iPad 2: Hands-on iPadclub – een eerste blik op de nieuwe iPad 2

iPad 2 hands-on review ervaringen met de iPad 2. iPadclub kreeg de iPad 2 in handen en noteerde de eerste ervaringen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iPad 2 hands-on review iPadclub.nliPadclub was gisteren aanwezig op het Europese media-evenement in Londen, waar de iPad 2 werd gepresenteerd. Omdat Apple het evenement in San Francisco niet als livestream aanbood via internet, had het zin om naar Londen te reizen om de presentatie op een groot scherm mee te beleven. Al was het alleen maar omdat na afloop van de presentatie de iPad 2 meteen hands-on kon worden ervaren. Hieronder vind je onze eerste ervaringen.


Natuurlijk zullen we een uitgebreidere review van de iPad 2 publiceren, zodra we de beschikking hebben over een eigen testmodel, die we in de dagelijkse praktijk kunnen testen.

Design

Het uiterlijk van de iPad is volgens Apple radicaal anders. In de praktijk valt dat wel mee: in grote lijnen ziet de iPad eruit als een platgeslagen versie van de oude iPad. Het verschil is zichtbaar aan de zijkant: de rand loopt sterker weg. Eenmaal in handen voelt de iPad 2 meteen vertrouwd en desondanks wat vreemd: lichter, superdun en robuust. Terwijl de vorige iPad nog aanvoelde als een “baksteen” (overdrijving ons), bijvoorbeeld als je ermee in bed een ebook wilde lezen, is de iPad 2 veel prettiger in de hand te houden. Het meest bewonderenswaardig is de compactheid van het apparaat. Qua technologische vernieuwingen is de iPad 2 misschien niet zo opzienbarend als veel mensen hadden gehoopt, maar het feit dat Apple net als bij de MacBook Air zoveel technologie in zo’n compact apparaat weet te stoppen is op zich erg knap. De iPad 2 is – zoals ook gezegd tijdens de keynote – platter dan een iPhone 4, maar voelt toch niet als een goedkoop flinterdingetje uit China.

Click here to display content from Flickr.
Learn more in Flickr’s privacy policy.

Snelheid

De A5-processor van de iPad 2 maakt het apparaat veel sneller dan zijn voorganger, belooft Apple op de website: “It’s fast, times two.” Dat is te danken aan de twee kernen van de dual-core A5-chip, gebaseerd op een Cortex A9-core. Apple heeft dat laatste nog niet bevestigd, maar het zal snel genoeg blijken wanneer de iPad in handen komt van partijen als iFixit. Twee kernen betekent dat er in hetzelfde tijdsbestek tweemaal zoveel processortaken kunnen worden verricht. Het verschil is duidelijk te merken: applicaties starten sneller op, het tevoorschijn halen van de multitasking-balk onderin het scherm gaat sneller en games spelen gaat moeiteloos. Kanttekening daarbij is natuurlijk, dat de demo-units die we tijdens het evenement te zien kregen, nog maar net uit de verpakking kwamen en (hoewel er aardig wat apps en games op stonden) toch niet te vergelijken is met een iPad die al langere tijd in gebruik is. De snelheidsverbetering was overigens ook wel nodig om apps als iMovie mogelijk te maken. Bij iMovie is wel enige vertraging te merken bij het starten van de app en het openen van een project.

De snelheid wordt nog eens extra verbeterd door de grafische processor die Apple in de iPad 2 heeft gestopt. Er zijn geen details over vrijgegeven, maar Apple maakt zelf melding van een snelheidsverbetering van 9x voor games en andere grafische toepassingen. Minpuntje daarbij is dat de resolutie van het scherm niet omhoog is gegaan. Games zijn daardoor weliswaar sneller geworden, maar ze zien er niet revolutionair beter uit.

Smart Covers

De Smart Covers van Apple verdienen een apart hoofdstuk. Een Smart Cover is in feite een oprolmatje, die je over het scherm legt en die met magneten op z’n plek wordt gehouden. De hoesjes zien er – volgens Apple-traditie – exteem simpel uit, met een metalen scharnier aan de zijkant en een bekleding in polyurethaan of echt leder. De lederen uitvoering zal op liefhebbers van karakteristiek leer misschien een wat gladde en doodse indruk maken, maar de keuze uit diverse kleurtjes maakt een hoop goed.

De constructie van de Smart Covers is knap bedacht: een magneet houdt de scharnier op de juiste plek en magneten in de rest van het matje zorgen dat de cover op zijn plek blijft. In feite is alleen de voorzijde van de iPad bedekt en blijft de achterzijde gevoelig voor krassen. Omdat de achterzijde een geborstelde afwerking heeft, zal het wel meevallen met krassen (behalve dan het logo, dat hoogglans spiegelend is uitgevoerd).

Het bevestigen en loshalen van de Smart Covers is extreem simpel. Het oprollen van de cover is een slim idee, omdat je tegelijk een videostand krijgt. Minder handig is het gebruik van de cover als steuntje voor je schermtoetsenbord. Als je de iPad op de zijkant legt om een tekst te typen (zoals op de foto hiernaast) is dat maar met moeite stabiel te krijgen. De iPad glijdt een stukje weg op het moment dat je met typen begint. Op zich is het niet zo rampzalig dat het onbruikbaar wordt.

Wat heeft de iPad 2 niet?

