De iPhone bestaat 10 jaar (happy birthday!). Maar bestaat de iPhone over 10 jaar nog wel, of zit er rond die tijd zoveel intelligentie in onze dagelijkse spullen, dat we de iPhone al lang zijn vergeten? In dit artikel kijken we naar de toekomst van de iPhone.


Het is precies 10 jaar geleden dat de eerste iPhone op de markt kwam. Het apparaatje heeft een enorme invloed gehad op de manier waarop we muziek luisteren, foto’s maken, nieuws lezen en in contact blijven met vrienden. Maar waar gaat het naartoe? Wij werpen een blik in de toekomst met vijf voorspellingen.

Voorspelling #1: de iPhone bestaat nog steeds
De iPhone heeft heel wat apparaten overbodig gemaakt: de pocketcamera, mp3-speler, wekker, horloges, navigatiesystemen in de auto en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Nu de verkoop van de iPhone wat afvlakt en er steeds meer technologie in speakers, deurbellen en auto’s wordt ingebouwd kun je je afvragen of de iPhone zelf niet overbodig wordt. Wij denken van niet en dat heeft te maken met de afmetingen van je broekzak.

Het is over 10 jaar misschien gebruikelijk om chips in je lichaam te implanteren, die informatie naar wearables zoals de Apple Watch kunnen doorsturen. De Apple Watch zelf kan bepaalde functies van de iPhone overnemen, zeker als er een 4G-functie in komt. Maar voor het comfortabel aflezen van informatie wil je toch een iets groter scherm. Een tablet of laptop is dan te groot; die neem je niet mee tijdens het boodschappen doen of als je naar een feestje of muziekfestival gaat. Het meest ideaal is een iPhone die nog in je broekzak past. Hoe groot zo’n iPhone mag zijn is een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar het zal waarschijnlijk eerder in de buurt van 5,5-inch liggen dan het huidige populaire formaat van 4,7-inch.


Samsung oprolbaar scherm

Voorspelling #2: de iPhone is nog steeds een rechthoekig blokje
Er wordt al druk geëxperimenteerd met oprolbare en opvouwbare schermen, maar over 10 jaar zullen de meeste smartphones waarschijnlijk nog steeds een rechthoekig zijn. Liefst wel zo plat mogelijk, zodat het nauwelijks ruimte inneemt in je broekzak. Broekzakken zijn nu eenmaal plat. Een rond, ovaal of driehoekig scherm biedt geen praktische voordelen. Een oprolbaar scherm heeft wel als voordeel dat je het (als een dikke sigaar) makkelijk in je broekzak of binnenzak kunt steken, maar bij het tevoorschijn halen moet je eerst je smartphone uitrollen voordat je het scherm kunt aflezen. Dat is leuk als gimmick, maar biedt eigenlijk te veel praktische bezwaren.


Thermostaat bedienen met iPhone

Voorspelling #3: De iPhone wordt dé centrale hub
Misschien is de iPhone al het belangrijkste apparaat in je leven, maar over 10 jaar is dat nog meer het geval. Allerlei apparaten om je heen worden slimmer, van sensoren in je kleding tot de vaatwasser, de garagedeur en de LEGO-blokjes van je kinderen. Veel smart home-toepassingen zijn nu al mogelijk, maar in feite zijn er nog maar weinig mensen die er actief gebruik van maken. De slimme thermostaat die in veel huizen hangt was een cadeautje van het energiebedrijf, niet een bewuste aankoop. In 2027 is het Internet of Things zo normaal geworden dat je geen stofzuiger of weegschaal meer kunt kopen zonder slimme (AI-)functies. Om dat allemaal aan te sturen gebruik je uiteraard niet twintig verschillende afstandsbedieningen, maar een iPhone. Een slimme speaker voor thuis kan die rol ook vervullen, maar die heb je niet altijd bij je. Wat je nodig hebt is een ‘personal computer’ die altijd bij je is. Alleen de iPhone kan die rol vervullen.


iPhone gebaren

Voorspelling #4: Bedienen met je stem, gedachten of gebaren, maar het scherm verdwijnt niet
De iPhone heeft in 2027 nog steeds een scherm, want je wilt in één oogopslag kunnen zien of er regenbuien aankomen en hoe je gewicht de afgelopen weken is veranderd. Je wilt ook opdrachten kunnen intikken als je in een drukke trein zit, zonder dat anderen kunnen meeluisteren. Maar het zal ook gebruikelijker worden dat mensen op straat met een computer of chatbot in gesprek zijn, terwijl ze op straat lopen. Ze vragen het weerbericht op, de eerstvolgende afspraak of regelen hun smart home-apparaten en krijgen hoorbare feedback via hun (geïmplanteerde?) AirPods. Maar niet alles is met spraak uit te leggen. Soms is het handiger om informatie gewoon op een scherm te bekijken. Vandaar dat de iPhone nog steeds een scherm moet hebben. Misschien zijn er in 2027 ook al wearables die je gedachten kunnen lezen of gebaren herkennen, zodat je zonder praten een bericht naar je geliefde kunt sturen.


Siri assistent

Voorspelling #5: Informatie is overal, losse apps verdwijnen
Het klinkt nu misschien nog wat abstract, maar in de toekomst leef je in een allesomvattende ‘bubbel’ van informatie, die wordt gevoed door kunstmatige intelligentie. Een voorbeeld maakt dat wellicht duidelijker: nu ben je nog gewend om de Buienradar-app op te starten als je wilt weten wat voor weer het wordt. In 2027 is dat niet nodig: de informatie van weerdiensten is op allerlei manieren beschikbaar via chat of spraak. Je bepaalt zelf welke informatieaanbieder je het meest vertrouwt: Apple’s Siri, Microsoft’s Cortana, Google’s Assistant of misschien Facebook. Kunstmatige intelligentie zorgt ervoor dat de assistent weet wie je bent, wat je voorkeuren zijn. Een aparte app is niet meer nodig, via je chatapp of met spraakopdrachten kun je alles wat je wilt weten ook opvragen. Het betekent dat aanbieders als Apple en Google meer invloed zullen krijgen en dat je beter op je privacy zult moeten letten.

Snellere en krachtigere processoren zorgen ervoor dat steeds meer AI-taken lokaal op je toestel kunnen plaatsvinden. Als de informatie van een server gehaald moet worden, merk je nauwelijks enige vertraging, want 5G-netwerken zijn rond 2027 gemeengoed.

Heel veel terugblikken vind je in onze eerdere special: 10 jaar iCulture, 10 jaar iPhone

Bekijk ook
10 jaar iCulture, 10 jaar iPhone

10 jaar iCulture, 10 jaar iPhone

10 jaar iCulture, 10 jaar iPhone. In deze special bundelen we alle artikelen die we over het 10-jarig jubileum van iCulture én de iPhone hebben geschreven.

Reacties: 12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.