iPad Pro 2024 in gebruik

Deze 7 nieuwe functies vind je in de iPad Pro 2024 (en nog meer kleine ontdekkingen)

Er is een gloednieuwe iPad Pro. De iPad Pro 2024 heeft een OLED-display, maar er zijn nog veel meer nieuwe functies en andere handige verbeteringen. Lees hier de belangrijkste nieuwe functies van de iPad Pro 2024, inclusief ontdekkingen.

Het heeft even geduurd, maar er is eindelijk eindelijk een nieuwe iPad Pro waar ook nog eens veel vernieuwingen in zitten. De afgelopen jaren waren de nieuwe iPad Pro-modellen vooral kleine spec-bumps, maar dit jaar heeft Apple meer uitgepakt. Maar welke nieuwe functies heeft de iPad Pro 2024 dan? Je leest hier de belangrijkste vernieuwingen op een rij, met daarbij nog een aantal kleine ontdekkingen. Maar er is ook slecht nieuws: Apple heeft ook een functie verwijderd.

#1 OLED naar de iPad Pro

Elke iPad begint bij het scherm en juist op dit vlak is er echt iets belangrijks gebeurd. De twee formaten van de iPad Pro 2024, hebben namelijk allebei een OLED-scherm. Apple gebruikt OLED al sinds 2017 in de iPhone en al sinds de allereerste Apple Watch, maar de iPad heeft het altijd zonder moeten doen. En dat is zonde, want OLED biedt een aanzienlijk betere kijkervaring. Als tussenstop heeft Apple de grote iPad Pro wel al voorzien van mini-LED dat een aantal voordelen met OLED deelt, maar OLED biedt nog meer. Zo zijn zwarttinten bij OLED nóg beter dan bij mini-LED. Andere voordelen zijn betere kleuren en een hogere helderheid. We zijn vooral blij dat ook de kleinere iPad Pro de overstap maakt van LCD naar een betere schermtechniek, want dat model liep toch een beetje achter op de grote variant.

iPad Pro 2024 design en camera

Apple maakt voor het OLED-scherm gebruik van een techniek genaamd Tandem OLED. De maximale helderheid bij SDR-content is nu 1000 nits (was 600 nits). Het scherm heeft officieel de naam Ultra Retina XDR-display gekregen.

#2 Iets grotere displays

En over schermen gesproken: bij de grootste iPad Pro is het scherm iets groter geworden. Met nadruk op iets, want Apple zou kiezen voor heeft gekozen voor 13-inch in plaats van 12,9-inch. Bij de 11-inch is het formaat nagenoeg gelijk gebleven. In de praktijk merk je er weinig verschil van. De 13-inch iPad Pro heeft een diagonaal van 33,02cm (was 32,77cm), terwijl de 11-inch iPad Pro nu een diagonaal van 28,22cm heeft (was 27,96cm).

iPad Pro 2024 scherm

#3 Optie voor nanotextuur

De iPad Pro heeft nu ook een mogelijkheid om te kiezen voor een scherm met nanotextuur. Voor €130,- extra kun je alleen bij het 1TB en 2TB-model kiezen voor een matte afwerking van het scherm. Dit zorgt voor minder reflectie en dat kan bij bepaalde taken een voordeel zijn. Werk je vaak op plekken met slechte lichtomstandigheden, dan kan zo’n scherm met nanotextuur wel een voordeel hebben.

Bekijk ook

Dit moet je weten over nanotextuur op Apple-schermen

Tegenwoordig verkoopt Apple sommige schermen ook met nanotextuur. Deze speciale afwerking voorkomt reflectie. In deze tip lees je hoe het werkt, hoe je ermee omgaat, op welke apparaten het beschikbaar is en hoe je een scherm van nanotextuur moet schoonmaken.

#4 Aangepast design en een stuk dunner

Qua algemeen ontwerp is er bij de iPad Pro niet zo veel veranderd, maar toch zijn er verschillen met de vorige generaties. Allereerst is er een nieuwe spacezwarte uitvoering, die de plek van spacegrijs inneemt. Spacezwart is wat donkerder en wat ons betreft ook mooier, al zie je het verschil pas echt als je spacegrijs ernaast legt.

Wat je wel direct merkt, is dat de iPad Pro 2024 een stuk dunner is. De grootste versie is maar 5,1mm dik, terwijl de 11-inch variant 5,3mm dik is. De 13-inch iPad Pro 2024 is het dunste product dat Apple ooit gemaakt heeft. Dat zorgt er vooral voor dat hij lekkerder in de hand ligt en minder zwaar is. En een ander klein verschil: de camerabult is nu gemaakt van aluminium, in plaats van zwart glas. Dat geeft het net een andere look.

#5 Snellere chip

Sinds 2021 is de iPad Pro overgestapt naar de M-serie chips, die je al kent van de Macs. Daardoor levert de iPad Pro topprestaties die je kent van laptops en desktops. Bij de iPad Pro 2024 heeft Apple voor nog een extra snelheidsboost gezorgd. De iPad Pro 2024 is het eerste Apple-product met een M4-chip.

De nieuwe M4-chip heeft tot 1,5x snellere CPU ten opzichte van de vorige M2. Ook de geheugenbandbreedte is sneller (1,2x) en 3D-modellen renderen gaat tot 4x sneller dan bij de M2. Ook zit er een verbeterde Neural Engine in, die 38 biljoen bewerkingen per seconde aan kan.