Apple’s presentatie stond vooral in het teken van de amazing eigenschappen van het apparaat. Maar zodra je het apparaat zelf in handen hebt, vallen de dingen op die je had verwacht, maar die toch echt ontbreken. Zo kregen we niet een iPad met Retina Display. De iPad 2 heeft dezelfde resolutie van 1024 x 768 pixels en dat betekent dat je ook bij deze uitvoering de pixels duidelijk ziet. Ben je de iPhone 4 gewend voor dagelijks gebruik, dan valt dat op. Wat we ook niet kregen (maar wat eigenlijk ook niet werd verwacht) is een 3D-scherm of 3D-camera’s. De LG Optimus Pad, die afgelopen februari in Barcelona werd aangekondigd, heeft dat wel. Misschien heeft dat te maken met de vraag of de markt er klaar voor is. Veel mensen beschouwen de 3D-schermen op mobiele apparaten voorlopig nog als een nice to have en geen reden om er een specifiek apparaat voor te kopen.

Meer geheugen stond ook niet op de lijst voor Apple. Apple had technisch gezien een uitvoering van 128 GB kunnen maken, maar doet dat voorlopig niet. Vooral voor mensen die veel video’s willen maken en bewerken zou een upgrade van 64 naar 128 GB aantrekkelijk zijn geweest. Wat de camera betreft heeft Apple gekozen voor 720p HD video. Vergelijkbaar met de vierde generatie iPod touch en geen spectaculaire keuze, maar goed genoeg. De iPad zal voor de meeste gebruikers een tablet en geen fototoestel of videorecorder zijn.

Apple’s sterke punt (gebruiksgemak en software) werd maar ten dele ingewilligd. De iPad 2 is standaard al voorzien van iOS 4.3, maar we kregen geen vooruitblik op iOS 5 of de belofte dat er betere push notificaties aankomen. Een veelgehoorde wens bij de eerste generatie iPad, was dat het apparaat vaak door meerdere personen in een huishouden wordt gebruikt. De mogelijkheid om meerdere gebruikersaccounts in te stellen, zodat je niet in elkaars e-mail kunt neuzen, wordt ook op de iPad 2 nog niet doorgevoerd. Intern is geen ondersteuning voor 4G aanwezig, terwijl dat bij de aankondigingen op de CES in januari een belangrijk punt was bij veel hardwarefabrikanten. Maar zolang de netwerken er in veel Europese landen nog niet klaar voor zijn, zullen kopers er niet wakker van liggen.

De verwachting dat er een SD-slot in de iPad zou zitten, was misschien wat te hoog gegrepen. Die zat er inderdaad niet in. Ook geen stereo speakers of ThunderBolt-aansluiting, zoals op de nieuwe MacBook Pro. Apple kondigde wel een HDMI-adapter aan, die je op de dock connector kunt aansluiten. De overstap naar micro-usb, zoals de EU wil doorvoeren voor mobiele telefoons, is bij Apple nog niet gemaakt. En hoewel de speaker van de iPad best acceptabel is, heb je nog steeds oordopjes nodig om echt van goed geluid te kunnen genieten.

Conclusie

De iPad 2 is een evolutie, geen revolutie. Apple heeft de eigenschappen van de eerste generatie iPad als uitgangspunt genomen en dit op een aantal punten bijgeschaafd. Spectaculaire functies waar de markt nog niet klaar voor is, zijn achterwege gelaten, zoals 3D-schermen en LTE-ondersteuning. Apple-fans zullen meteen op 11 maart of 25 maart (voor Nederland en België) naar de winkel gaan om een nieuw exemplaar te halen. Voor de gewone gebruiker die de iPad gebruikt om documenten te lezen en video’s te kijken is er één belangrijke reden om de upgrade te maken: de snelheid. Dat Apple voor een nieuw design heeft gekozen, kan positief uitpakken in de verkoopcijfers. Bij de update van de iPhone 3G naar de 3GS was er uiterlijk geen verschil te zien, waardoor er met het nieuwe toestel weinig “indruk” viel te maken op vrienden. Bij een lifestyleproduct als de iPad speelt een nieuw uiterlijk voor een deel van de gebruikers zeker mee: je wilt gezien worden met dit nieuwe apparaat.

Apple heeft duidelijk ervoor gekozen om niet mee te gaan in de race om de specificaties, waarin Android-tabletmakers verwikkeld zijn. Een van de weinige punten waarin ze wel zijn meegegaan, is de keuze voor een dual-core processor. De focus lag deze keer op het produceren van een verbeterde versie van de huidige iPad en het uitbreiden van de software-mogelijkheden. Daar is Apple met apps als iMovie, Garageband, Photo Booth en FaceTime zeker in geslaagd. Voor de gewone gebruiker die nog twijfelde over de aanschaf van een tablet is dit hét moment om er eentje aan te schaffen: de ‘kinderziektes’ zijn eruit (voorzover die er bij de iPad in hebben gezeten) en alles is nét weer een beetje sneller en strakker dan het voorgaande model. Dat effect was trouwens ook bij de overgang van de iPhone 3G naar de 3GS te merken: voor de technologiefreaks was het maar een matige update, maar de gewone gebruiker stapte na de introductie van de 3GS massaal naar de iPhone over. Nu de eerste scepsis over het nut van tablets voorbij is verwachten we bij de iPad 2 een soortgelijk effect.

Collega Annelies maakte gisteren het volgende hands-on filmpje:

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Informatie

Laatst bijgewerkt
3 maart 2015 om 14:14
Categorie
iDevices

Reacties: 83 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.