Dit zijn de iOS-codenamen die Apple intern gebruikt
Wist je dat elke versie van iOS een andere codenaam heeft gekregen? Bij Mac OS X zijn we bijnamen gewend: iedereen weet dat El Capitan een andere versie is dan Mavericks, hoewel Apple daarvoor intern ook weer andere codenamen gebruikt. El Capitan heeft codenaam ‘Gala’ en Mavericks heet inter ‘Cabernet’.
Maar hoe zit het met de interne namen van iOS-versies? Hanteert Apple daar ook een bepaalde insteek voor? Dat blijkt inderdaad het geval: de meeste interne codenamen voor iOS hebben te maken met wintersportlocaties of golfbanen.

De allereerste: Alpine
Oudgedienden van onze website kennen de allereerste codenaam vast nog wel: Alpine. Het was tevens het rootwachtwoord waarmee je kon inloggen om toegang te krijgen tot het bestandssysteem en om bijvoorbeeld SSH te gebruiken. En om te misbruiken, want er dook in die begindagen heel wat malware op die slim gebruik maakte van ‘Alpine’.
De iOS-codenamen
Ken je Innsbruck en Sochi? Of misschien het meer Amerikaans getinte Castlerock en Boulder (beide in Colorado)? De echt fanatieke Apple-fans kennen de namen vast uit hun hoofd.
Dit zijn de namen die Apple intern hanteert voor de verschillende versies:
1.0: Alpine (1.0.0 – 1.0.2: Heavenly)
1.1: Little Bear (1.1.1: Snowbird, 1.1.2: Oktoberfest)
2.0: Big Bear
2.1: Sugarbowl
2.2: Timberline
3.0: Kirkwood
3.1: Northstar
3.2: Wildcat (iPad only)
4.0: Apex
4.1: Baker
4.2: Jasper (4.2.5 – 4.2.10: Phoenix)
4.3: Durango
5.0: Telluride
5.1: Hoodoo
6.0: Sundance
6.1: Brighton
7.0: Innsbruck
7.1: Sochi
8.0: Okemo
8.1: OkemoTaos
8.2: OkemoZurs
8.3: Stowe
8.4: Copper
9.0: Monarch
9.1: Boulder
9.2: Castlerock
9.3: Eagle
Gelukkig dat Apple gewoon versienummers hanteert, zodat je al deze namen niet uit je hoofd hoeft te leren. Misschien komen ze nog eens van pas bij een spelletje Apple-trivia.
Via: iMore
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Apple brengt iOS 18.4.1 en meer uit: meerdere problemen opgelost (waaronder een CarPlay-bug) (16-04)
- Apple brengt tweede beta van iOS 18.5 en iPadOS 18.5 voor ontwikkelaars uit (en eerste voor publieke testers) (14-04)
- Gerucht: 'iPadOS 19 wordt meer als macOS dankzij deze drie verbeteringen' (14-04)
- De belangrijkste iOS 19-geruchten: dit is er al gezegd over Apple’s volgende grote iPhone-update (09-04)
- 'Nieuwe gelekte beelden van iOS 19 geven een indruk van het nieuwe uiterlijk' (08-04)
iOS
iOS is het besturingssysteem van de iPhone. iOS regelt alles wat er op je iPhone gebeurt: van de apps tot aan de functies van je iPhone en de verbindingen met Bluetooth, wifi en mobiele netwerken. Voor iOS brengt Apple regelmatig nieuwe gratis updates uit. Dit kunnen zowel hele grote updates met nieuwe functies zijn als kleine updates met bugfixes en verbeterde beveiliging. Lees hier meer over de huidige iOS-versie. Voor de iPad heeft Apple het besturingssysteem iPadOS, met grotendeels dezelfde functies.

Handig om dingen idd. gewoon een naam te geven. Ook voor MacBook 13″, mid-2014, Haswell, Core i5, 2.6 Ghz, oftewel de 4308U
Naast de 4278U
Geen hond die het anders nog snapt
Heey iCulture. Nu jullie toch bezig zijn, vul deze lijst aan met alle publiekelijke namen en interne namen voor de mac OS reeks.
En misschien gelijk ook alle andere apple codenamen van alle projecten die of afgerond zijn, bezig zijn of nog moeten beginnen. Zowel de publiekelijke geruchten benaming als de daadwerkelijke benaming etc.
Of ik ben weer zo autistisch dat ik het geweldig zou vinden een complete Apple Glossary die echt alle Apple gerelateerde woorden bevat digitaal in bezit te hebben. 😅
@Davey: Ik denk dat laatste ja ..
@santacruz: 🙂
@Davey: En vergeet ook “The New iPad” niet
Dat is de nieuwe naam nadat de vorige “New iPad” niet meer de allernieuwste was toen er een iPad bijgekomen was die toen maar “The New iPad” genoemd is (en later opgevolgd is door een nieuwe iPad die we toen de “New iPad” gingen noemen)
Waarom heeft Apple nooit het root password veranderd?