Apple Pencil gebruiken op iPad

iPad Air M2 heeft een 9-core GPU: Apple heeft de specs aangepast, beweringen over prestaties zijn juist

Apple heeft het aantal GPU-cores in de omschrijving van de iPad Air M2 gecorrigeerd van 10 naar 9. Benchmarktests suggereerden al dat er sprake zou zijn van een 9-core GPU, waarbij Apple waarschijnlijk afgekeurde versies van de 10-core GPU heeft gebruikt.

De iPad Air M2 werd in het persbericht aangekondigd als een apparaat met 10-core GPU. Dat blijkt niet zo te zijn: er zit een 9-core GPU in. Op de pagina met technische specs heeft Apple dit nu stilletjes aangepast, maar op veel andere plekken nog niet.

Tegenover 9to5Mac heeft Apple nog wat extra uitleg gegeven. Apple zegt dat ze momenteel nog op alle plekken op de Apple-website de claim van een 10-core GPU aan het aanpassen zijn naar een 9-core GPU. Daarbij is het belangrijk om te weten dat alle beweringen over de prestaties van de iPad Air juist zijn en gebaseerd zijn op de M2-chip met 9-core GPU. Dat betekent dus dat bewering dat de iPad Air 2024 50% sneller is dan de M1-versie, nog steeds juist is.

We are updating Apple.com to correct the core count for the M2 iPad Air. All performance claims for the M2 iPad Air are accurate and based on a 9-core GPU.

Er lijkt dus echt sprake te zijn van miscommunicatie op de Apple-website en in persberichten. Inmiddels zijn ook op de Nederlandse pagina de specs aangepast.

De informatie over de CPU (een 8-core CPU) is wel vanaf het begin al juist gecommuniceerd door Apple.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 2 juni 2024:

Op de Nederlandse specspagina en in alle persberichten wordt nog steeds gesproken over tien kernen:

De M2-chip geeft iPad Air een extra snelheidsboost dankzij de snellere 8‑core CPU en 10‑core GPU.

Persbericht Apple Nederland

Uit benchmarktests bleek al dat er iets raars aan de hand was met de M2-chip in de iPad Air: die haalde maar een score van 41.095 punten, terwijl de 10-core GPU van de iPad Air M2 eerder een score van 45.195 punten haalde. Het verschil van ongeveer 10% wordt veroorzaakt door het ontbreken van de tiende kern in de M2 GPU die in de iPad Air is gebruikt. Het lagere aantal kernen geldt zowel voor de 11-inch als de 13-inch iPad Air 2024.

Afgekeurde 10-core chips

Waarschijnlijk heeft Apple hierbij gebruik gemaakt van afgekeurde 10-core chips, waarbij één van de GPU-kernen niet goed functioneerde. Normaal gesproken worden die weggegooid, maar het is ook wel eerder gebeurd dat Apple ze opnieuw gebruikte in goedkopere producten. Meestal wordt dat duidelijk gecommuniceerd, maar bij de iPad Air is blijkbaar toch iets misgegaan. De komende dagen zullen de genoemde pagina’s waarschijnlijk gecorrigeerd worden bij Apple, maar het is de vraag of dat ook bij andere winkels gebeurt als Apple er niet actief achteraan gaat zitten.

Onjuiste specs bij Amazon
Onjuiste specs bij Amazon.

De iPad Air M2 is het enige product dat Apple verkoopt met een 9-core M2 GPU. Eerder verkocht Apple instapmodellen van de MacBook Air M1 met 7-core GPU, waarbij gebruik werd gemaakt van afgekeurde 8-core GPU’s. Ook dit waren buitenbeentjes bij de productie. Apple heeft nooit uitgelegd hoe dit zat, maar meldde wel gewoon het correcte aantal kernen zodat je weet wat je koopt. Bij de huidige iPad Air is dat misgegaan.

Bekijk ook

Waarom het instapmodel van de MacBook Air een 7-core GPU heeft

Apple heeft bij het instapmodel van de 13-inch MacBook Air gekozen voor een GPU met 7 cores. Dat is een ongebruikelijk getal. Tegen betaling kun je upgraden naar een GPU die wél 8 cores bevat. Dit is er aan de hand.

In de praktijk zullen de meeste iPad Air M2-gebruikers geen verschil merken tussen een 9-core GPU of een 10-core GPU. Je zult misschien 10% langzamere prestaties zien bij grafisch zware taken, maar dat is het wel zo’n beetje. Gezien het feit dat de M2-chip voor iPadOS toch al wat overkill betekent, zal een stap terug in het aantal GPU-kernen niet direct merkbaar zijn.

Toch had Apple de fout niet moeten maken en zou wat ons betreft nu ook duidelijker moeten communiceren dat er onjuiste informatie is verstrekt. Het stilletjes aanpassen van informatie op de website (waarna het door een toevallige speurneus wordt ontdekt), is niet eerlijk richting klanten.

Heb je de iPad Air M2 al gekocht en heb je spijt van je aankoop, dan kun je de iPad nog binnen de termijn van 14 dagen terugbrengen naar Apple.

Is de iPad Pro M2 dan een betere aankoop?

De iPad Pro M2 uit 2022 koop je momenteel voor rond de €935,- en voor dat geld krijg je een M2-chip met 8-core CPU en 10-core GPU, een 11-inch scherm met ProMotion, een 12-megapixel camera, Face ID en 128GB opslag. Kies je voor de 128GB iPad Air 2024 dan ben je €719,- kwijt bij de verschillende winkels en krijg je een apparaat met 11-inch scherm zonder ProMotion en Face ID, maar wel met een 12-megapixel groothoekcamera. Dit scheelt meer dan tweehonderd euro, dus wat prijs betreft is de iPad Air nog steeds een betere keuze. Alleen als je maximale grafische prestaties nodig hebt, zou je voor de iPad Pro moeten kiezen – maar dat had je waarschijnlijk toch al gedaan.

Prijzen 11-inch iPad Pro 2022

Revisiegeschiedenis:

  • 2024 - 04 juni: Artikel bijgewerkt na extra uitleg van Apple.
  • 2024 - 04 juni: Artikel bijgewerkt na extra uitleg van Apple.

iPad Air 2024

De iPad Air 2024 is de nieuwste iPad Air uit 2024. Voor het eerst is de iPad Air verkrijgbaar in twee formaten: 11- en 13-inch. Daarmee komt het grote formaat van de iPad Pro, ook in een goedkopere vorm beschikbaar. De iPad Air 2024 heeft daarnaast meerdere nieuwe functies, waaronder een snellere M2-chip, een frontcamera op de lange zijkant, ondersteuning voor de Apple Pencil Pro en meer. Lees meer over de nieuwe functies van de iPad Air 2024 of lees onze iPad Air 2024 review.

iPad Air 2024

Reacties: 1 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.