iOS App Store vs. Mac App Store: waarom die verschillen?

De Mac App Store loopt qua functies nogal achter op de iOS App Store, zelfs als je het vergelijkt met de desktopversie via iTunes. Waarom is dat en wordt het niet eens tijd om de Mac App Store van een flinke update te voorzien?

De Mac App Store heeft het maar moeilijk. Eerder schreven we al over het feit dat ontwikkelaars vrijwillig de Mac App Store beginnen te verlaten, uit onvrede over allerlei zaken. Wat ons echter opviel, is dat het lijkt alsof de Mac App Store en de iOS App Store door twee verschillende teams binnen Apple zijn gemaakt. Er zijn nogal wat verschillen op het gebied van functies en lay-out. Waarom zijn de stores zo verschillend en wordt het niet eens tijd dat Apple dit gelijk trekt? We nemen de verschillen in de functies en interfaces van de twee App Stores eens onder de loep.


Mac App Store

iOS App Store vs. Mac App Store

De ontwikkeling van de Mac App Store staat al een tijdje stil. De Mac App Store bestaat inmiddels ruim vijf jaar, maar de digitale winkel wordt niet overspoeld met nieuwe apps en ook qua functies is het verdacht stil de afgelopen jaren. Sinds enige tijd staat Phil Schiller aan het roer van de verschillende App Stores en in een uitgebreid artikel legden we al enkele nieuwe functies voor die onder andere de Mac App Store beter zouden kunnen maken. Maar los van de functies, is ook de belevenis en navigatie tussen de Mac App Store en de iOS App Store behoorlijk verschillend. De Mac App Store is daarbij het buitenbeentje: de apps zijn bijvoorbeeld niet in iTunes te bekijken, die van iOS wel.

Bekijk ook
Opinie: Zo kan Phil Schiller de App Stores beter maken

Opinie: Zo kan Phil Schiller de App Stores beter maken

Phil Schiller is de nieuwe baas van de App Store voor iOS, Mac, Apple TV en Apple Watch. Wat kan hij doen om de App Store op alle platformen succesvoller te maken? Wij hebben wel wat ideeën. Luister je, Phil?

Zoekfunctie en update-geschiedenis

Om te beginnen is het zoeken naar apps in de iOS App Store een stuk eenvoudiger. Ben je op zoek naar de officiele Twitter-app, dan krijg je in de iOS App Store na het typen van tw al Twitter-gerelateerde zoeksuggesties. Op de Mac is deze mogelijkheid helaas afwezig. Zoek je een bepaalde app met een ingewikkelde of lange appnaam? Dan moet je (in ieder geval een deel van de naam) helemaal zelf intypen. Zowel op een iOS-toestel als in de desktopversie van iTunes worden zoektermen netjes en real-time aangevuld met handige suggesties, wat het zoeken een stuk makkelijker maakt. Waarom zit dit niet in de Mac App Store?

Zoeken in de iOS App Store. Zoeken in de Mac App Store.

Links de iOS App Store met zoeksuggesties, rechts de Mac App Store waarbij je geen suggesties krijgt.

Een andere functie die al enkele jaren ingebakken zit in de iOS App Store is het bekijken van de update-geschiedenis. Je kunt in de iOS App Store tot meerdere jaren terugkijken, terwijl je in de Mac App Store alleen de meest recente update kunt bekijken. Omdat er nogal eens updates verschijnen die exact dezelfde omschrijving hebben als de vorige (“algemene prestatieverbeteringen”), is het onhandig dat je dit in de Mac App Store niet terug kunt vinden. En waarom zou het op de Mac niet kunnen? We vinden het onbegrijpelijk dat zo’n simpele functie nog steeds niet aanwezig is in de Mac App Store.

Twee verschillende indelingen

Als we kijken naar de indeling van de app-pagina’s zien we ook duidelijke verschillen. Voor het gemak vergelijken we de iOS App Store via de desktop in iTunes met de Mac App Store. De App Store in iTunes heeft nagenoeg dezelfde indeling als op je iPhone en iPad: linksboven het logo, daarnaast de naam en ontwikkelaar, met daaronder drie knoppen voor details, recensies en gerelateerde apps. Ook in de desktopversie zie je exact deze indeling, wat het geheel lekker consistent maakt.

De Twitter-app bekijken in de iOS App Store in iTunes.

Bij de iOS App Store staat informatie over de app links uitgelijnd.

De Twitter-app bekijken in de Mac App Store.

Bij de Mac App Store staat de cruciale info rechts.

Een blik op een app-pagina van de Mac App Store zegt al genoeg: de hele indeling is totaal anders. Het eerste wat je ziet is de app-omschrijving, gevolgd de nieuwste update. Pas daaronder zijn de eerste screenshots te zien. In de desktopversie van de iOS App Store kun je door de screenshots bladeren door horizontaal te scrollen, terwijl je in de Mac App Store op elke screenshot moet klikken.

Pas helemaal onderaan zie je de beoordelingen van gebruikers, terwijl je deze in iTunes met een enkele muisklik bovenaan kan bekijken. Het is vreemd dat Apple zo inconsistent is, terwijl de ervaring en navigatie in de Mac App Store en desktopversie van de iOS App Store best hetzelfde kan zijn.

Systeemeisen onduidelijk in Mac App Store

Waarschuwingen voor content in Mac App Store.In de iOS App Store wordt ook altijd duidelijk aangegeven op welke apparaten een app of game werkt en welke software-versie er vereist is. In zwaardere games wordt in de iOS App Store zelfs aangegeven voor welke specifieke modellen de game geschikt is. Omdat er voor een Mac een hoop verschillende configuraties zijn (werkgeheugen, soort grafische kaart), zou je zeggen dat dit ook in de Mac App Store in één oogopslag zichtbaar moet zijn, zeker voor grote games.

Dit is echter niet het geval, want het is voor ontwikkelaars niet mogelijk om specifieke systeemeisen in het informatieblok aan de rechterkant te plaatsen. Nu zetten ontwikkelaars deze systeemeisen in de app-omschrijving, maar deze zie je alleen als je deze helemaal uitklapt. Het zou dus zomaar kunnen dat je een game koopt die achteraf niet geschikt blijkt of optimaal werkt op jouw Mac. Gek genoeg is er in het infoblokje wel ruimte voor enorme lappen tekst met waarschuwingen voor grof taalgebruik, mild seksuele inhoud of realistisch geweld (zie screenshot).

Het moge duidelijk zijn dat de Mac App Store op meerdere punten rammelt, ook qua functionaliteiten, indeling en consistentie met de andere App Stores. Het wordt tijd dat Apple hier grondig naar gaat kijken en ook luistert naar de klachten van ontwikkelaars. Wie weet kunnen we met de nieuwe OS X-update dan eindelijk een foutloze Mac App Store verwachten.

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store

Reacties: 13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.