiëren. Hierdoor kun je bij Nederlandse termen snel de betekenis achterhalen. In eerdere iOS-versies zat deze functies al, maar werd Nederlands niet ondersteund. In de eerste bètaversie lijkt de definitielijst voor iOS 7 alleen nog niet te werken: in zowel iBooks als Safari kregen wij geen definitie in beeld, ongeacht het gekozen woord. In Safari is er zelfs nog geen terugknop, waardoor je de app opnieuw moet opstarten om weer verder te kunnen browsen.

5. Vernieuwde Spotlight

iOS 7 spotlightIn iOS 7 zit Spotlight (zoeken binnen je iDevice) op een andere plek. Vroeger kreeg je de zoekoptie te zien door naar de linkerzijde van je eerste iconenpagina te gaan, maar nu kun je vanaf iedere plek op het iconenscherm de zoekbalk openen door naar onderen op het scherm te trekken. Dat is vooral handig als je veel pagina’s gevuld met apps hebt: je hoeft namelijk niet meer je positie te verlaten om iets bij naam op te zoeken. Je moet specifiek over de app-iconen vegen om de balk tevoorschijn te halen. Veeg je iets teveel aan de bovenzijde van het scherm of over de app-dock onderin, dan werkt de truc niet.

6. Geen papierversnipperaar meer in Passbook

passbook-versnipperaarHet leverde vorig jaar nog applaus op: de papierversnipperaar in Passbook die een ticket aan repen scheurt, op het moment dat je op de Delete-knop drukt. Helaas voor de liefhebbers: de papierversnipperaar is er niet meer. Het lijkt erop dat Jonathan Ive alle herinneringen aan voormalig collega Scott Forstall heeft willen wegwissen. Bij het weggooien van een ticket of kortingsbon in Passbook verdwijnt deze, zonder grappige animatie.

7. Apps hebben toestemming voor microfoontoegang nodig

iOS-applicaties die je microfoon gebruiken moeten hier vanaf iOS 7 vooraf toestemming voor vragen. Daarmee scherpt Apple de privacy-instellingen van iDevices aan. In iOS 6 introduceerde Apple al de nodige nieuwe privacy-instellingen.

8. Kiosk kan nu in een map gezet worden

Gebruik je Apple’s Kiosk-app niet, dan is het vanaf iOS 7 eindelijk mogelijk om het icoon in een map te plaatsen. Kiosk (Newsstand) is voortaan namelijk een app in plaats van een verkapte map, waardoor dit nu mogelijk is. Een veelgevraagd verzoek en nu dus gelukkig toegestaan.

9. Icoon Kaarten-app toont Apple’s nieuwe campus

apple-maps-ios7Het icoon voor de Kaarten-app in iOS 6 liet Apple’s vaste adres op 1 Infinite Loop zien, maar iOS 7 is nu alvast toegespitst op Apple’s nieuwe adres: het vernieuwde icoon toont namelijk de locatie van Apple’s nieuwe campus. Naast het Apple Maps-icoon hebben ook alle andere standaard Apple-iconen een nieuw uiterlijk gekregen.

10. Automatische app-updates

iOS 7 - automatische updatesApple noemde het kort tijdens de presentatie van iOS 7: het is niet langer nodig om je apps zelf te updaten. Zijn er een of meerdere app-updates beschikbaar, dan zal je iDevice deze automatisch installeren. De nieuwe mogelijkheid is optioneel; je kunt zelf kiezen of je het inschakelt.

Nog meer kleine details

Apple staat erom bekend dat ze ook op de kleine details letten. Denk bijvoorbeeld aan de bolletjes die voortaan het mobiele signaal aangeven. Hieronder nog wat kleine waarnemingen, waarvan er ongetwijfeld nog meer zullen volgen.
nachtweergave-maps

