iOS 8 uitgelicht: Family Sharing voor gezinnen
Apple heeft talloze nieuwe functies voor iOS 8 aangekondigd. In de serie ‘iOS 8 uitgelicht‘ gaan we de komende dagen nader in op specifieke functies. Apple gaat in iOS 8 een nieuwe Delen met gezin-functie (Family Sharing)* invoeren, speciaal bedoeld voor gezinnen van maximaal 6 personen. Family Sharing maakt het voor gezinnen makkelijker om agenda’s, herinneringen, foto’s en aankopen in iTunes onderling uit te wisselen. Ook krijgen ouders een notificatie op hun scherm, als een kind probeert om een aankoop te doen. De ouder kan op zijn eigen iPhone of iPad goedkeuring geven voor de aankoop.
Ook handig voor MKB
De zes gezinsleden kunnen elk een ander Apple ID gebruiken voor het kopen van apps, maar ze rekenen allemaal af via dezelfde creditcard. Dat maakt de Family Sharing-functie meteen ook interessant voor kleine bedrijven met maximaal 6 werknemers. Alle medewerkers maken naast hun normale iTunes-account ook nog een zakelijk iTunes-account aan en kunnen daarna ‘op kosten van de zaak’ apps installeren.
Eén creditcard voor iedereen
Maar eigenlijk is Family Sharing vooral bedoeld voor gezinnen. Het grote voordeel is dat iedereen in het gezin z’n eigen account kan gebruiken en dat alles wordt afgerekend via één creditcard. Eenmaal gekochte apps kun je binnen je gezin gratis uitwisselen, ook tussen verschillende iTunes-accounts. Het grote nadeel is uiteraard dat je wel een creditcard nodig hebt – en dat is in sommige gezinnen nog niet zo vanzelfsprekend. Mogelijk werkt het ook met een prepaid creditcard.
Samen fotoalbums en agenda’s maken
Met Family Sharing kun je onderling agenda’s uitwisselen, zodat je kunt zien wanneer andere leden in het gezin een afspraak hebben. Dit werkt op de gebruikelijke manier, waarbij je bepaalde agenda’s zichtbaar en onzichtbaar kunt maken. Als je met verschillende Google-agenda’s werkt, ken je het principe waarschijnlijk al. Elke agenda heeft een eigen kleurtje en is individueel aan- en uit te schakelen. Daarmee wordt het kiezen van een goed moment voor een gezinsuitje ook veel makkelijker. Een soortgelijke groepsfunctie om afspraken en agends te delen was al te vinden in Windows Phone 8, maar het grote verschil is dat er bij Apple nog veel meer functies in zitten en dat je ook iTunes-aankopen kan doen.
Je kan met Family Sharing trouwens ook een gezamenlijk fotoalbum aanmaken. Dit doe je door een Fotostream voor het gezin te maken, waar iedereen aan kan bijdragen.
Ouders als IT-beheerders
Bij Family Sharing maak je eerst een groep aan. De ouders hebben daarbij een leidende rol en bepalen wie de groepsleden zijn en welke permissies ze krijgen. Daarna kun je allerlei informatie gaan uitwisselen. Zo kun je met Zoek vrienden (Find My Friends) snel zien waar alle gezinsleden uithangen en met Zoek Mijn iPhone (Find My iPhone) zicht houden op alle iPhones en iPads die in het gezin in gebruik zijn. Je wordt als ouder dus een soort IT-beheerder binnen het gezin.
Apps en andere aankopen uitwisselen
Een van de handige eigenschappen van Family Sharing is dat je apps die met het ene account zijn gekocht, ook gratis kunt downloaden via de andere accounts in het gezin. Je hoeft een bepaalde app dus maar één keer aan te schaffen en iedereen binnen het gezin kan er gebruik van maken. Het grote voordeel daarvan is dat iedereen zijn eigen account kan gaan gebruiken. Kinderen worden niet meer geconfronteerd met de 18+ apps die hun ouders hebben aangeschaft, maar zien alleen de apps die via hun eigen accounts zijn gedownload. Als ze willen, kunnen ze ook apps krijgen die door pa of ma zijn gekocht.
Deze functie geldt voor apps, muzieknummers, films, boeken en allerlei andere content die je in de iTunes Store koopt.
Einde aan in-app aankoopdrama’s?
Het is duidelijk dat Apple met Family Sharing ook iets anders voor ogen heeft: een einde maken een het drama dat ‘in-app aankopen’ heet. Apple verdient bakken met geld aan freemiumgames, die gratis te downloaden zijn maar waarin je soms hevig wordt verleid tot extra aankopen. De makers proberen vooral kinderen te verleiden, met als gevolg: ouders die boos zijn op Apple. Of op zichzelf, omdat ze de in-app aankopen niet hebben uitgeschakeld.
Met Family Sharing probeert Apple daar iets aan te doen. Iedereen binnen het gezin heeft een eigen iTunes-account en dus ook een eigen wachtwoord. Ouders hoeven hun eigen wachtwoord niet aan hun kinderen te geven, maar houden wel controle over de apps en aankopen die de kleine aanschaft. Je kunt instellen dat je elke aankoop die de kinderen op hun iPhones en iPads doen, als ouder moet goedkeuren. Dat voorkomt dat kinderen handenvol geld uitgeven. Het geven van goedkeuring werkt ook op afstand: als een kind thuis met oma een spelletje aan het doen is en een aankoop wil doen en de ouders ondertussen op kantoor zitten, krijgen ze een pop-up met een verzoek om de aankoop goed te keuren. Dit werkt zodra je de ‘Ask To Buy’-functie hebt ingeschakeld.
Voor Apple heeft het ook voordelen: ze worden niet langer bestookt door boze ouders, die menen dat er aankopen door de kids zijn gedaan, waar ze niet van op de hoogte waren. Vorig jaar moest Apple door een schikking $32,5 miljoen uitkeren aan ouders die vonden dat er onterecht aankopen in rekening waren gebracht. Bij Family Sharing kun je straks ook Apple ID’s aanmaken voor kinderen die jonger dan 13 jaar zijn (Apple scherpte de regels daarover een tijdje geleden aan).
Wanneer beschikbaar?
Family Sharing komt dit najaar beschikbaar, zodra iOS 8 officieel wordt uitgebracht. Ontwikkelaars kunnen nu al aan de slag met de iOS 8 betaversie die Apple beschikbaar heeft gesteld.
*Omdat de functie is aangekondigd onder de naam Family Sharing noemen we het momenteel nog even zo. De Nederlandse versie wordt ‘Delen met gezin’.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 22 reacties