Dat het ontwikkelen van mobiele apps waanzinnig populair is geworden, weten we al. Nu blijkt het ook uit cijfers: Objective-C heeft C++ verdrongen als een van de drie populairste programmeertalen. Eigenlijk bestaat Objective-C al sinds 1983, toen ook C++ op het toneel verscheen. Terwijl C++ enorm populair werd voor het ontwikkelen van desktopapps, bleef Objective-C altijd wat in de schaduw staan met een marktaandeel van nog geen 1%. Dat veranderde in 2009 toen de iPhone en iPad op de markt verschenen. Sindsdien is het gebruik van Objective-C flink gegroeid, zoals in onderstaande grafiek is te zien.
Java en C gaan nog steeds aan kop, maar Objective-C is aan een opmerkelijke opmars bezig. Onderstaande grafiek is gebaseerd op de TIOBE Index, een maandelijks vastgestelde index van de meestgebruikte programmeertalen. Daarbij wordt gekeken naar het aantal wereldwijde professionals dat de taal gebruikt, het aantal cursussen en third party-aanbieders. Daarbij wordt gebruik gemaakt van zoekmachines als Google, Bing en Yahoo! maar ook informatie op Wikipedia, Amazon, YouTube en Baidu.
C++ en Objective-C zijn eigenlijk geen concurrenten van elkaar. C++ wordt veel gebruikt voor grote en complexe computersystemen, waarbij hoge performance voorop staat. Objective-C daarentegen is bedoeld voor de kleine apparaatjes, voor mobiele apps. Toch is het niet alleen daarvoor geschikt, want Steve Jobs zorgde er in 1988 al voor dat Objective-C niet helemaal van de kaart verdween door het in licentie te nemen bij NeXT, zijn toenmalige bedrijf. Ook interessant om te zien in de grafiek, is dat Java en C nu beide ongeveer even populair zijn.
Zoals vaak bij statistieken gaat het hier niet om één onomstotelijke waarheid, maar hangt veel af van de criteria die je gebruikt. RedMonk maakte in februari 2012 ook een ranglijst van programmeertalen en daarbij eindigde Objective-C pas op de 12e plaats. RedMonk keek naar data van communities als GitHub, Stack Overflow en LinkedIn. TIOBE analyseert data van zoekmachines.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 17 reacties