Nieuwe aanpak voor updates in iOS 9.3?
Er is iets vreemds aan de hand met iOS 9.3. Nooit eerder bracht Apple een tussentijdse versie uit waarin zoveel nieuwe functies zaten verwerkt. Er worden nog elke dag nieuwe ontdekt en dat is ongebruikelijk. Meestal bewaarde Apple grote nieuwe functies zoals Night Shift voor de volgende grote release, in dit geval iOS 10. Volgens Dan Moren van Macworld wijst het op een andere update-strategie van Apple.
De grote iOS-updates zijn voorspelbaar en foutgevoelig
De afgelopen jaren heeft Apple steeds in juni een grote nieuwe iOS-versie aangekondigd, die vervolgens rond september beschikbaar komt voor iedereen. Tussentijds verschenen er een paar kleinere updates die vooral bugs en beveilingsgaten oplosten. Soms werd een onbelangrijke functie iets aangepast. Meestal verschenen er twee of drie wat grotere tussentijdse updates (als voorbeeld: iOS 8.1, 8.2 en 8.3). Maar het proces was tamelijk voorspelbaar: je wist dat er één keer per jaar grote nieuwe functies zouden komen en de rest van het jaar stond de boel een beetje stil.
iOS 9.3: veel nieuwe functies
Bij iOS 9.3 is het anders. Niet alleen bevat deze update relatief veel vernieuwingen (zoals nieuwe 3D Touch-acties en standaardapps verbergen), maar Apple heeft zelfs een aparte webpagina online gezet, waarin ze alle nieuwe functies uitleggen. Er is zelfs een aparte pagina over de vernieuwingen voor het onderwijs. Alleen al over de nieuwe onderwijsfuncties had Apple makkelijk een halve keynote kunnen vullen.
Dat kan twee dingen betekenen:
- Er komen in iOS 10 nog véél spectaculairdere nieuwe functies aan.
- Of: Apple is een beetje zat van de jaarlijkse grote updatecyclus.
‘Apple wil geen grote iOS-updates meer’
Hoewel het eerste (veel iOS 10-functies) voor veel mensen het meest aantrekkelijk klinkt, is het niet erg realistisch. iOS is qua functionaliteit al erg compleet. Er zijn weinig spectaculaire functies meer waarmee je indruk kunt maken op gebruikers. Apple weet dat ook.
Daarom zou het tweede punt wel eens het geval kunnen zijn. Apple wil niet meer wachten met nieuwe functies tot dat ene moment van het jaar. Vanuit iCulture gezien zouden we daar blij mee zijn en we denken dat het voor gebruikers ook goed uitpakt.
Voor gebruikers: korter wachten, minder fouten
Vooral bij iOS 8 zag je het nadeel van grote updates: Apple had geprobeerd om zoveel mogelijk functies op te sparen en in één keer uit te brengen, dat er nogal wat misging. Zelfs bij de bugfix-updates ging van alles mis, waardoor er vlak na iOS 8 de ene kleine bugfix-update na de andere verscheen. Bugfix-updates veroorzaakten weer nieuwe bugs.
Door functies meer over het jaar te verspreiden hoef je niet te wachten tot dat magische moment in september, wanneer alle nieuwe functies in één keer over je heen worden gestort. Als een bepaalde functie af is (zoals Night Shift) of als het marketingtechnisch slim is voor Apple om vrij te geven (zoals ahem, Night Shift) brengen ze het uit.
Door nieuwe functies meer over het jaar te verspreiden hoef jij als gebruiker korter te wachten en is er minder kans op fouten. Night Shift kun je als gewone gebruiker waarschijnlijk al in februari of maart gebruiken, terwijl je normaal gesproken had moeten wachten tot september. Die kortere wachttijd is voor Apple ook handiger, omdat ze daarmee concurrenten minder in de kaart spelen. Tot nu toe wisten concurrenten maanden van tevoren waar Apple mee bezig was, zodat ze alle tijd hadden om erop te reageren.
Misschien trekt Apple die aanpak zelfs wel door naar het updaten van hardware, waarbij we tweemaal per jaar een nieuwe iPhone gaan zien. De geruchten over de nieuwe 4-inch iPhone lijken dat te bevestigen.
Voor media: meer spreiding is goed
Voor iCulture en soortgelijke nieuwssites is spreiding van nieuwe functies over het jaar ook gunstiger. De afgelopen twee jaar hebben we vaak te maken met onbeduidende beta’s: de ene na de andere beta verscheen, waarin eigenlijk niets nieuws was toegevoegd. We zijn op iCulture daarom de artikelen over ontwikkelaarsversies en publieke betaversies gaan samenvoegen, omdat het onzin is om jullie meermaals te vervelen met hetzelfde verhaal.
Eénmaal per jaar, zodra de grote nieuwe iOS-functies bekend zijn, is het topdrukte op de redactie: we schrijven dan onze series iOS 7 uitgelicht, iOS 8 uitgelicht en iOS 9 uitgelicht. Dat doen we al een paar jaar (met plezier overigens), maar het betekent wel dat er in korte tijd heel veel nieuws op onze site moet. Liever zouden we dat wat meer gespreid over het jaar doen, zodat we meer aandacht kunnen besteden aan uitleg en achtergrond.
Rustig aan, meer focus op kwaliteit
Maar misschien is het alleen maar wishful thinking en blijft Apple gewoon voortgaan op de oude weg. Volgens de eerder geciteerde Dan Moren heeft het te maken met duurzaamheid: zorgen dat de iPhone-gebruikers tevreden blijven door meerdere updates gedurende het jaar uit te brengen. De tijd van grote nieuwe functies (zoals knippen en plakken in iOS 3) is immers voorbij. Moren denkt zelfs dat Apple tijdens WWDC 2016 doodleuk iOS 9.5 zou kunnen aankondigen. Dat zou leiden tot gemopper dat Apple alwéér doomed is en onvoldoende innoveert, maar uiteindelijk kan het wel gunstig uitpakken. Apple kan meer focussen op kwaliteit en betrouwbaarheid van de nieuwe functies, in plaats van het afraffelen van functies omdat ze mee moeten in iOS 10.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 26 reacties