iOS 8 en foto’s: hoe werken camerarol en Fotostream?

De Foto-app in iOS 8 gaat anders met je foto's om. De camerarol is verdwenen en Fotostream werkt nu anders. Dit artikel legt uit wat er is veranderd en welke problemen je kunt tegenkomen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Je hebt de update naar iOS 8 uitgevoerd, maar nu ben je foto’s kwijt. Of je ziet niet meer de vertrouwde camerarol. En met Fotostream gaat ook van alles mis. Daarom in dit artikel alles wat je moet weten over iOS 8 Fotostream en de nieuwe manier waarop foto’s worden beheerd in iOS 8.


fotoapp ios 8

Update: In iOS 8.1 is de camerarol op veler verzoek terug. Alle opmerkingen hieronder die met de verdwenen camerarol te maken hebben, kun je dan ook negeren.

Veelvoorkomende problemen met de nieuwe Foto-app

Hieronder bespreken we een aantal veelgenoemde problemen die met de nieuwe Foto-app te maken hebben. Heb je een probleem dat nog niet is besproken, noem het dan vooral in de reacties. Dan proberen we er een antwoord op te vinden.

Probleem: foto’s kwijt na iOS 8-update

Na de update naar iOS 8 kun je bepaalde foto’s niet meer vinden, terwijl je wel een backup had gemaakt. Geen nood, de foto’s zitten nog steeds in de backup die je had gemaakt. Zet de backup terug en je hebt alle foto’s weer op je iPhone staan. Gebruikte je alleen Fotostream, dan heb je wel een probleem, want tot de komst van iOS 8 bewaarde Fotostream niet alle foto’s op iCloud. Fotostream was dan ook niet bedoeld als backup-methode.

Probleem: camerarol is verdwenen

Dat klopt. In iOS 8 is geen camerarol meer aanwezig. In plaats daarvan worden alle foto’s via iCloud gesynchroniseerd met al je iOS-apparaten en Macs. Je vindt de recent gemaakte foto’s terug in de map ‘Onlangs toegevoegd’, die hetzelfde werkt als de camerarol. Zie uitleg hieronder. De oudere foto’s zijn nu te vinden onder Verzamelingen en Momenten.

De oude situatie met iCloud Fotostream

In iOS 8 wordt anders omgegaan met foto’s. Dat heeft te maken met Fotostream. Toen drie jaar geleden iCloud Fotostream werd ingevoerd, was het beperkt tot de laatste 1.000 foto’s of de laatste 30 dagen. Alle andere foto’s werden niet op iCloud bewaard en video’s werden helemaal niet opgenomen in Fotostream. Het handige was wel dat er gratis updates van je foto’s werden gemaakt en dat de opgeslagen foto’s niet meetelden bij je iCloud-opslagruimte.

Voor veel mensen was Fotostream verwarrend. Ze dachten dat er een volledige backup werd gemaakt, terwijl het alleen maar ertoe diende om altijd je meest recente foto’s op alle apparaten beschikbaar te hebben. Als je terugkeerde van vakantie wist je zeker dat alle vakantiefoto’s meteen te bekijken waren op iPhone, iPad en Mac. Je kon foto’s uit de Fotostream weghalen, maar je kon ze niet sorteren of bewerken.

De nieuwe situatie in iOS 8

In iOS 8 pakt Apple het anders aan. De hele fotocollectie wordt voortaan in iCloud bewaard onder de naam iCloud-fotobibliotheek. Dat betekent ook dat je sneller tegen de opslagcapaciteit van iCloud aanloopt en misschien extra opslagruimte moet bijkopen. Het voordeel is echter, dat alle foto’s én video’s voortaan veilig worden bewaard op iCloud. Je hebt dan je volledige foto- en videocollectie beschikbaar op iPhone, iPad en Mac.

Er is daarom ook geen aparte camerarol meer. In de camerarol werden foto’s lokaal opgeslagen op je toestel, waarbij je zelf voor een oplossing moest zorgen om een volledige backup te maken. Alle foto’s die je in iOS 8 maakt worden onderdeel van je persoonlijke iCloud-fotobibliotheek, die op alle apparaten toegankelijk is.

Ga je naar de Foto-app, dan zie je alleen de mapjes ‘Onlangs toegevoegd’ en ‘Onlangs verwijderd’ en eventuele albums die je zelf hebt aangemaakt. Alles werkt nog op dezelfde manier. In ‘Onlangs toegevoegd’ vind je alle recent gemaakte foto’s, net zoals in de camerarol het geval was. Je kunt ook nog steeds albums maken en foto’s bewerken.

Foto’s bewerken vanuit andere apps

Als je apps zoals Camera+ en Adobe Photoshop Touch gebruikt voor het bewerken van je foto’s, dan is er inderdaad geen camerarol meer. Maar er is wel een mapje voor alle foto’s, waar je gewoon naartoe kunt bladeren om een foto binnen te halen in de app. Het werkt op soortgelijke manier voor apps die foto’s moeten ophalen uit de voormalige camerarol: je geeft aan dat je een bestaande foto wilt invoegen, kiest één van de fotoalbums en vervolgens de gewenste foto.

iCloud-fotobibliotheek

icloud photo library waarschuwingAls je iOS 8 opstart en toegang wilt tot je fotocollectie, kun je de hiernaast afgebeelde waarschuwing voor iCloud-fotobibliotheek te zien krijgen. Het vervelende is, dat niet iedereen de optie te zien krijgt. Als je dit inschakelt zullen foto’s van iTunes worden verwijderd. Het synchroniseren van foto’s via iTunes wordt namelijk niet langer ondersteund als je iCloud-fotobibliotheek inschakelt. Dus hou daar rekening mee.

In de iCloud-fotobibliotheek worden alle foto’s en video’s in volledige resolutie bewaard en in hun originele formaat, ook bij RAW-foto’s die je via een andere camera hebt gemaakt. iCloud-fotobibliotheek onthoudt de mappenstructuur die je hebt gemaakt en als je foto’s bewerkt worden de bewerkingen ook gesynchroniseerd.

iOS 8 Fotostream inschakelen

In iOS 8 is Fotostream nog steeds aanwezig. Ook kun je nog steeds gebruik maken van Gedeelde Fotostreams, dus mappen die je met meerdere mensen deelt. Er zijn twee plekken waar je de iOS 8 fotostream kunt inschakelen:

  • Via Instellingen > Foto’s en camera > Mijn fotostream
  • Via Instellingen > iCloud > Foto’s > Mijn fotostream

Alle foto’s die je maakt zullen nu via iCloud automatisch naar alle apparaten worden doorgestuurd, zodra je een Wi-Fi-verbinding hebt. Er is geen apart Mijn Fotosteam-mapje meer.

Voor het inschakelen van de Gedeelde Fotostream kun je op de volgende plek terecht:

  • Via Instellingen > Foto’s en camera > iCloud-fotodelen

Vervolgens kun je albums aanmaken die je met anderen kunt delen. Vrienden kunnen zich abonneren op deze fotoalbums en krijgen meteen te zien als jij een nieuwe foto in deze map plaatst. Al je andere privéfoto’s krijgen ze niet te zien.

Reacties: 101 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.