iPad nuttig hulpmiddel voor gehandicapten
Blinden zijn niet de meest voor de hand liggende doelgroep voor de iPad, want zelfs met speciale functies als VoiceOver is het nog een hele klus om zo’n groot touchscreen te bedienen. Maar mensen die bijvoorbeeld een herseninfarct hebben gehad en niet meer goed kunnen communiceren, krijgen met de iPad een nuttig apparaat in handen. In plaats van vijfduizend dollar kostende communicatiemiddelen kunnen ze via de iPad uitleggen wat ze bedoelen. Installeer een schetsapplicatie en teken gewoon wat je wilt zeggen. Of haal Google Maps tevoorschijn en wijs aan waar je naartoe wilt.
Gregg Vanderheiden, hoogleraar aan de universiteit van Wisconsin en directeur van Trace Center ziet het wel zitten. Trace Center helpt mensen die niet kunnen praten of op andere wijze kunnen communiceren. Vanderheiden ziet de iPad als goedkoop communicatiemiddel. Mensen met een beroerte of verlamming, beschadigingen aan het ruggemerg of kinderen met autisme hebben iets aan het apparaat. Mensen met Alzheimer kunnen soms niet onder woorden brengen wat ze willen zeggen, maar iets aanwijzen of tekenen werkt wel. Er zijn goede apparaten verkrijgbaar die duizenden dollars kosten en die de meeste mensen zich niet kunnen veroorloven.
Het bedrijf AssistiveWare heeft al op de lucratieve markt ingespeeld met de applicatie Proloquo2Go. Deze applicatie kost €139,99 in de App Store en zorgt ervoor dat mensen via symbolen kunnen communiceren. Text-to-speech-technologie zorgt ervoor dat de ingevoerde zinnen worden uitgesproken. Deze mensen konden natuurlijk al een iPhone of iPod touc kopen, maar de icoontjes zijn te klein voor mensen die niet meer een fijne motoriek hebben. Het is vaak makkelijker om met je vinger iets aan te wijzen en te slepen, dan om met een muis op de juiste wijze te positioneren om te klikken en slepen. De iPad kan bovendien boeken voorlezen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 6 reacties