iPad: enorme potentie of speeltje voor happy few?
Bij de lancering van een product als de iPad realiseer je je opeens weer dat de wereld bestaat uit twee groepen. Enerzijds mensen die nieuwe technologie enthousiast omarmen en willen kijken hoe ze er hun voordeel mee kunnen doen. Anderzijds mensen die wat sceptischer zijn ingesteld en meteen willen weten welk nut zo’n nieuw apparaat heeft: nu, op dit moment en in mijn situatie. Volgens die laatste groep is de iPad niet meer dan een fors uitgevallen iPod touch. Van beide kampen heb ik een column uitgekozen, om te kijken welke argumenten ze nu eigenlijk gebruiken.
Maarten Reijnders (@rohy) schrijft op Webwereld:
Maar waarom zou je een iPad willen hebben? Voor welk probleem is dit apparaat de oplossing? Welke markt gaat Apple hiermee veroveren? Bestaat die markt eigenlijk wel? Ik kom er maar niet uit.
Mensen die boeken willen lezen zijn met een e-reader veel beter af en voor het kijken van films heb je al een telefoon of een laptop. De iPod voorzag in een behoefte (een fatsoenlijke mp3-speler) en de iPhone ook (gebruiksvriendelijke smartphone) maar bij de iPad ziet Maarten de behoefte niet.
Erwin Blom (@erwblo) benadert het optimistischer: kijk niet wat de iPad is, maar wat het kan worden:
De waarde van de iPad gaat zitten in het toevoegen van audiovisuele content, dynamische content en interactie. Als ik een boek over Ard Schenk koop, wil ik bij het beschouwende lezen ook zijn winnende ritten even kunnen bekijken. Als ik een muziektijdschrif koop, wil ik bij het lezen van een interview de bijbehorende muziek kunnen horen en kopen. En als ik een blad met mooie interviews aanschaf wil ik dat de nieuwssectie van het tijdschrift up to date is.
Acht jaar geleden leurde Bill Gates al met de tablet-pc en voorspelde dat dit apparaat de wereld zou veroveren. De iPad is mooier dan de gemiddelde tablet-pc, maar is dat een reden om naar de winkel te rennen? Maarten ziet vooral tekortkomingen:
Zo is multitasking niet mogelijk en ontbreekt er ondersteuning voor Flash. En nu we toch aan het klagen zijn: dat toetsenbord is ook niks.
En trouwens een iPad is zo groot. Als je het ding steeds moet meezeulen kun je net zo goed een laptop of netbook meenemen, vindt Maarten. Erwin ziet echter toepassingen binnenshuis en denkt dat Apple het startpunt heeft geleverd voor een ontwikkeling die derde partijen verder gaan invullen:
In huis wordt elk apparaat aan internet gekoppeld, in huis wordt elk apparaat op afstand bedienbaar. De iPad zou in die wereld van ‘domotica’ ook weleens een grote rol kunnen gaan spelen. Als het apparaat zowel de digitale leesmap is, als het ding waarmee je even snel hard, zacht, koud, warm kunt bepalen, dan slingert de iPad straks op tafel rond en is het even goed, maar wel anders, een multi use device als de iPhone dat is.
Wat de iPad echt gaat worden, zien we volgens Erwin pas als ontwikkelaars en uitgevers aan de slag gaan met het apparaat. Voor beide standpunten valt wat te zeggen. Mij spreekt (zoals te verwachten) de benadering van Erwin meer aan: eerst eens kijken waar dit toe gaat leiden en dan pas besluiten of het zin heeft om te mopperen. En wat is er eigenlijk mis mee als eerst de fanboys met de iPad gaan rommelen, om pas later te kijken wat ervan geworden is?
Apple’s hoofdontwerper Jonathan Ive vertelde ooit in een interview dat hij niet bang is als zijn producten tot een controverse leiden. Daarom laat hij ook liever niet iedereen meepraten, omdat dit leidt tot producten waarmee je iedereen tevreden probeert te stellen:
“We don’t do focus groups. They just ensure that you don’t offend anyone, and produce bland inoffensive products.”
Jaap Stronks meldt op zijn blog dat je niet eens fanboy hoeft te zijn om een iPad te kopen, maar dat het apparaat ook wel eens handig voor moeders zou kunnen zijn. Iets soortgelijks was ook al op Gizmodo te lezen: de iPad is eigenlijk best handig voor babyboomers: mensen die zich niet comfortabel voelen met een computer en weinig meer doen dan internetten, rondhangen op Hyves en e-mailen. Met zo’n iPad hoef je als zoonlief niet langer in actie te komen als pa weer eens klaagt dat Startpagina is verdwenen of er steeds zo’n rare melding over spyware komt.
De afbeelding is (met toestemming) overgenomen van Seven’s Heaven.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 15 reacties