iOS 7 uitgelicht: kompas met waterpas
De kompasfunctie op de iPhone heeft in iOS 7 een aantal nieuwe functies gekregen. We bespreken in deze aflevering van iOS 7 uitgelicht de mogelijkheden van het kompas. Voorheen zag het eruit als een oud zeemanskompas uit de vorige eeuw. In iOS 7 is het Kompas een strakke en moderne app geworden met de basiskleur zwart. Het nieuwe kompas doet nu meer aan de luchtvaart denken. Er is een nieuwe manier om te kalibreren ingevoerd en er zit een nieuwe waterpasfunctie in.
Let op dat de Kompas-app alleen aanwezig is op de iPhone, niet op de iPod touch en iPad.
Kompasfuncties
Na het kalibreren van de Kompas-app krijg je een zwart scherm met witte tekst te zien. De wijzer naar het noorden is als enige rood uitgevoerd. Je ziet op het analoge kompas zelf het aantal graden, met daaronder een digitale weergave van het aantal graden, de lengte- en breedtegraad van je locatie en de plaatsnaam. Als je na een heftige nachtmerrie wakker wordt op een vreemde plaats en snel wilt weten waar je bent, geeft de Kompas-app je snel antwoord. De Kaarten-app is ook een optie, maar daar heb je een internetverbinding voor nodig.
Waterpas
Onder de kompasfunctie zie je twee bolletjes, om aan te geven dat er nog een tweede scherm is. Dit tweede scherm bevat een waterpas die je op twee manieren kunt gebruiken. Zet de iPhone rechtop en je krijgt de waterpas hieronder te zien, waarbij het aantal graden wordt weergegeven. De kleur groen geeft aan dat je goed zit. Handig tijdens het klussen!
Maar er is nog een andere waterpas. Hou je de iPhone vlak, dan verschijnt de tweede waterpas die met twee bolletjes en een cijfer werkt. Dit scherm gebruikt de bewegingssensor en de gyroscoop om te bepalen onder welke hoek je de iPhone vasthoudt. Een getal in graden geeft aan hoe schuin je de iPhone houdt. Bij een volkomen vlak oppervlak zullen de twee cirkels overlappen.
De waterpasfunctie maakt apps van derden zoals Bubble Level, iLevel Waterpas en de waterpas in de Praxis-app overbodig.
Kompas kalibreren
Het kalibreren van het kompas komt altijd op het meest ongunstige moment: net als je een wandelroute wilt opvragen bijvoorbeeld. Terwijl vrienden je vertwijfeld aankijken, moet je een rare 8-beweging in de lucht maken. Dat hoeft in iOS 7 niet meer. Bij het opstarten van de Kompas-app zul je zien dat er een andere kalibratiemethode is gekozen: een rondje met een rode stip. Door de iPhone te kantelen en het rode bolletje te laten ronddraaien voer je de kalibratie uit. Sneller en minder opzichtig.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Ik heb soms wel moeite met dat nieuwe kalibreren. 😛
Dan heb ik eindelijke het rondje voltooid en dan moet ik nog een rondje waarbij er stukjes worden overgeslagen. 🙂
Klopt dat probleem heb ik ook.
Daarom is het ook een beta natuurlijk !
Dat is geen probleem, maar om je te laten weten dat de calibratie nog niet helemaal is voltooid.
Het kompas heeft overigens nog een functie. Als je op de naald tikt laat de iPhone het aantal graden ten opzichte van het noorden zien. En als je vervolgens draait verschijnt er vanaf dat punt een rode balk.
Geen idee wat je eraan hebt. 🙂
Ik geloof inderdaad ook niet dat het een bug is, gezien dat je voorheen een achtje moest draaien 😉
ik vind het niet zo’n issue, ik shake mijn iphone ook vaker als ik tekst ongedaan wil maken.
Handig tijdens het klussen???
Dat kompas is nutteloos. Hebben jullie (iPhoneclub) niet gezien hoeveel tolerantie er in het groene gebied zit? Als je op basis van deze ‘waterpas’ iets gaat maken dan stort morgen alles weer in en heb je één dag naar je scheve zaagwerk zitten kijken 🙂
De zoveelste nutteloze app van Apple die nooit door appreview was gekomen als een ander hem had gemaakt.
Handig tijdens het klussen???
Die waterpas is nutteloos. Hebben jullie (iPhoneclub) niet gezien hoeveel tolerantie er in het groene gebied zit? Als je op basis van deze ‘waterpas’ iets gaat maken dan stort morgen alles weer in en heb je één dag naar je scheve zaagwerk zitten kijken 🙂
De zoveelste nutteloze app van Apple die nooit door appreview was gekomen als een ander hem had gemaakt.
@Michel van Meijer: Jij draait dus een beta. Dan ben je dus waarschijnlijk een developer. Zo ja: dan zou je weten dat bugs uiteindelijk opgelost worden, en dat bij de definitieve versie het beter is. Zo nee: dan mag je helemaal niet klagen. Beta installeren is op eigen risico en accepteer dit soort dingen. En anders lekker downgraden.
Downgraden heb ik al gedaan. De beta bevat duizenden bugs, nog slechter dan Windows 95.