Overigens hebben de 256GB en 512GB-modellen een 9-core CPU, terwijl de 1TB en 2TB-modellen een 10-core CPU hebben. Andere voordelen van de M3-chip zitten er ook in, zoals ray-tracing en hardware-acceleratie voor games.

Apple M4 concept

#6 FaceTime-camera op lange zijkant

Een veelgehoorde klacht bij veel huidige iPads, is dat de frontcamera aan de korte zijkant zit. En dat terwijl bijna iedereen de iPad horizontaal gebruikt, mede vanwege toetsenbordhoezen. In dat geval zit de camera aan de zijkant, wat een bijzonder onvoordelige kijkhoek is voor FaceTime-gesprekken. In de tiende generatie iPad 2022 heeft Apple dit opgelost en eindelijk komt het dit jaar ook naar andere iPads. De FaceTime-camera aan de lange kant van het scherm lost bij ons veel frustraties op en maakt Face ID een stuk makkelijker in gebruik. De kans dat je de camera nu met je duim bedekt, is veel kleiner.

#7 Nieuwe accessoires: Magic Keyboard voor iPad Pro en Apple Pencil Pro (en mogelijk meer accessoires)

Qua accessoires verandert er dit jaar ook het een en ander. Er is een vernieuwd Magic Keyboard voor de iPad, als opvolger van het huidige model. Deze is gedeeltelijk gemaakt van aluminium, met een groter trackpad. Daardoor voelt de iPad meer als een laptopvervanger. Ook zit er een extra rij functietoetsen in (inclusief escape-knop), waarmee je bijvoorbeeld de helderheid en het volume kan regelen.

Maar de grootste vernieuwing zit hem on de ondersteuning voor de Apple Pencil Pro. Deze nieuwe schrijfpen biedt een nieuwe knijp- en draaifunctie. Door te knijpen opent er een menu, waarmee je sneller kan wisselen van tekentool. En door de pen om zijn eigen as te draaien, kun je tijdens het tekenen ook mooie effecten maken. De nieuwe iPad Pro 2024 ondersteunt ook de Apple Pencil met usb-c. De Apple Pencil 2 is niet geschikt.

iPad Pro 2024 met Magic Keyboard

Meer ontdekkingen iPad Pro 2024

Er zijn nog meer ontdekkingen en wijzigingen bij de iPad Pro 2024:

  • Ultra-groothoeklens verdwenen: De iPad Pro heeft aan de achterkant nu nog maar een enkele cameralens. De ultra-groothoeklens die in 2020 geïntroduceerd is, is dus weer verdwenen.
  • Vier microfoons in plaats van vijf: Er zitten een microfoon minder in de iPad Pro, maar ze zijn nog wel allemaal van “studiokwaliteit”.
  • Volledig overgestapt op eSIM: Er zit geen simkaartslot meer in de Cellular-versies van de iPad Pro. Je kan alleen nog een eSIM kiezen.
  • Geen stickers meer in de doos: Je krijgt bij de nieuwe iPad Pro geen Apple-stickers meer meegeleverd. Dit heeft te maken met het milieu.
  • Standaard 256GB opslag: Je krijgt nu meteen 256GB opslag bij de iPad Pro. De versie met 128GB is verdwenen.
  • Flitser met Adaptive True Tone: De cameraflitser is verbeterd, waardoor het inscannen van documenten bijvoorbeeld beter gaat.

De nieuwe iPad Pro 2024 is vanaf nu te bestellen en wordt geleverd vanaf 15 mei. Lees ook onze hands-on van de iPad Pro 2024 met onze eerste indruk.

Dit zijn de prijzen:

11-inch iPad Pro 2024 prijzen

13-inch iPad Pro 2024 prijzen

Bekijk ook

Hands-on iPad Pro 2024, iPad Air 2024 en meer: vooral de Pro's maken indruk

In deze hands-on lees je onze eerste indruk van de nieuwe iPad Pro 2024 en iPad Air 2024 en bijbehorende accessoires. Wat viel ons als eerste op bij de nieuwste modellen? Vooral de iPad Pro 2024 laat een goede eerste indruk achter en dit is waarom.

Revisiegeschiedenis:

  • 2024 - 08 mei: Artikel bijgewerkt met alle nieuwe functies en wijzigingen na aankondiging van iPad Pro 2024.
  • 2024 - 08 mei: Artikel bijgewerkt met alle nieuwe functies en wijzigingen na aankondiging van iPad Pro 2024.

iPad Pro 2024

De iPad Pro 2024 is de nieuwste generatie iPad Pro. Net als voorheen zijn er twee formaten, maar nu met 11- en 13-inch. Er zit een gloednieuw scherm in, namelijk een Ultra Retina XDR-display, gemaakt van OLED. Andere verbeteringen zijn een aangepast en vooral dunner ontwerp, nieuwe snellere M4-chip, verplaatsing van de frontcamera naar de lange zijkant en ondersteuning voor de Apple Pencil Pro en het nieuwe Magic Keyboard voor iPad Pro. Lees meer over de iPad Pro 2024.

iPad Pro 2024

Reacties: 7 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.