  • Er is nu een nachtweergave voor Apple Maps, zoals hiernaast te zien. Je moet hiervoor wel de klok voorbij middernacht zetten (er is geen speciale knop om het in en uit te schakelen).
  • Er zijn in Apple Maps nu wandelroutes met gesproken aanwijzingen (routes plannen voor wandelaars was al mogelijk).
  • iTunes Radio heeft een Twitter #Music-station met trending muzieknummers.
  • Luister je naar iTunes Radio en krijg je een muzieknummer voorgeschoteld dat je niet bevalt, dan kun je zesmaal (per uur?) doorspoelen naar een volgend nummer.
  • Je kunt een app afsluiten door deze in de preview-weergave naar boven te vegen.
  • Je kunt Kiosk/Nieuwsstand in een map plaatsen.
  • De Kompas-app heeft nu een hoogtemeter. iOS 7 heeft ondersteuning voor een gyroscoop, accelerometer en (nieuw!) inclinometer, waarmee je op- en neergaande bewegingen kunt meten.
  • In Berichtencentrum zijn geen knoppen voor Facebook en Twitter meer aanwezig.
  • Control Center heeft geen snelle schakelknop voor 3G. Maar let ook even op het volgende punt.
  • ververs-apps-op-achtergrond

  • Je kunt het dataverbruik nu per app in de gaten houden. Ook kun je 3G-dataverkeer voor bepaalde apps uitschakelen.
  • Je kunt apps nu op de achtergrond verversen. Dit gebeurt op een slimme manier, zodat het energieverbruik minimaal is.
  • De multitask-switcher werkt ook als je je iPhone een kwartslag kantelt (dus in landscape-weergave bekijkt).
  • De slide-to-unlock-balk is niet meer zichtbaar als een schuifbalkje. In plaats daarvan moet je over de tekst ‘ontgrendel’ vegen, eigenlijk in een niet-intuïtieve richting (van links naar rechts).
  • Apple levert twee dynamische wallpapers mee, met bubbels of vegen die lijken te zweven boven de achtergrond. Je kunt ook panorama-wallpapers installeren, die niet het subtiele parallax-effect hebben, maar waarbij de wallpaper iets verschuift.
  • FaceTime heeft een losse app gekregen. Eerder was het onderdeel van de Telefoon-app en ook in de Berichten-app kon je bovenaan de gesprekkenlijst een FaceTime-knopje vinden.
  • klokicoon

  • Het klokicoontje toont een live animatie, waarbij zelfs de secondewijzer nauwkeurig meedraait. Gek genoeg past het weericoontje zich niet aan; het is altijd zonnig maar bewolkt.
  • In FaceTime kun je nu ook een gesprek met alleen audio voeren. Het werkt via Wi-Fi en het kost je dus geen belminuten.
  • WiFi HotSpot 2.0-ondersteuning: hiermee kun je je automatisch aanmelden bij draadloze netwerken van een bepaalde aanbieder.
  • iBeacons-ondersteuning: locatiebepaling met behulp van Bluetooth 4.0-apparaten.
  • Apple heeft Google nog meer aan kant gezet en gebruikt in Siri voortaan de Bing-zoekmachine van Microsoft.
  • Apple introduceert in iOS 7 nieuwe veegbewegingen, bijvoorbeeld om door apps te navigeren. De veegbeweging in de Mail-app doet denken aan de app Mailbox.
  • Bij de Camera-app kun je de volumeknop niet meer gebruiken om een foto te nemen. Dit kan mogelijk nog veranderen.
  • Het bolletje van GPRS is vervangen door de tekst ‘GPRS’.
  • Er staat geen Play-icoontje meer in de statusbalk tijdens het luisteren van muziek.
  • In Safari kun je met een veegbeweging terug naar de vorige webpagina.

Uiteraard zijn dit niet alle nieuwe functies die er in iOS 7 zijn te vinden. We hebben het bijvoorbeeld niet gehad over verbeterde fotostreams, waarin iedereen afbeeldingen kan toevoegen of over de ondersteuning voor gamecontrollers die Apple kort noemde tijdens de presentatie. In de artikelreeks iOS 7 uitgelicht zullen we de komende dagen een licht schijnen op zo’n beetje alle prominente toevoegingen in de nieuwste iOS-telg.

Zijn er nieuwe functies in iOS 7 waar jij heel blij van wordt? Wij horen het graag.

Dit artikel is onderdeel van de serie iOS 7 uitgelicht, waarin we bijzonderheden van iOS 7 bespreken.

Reacties: 97 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.