iOS 9.1 beta ongedaan maken: dit zijn de stappen
De iOS 9.1 beta bracht nog weinig echte vernieuwinge. Er zullen dan ook heel wat mensen zijn, die van de iOS 9.1 beta terug willen naar een stabiele versie. Downgraden naar iOS 9 gaat echter niet zomaar, want je kunt data kwijtraken als je het onzorgvuldig aanpakt.
We hebben in ons eerdere artikel voor betagebruikers al uitgelegd hoe je het ongedaan maken van de iOS 9.1 beta werkt (en waarschuwden daarbij ook voor mogelijk dataverlies). Maar we krijgen toch nog veel vragen van mensen die de publieke beta van iOS 9.1 hebben geïnstalleerd en daar spijt van hebben. Met beta’s loop je altijd een risico en je kunt ze beter niet installeren op een toestel dat je dagelijks nodig hebt, maar ja: soms neem je de gok. Zeker als Apple met het uitbrengen van de publieke beta in feite aangeeft dat de beta veilig genoeg is voor het grote publiek.
Alternatief: wachten op iOS 9.1 final
Mocht je bij het uitvoeren van onderstaande stappen alsnog tegen problemen aanlopen, dan kun je natuurijk ook wachten tot de officiële versie van iOS 9.1 beschikbaar komt. Dat zal later dit jaar gebeuren, rond de lancering van de iPad Pro. Het betekent overigens wel dat je nog tot november zult moeten wachten. Ook kun je toekomstige betaversies van iOS 9.1 blijven installeren, in de hoop dat eventuele problemen die je met de huidige beta hebt, zijn opgelost.
1. Meld je af bij het iOS beta-programma
Als eerste meld je je af bij het iOS beta-programma. Op de pagina ‘Unenroll’ geef je aan dat je geen beta meer wilt gebruiken. Op de pagina staan overigens ook instructies hoe je weer terug kunt naar een oudere iOS-versie.
2. Schakel Zoek mijn iPhone en pincodes uit
Als je bezig gaat met downgraden naar een oudere iOS-versie, is het slim om Zoek mijn iPhone en de pincode tijdelijk uit te schakelen. Die kunnen later in het proces foutmeldingen veroorzaken. Het scheelt tijd als het Activatieslot niet actief is. Je schakelt Zoek mijn iPhone uit via Instellingen > iCloud > Zoek mijn iPhone. De pincode schakel je uit via Instellingen > Touch ID en toegangscode.
3. Backup via iCloud maken
Ga naar Instellingen > iCloud en vink aan dat je alle belangrijke informatie wilt backuppen. Dit geldt niet voor alle informatie. Als je bijvoorbeeld je afspraken in Google Agenda hebt staan, dan hoef je daar geen backup van te maken. Dat geldt ook voor Mail, Contacten en mogelijk ook voor foto’s: gebruik je daarvoor een externe dienst (dus niet iCloud), dan zullen de gegevens daar veilig worden bewaard en hoef je nu geen backup te maken. Gezondheidsinformatie zul je kwijtraken. Tik vervolgens op Instellingen > iCloud > Reservekopie > Maak nu reservekopie om een backup via iCloud te maken.
4. Backup via iTunes maken
Sluit je iPhone of iPad op de computer aan en start iTunes. Maak nu een tweede backup via iTunes. Als je je backup niet versleutelt, zal er geen backup worden gemaakt van accountwachtwoorden en gezondheidsgegevens. De wachtwoorden zul je op een later moment opnieuw via iCloud moeten synchroniseren, de gezondheids- en workoutgegevens kun je gedeeltelijk kwijtraken. Historische gegevens staan wel in iCloud, dus die krijg je later terug. Met de knop Maak reservekopie start je het maken van een backup.
5. Zet je toestel in herstelmodus
In iTunes kan je tegen problemen aanlopen als je iOS 9 wilt terugzetten. Je moet daarom je iPhone of iPad in herstelmodus zetten. Dit doe je als volgt:
- Schakel je iDevice uit en laat het uitgeschakeld.
- Sluit het iDevice aan op een computer met iTunes.
- Houd de homeknop ingedrukt en sluit het iDevice daarna met een kabel aan op een computer met iTunes.
- Blijf de homeknop ingedrukt houden totdat je het scherm Verbind met iTunes ziet.
- Laat de homeknop los wanneer u dit scherm ziet. iTunes wordt geopend en je zie een bericht dat er een iPhone, iPad of iPod touch in herstelmodus is gevonden.
https://www.iculture.nl/tips/hersteloperatie-restore-iphone/
6. Toestel terugzetten naar fabrieksinstellingen
Als je toestel in herstelmodus staat, krijg je twee knoppen te zien: Herstel en Update. Bij een herstel wordt je toestel gewist en klaargemaakt om een oude backup terug te zetten. Kies je update, dan wordt de bestaande data niet gewist en wordt de laatste publieke iOS-versie op je toestel gezet. In dit geval is dat iOS 9. iTunes zal iOS 9 gaat downloaden en installeren. Nadat je toestel opnieuw is gestart, moet je deze activeren.
7. Data terugzetten via iCloud
Je hebt in de eerdere stappen twee backups gemaakt van je toestel. Die kan je proberen terug te zetten, maar de kans is aanwezig dat de backups die met iOS 9.1 beta zijn gemaakt, niet compatibel zijn met iOS 9 fil. Wel heb je tijdens het maken van de backups allerlei data naar iCloud weggeschreven, die je weer kunt terugzetten op je toestel. Vul je iCloud-accountgegevens in, zorg dat de data weer gesynchroniseerd wordt en als het goed gaat krijg je je contacten, afspraken en andere informatie terug. Adressen en afspraken haal je misschien binnen via Google-diensten, terwijl je notities en herinneringen via iCloud worden opgehaald. Daarbij kun je wel wat data kwijtraken, bijvoorbeeld scores van games en gezondheidsdata.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 37 reacties