MagSafe en pacemakers: het risico is klein

Stop geen smartphone in je borstzakje
Apple heeft gebruikers meer informatie gegeven over MagSafe-magneten en welke invloed dat heeft op pacemakers en andere medische apparaten. De iPhone 12-serie is de eerste die voorzien is van veel meer magneten dan gebruikelijk.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Update 15 mei 2021: De Amerikaanse toezichthouder FDA heeft MagSafe onderzocht en concludeert dat het risico voor pacemakers klein is. De Food and Drug Administration adviseert wel voorzichtig te zijn. Apple waarschuwde daar in januari ook al voor en gaf aan om de iPhone niet in de buurt van een pacemaker te dragen. In de praktijk houdt dit in dat je de iPhone beter niet in een borstzakje kunt stoppen, als je een pacemaker hebt. De FDA heeft nu eigen tests uitgevoerd en zegt dat gebruikers wel voorzichtig moeten zijn, maar dat de kans heel klein is dat er problemen optreden.


Wel waarschuwt de FDA dat in consumentenelektronica steeds vaker sterke magneten worden toegepast. Mensen die een medisch apparaat geïmplanteerd hebben moeten daarom met hun zorgverlener gaan praten, zodat ze goed op de hoogte zijn van de potentiële risico’s. Dan moet de arts uiteraard wel op de hoogte zijn hoe sterk de magneten zijn. Zelf adviseert Apple om de iPhone minstens 15 centimeter van de pacemaker te houden en bij het opladen minstens 30 centimeter. De FDA sluit zich bij dat advies aan en noemt dezelfde aanbevolen afstand.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 25 januari 2021.

Pacemakers en magneten: geen gouden combinatie

Apple zegt in een nieuw supportartikel dat je de iPhone 12 minstens op een afstand van 15 centimeter van pacemakers moet houden. Bij het opladen kan het beste een afstand van 30 centimeter in acht worden genomen tussen het lichaam en de iPhone en de lader. Dat advies geldt voor Apple’s eigen MagSafe Charger en laders van andere merken. Er is geen dringend gevaar, maar de afstand kan het beste voor de zekerheid worden aangenomen. Het is daarom af te raden de iPhone in een borstzakje te stoppen.

‘iPhone 12 kan pacemaker uitschakelen’

Het supportdocument is waarschijnlijk een reactie op een publicatie waarin cardiologen waarschuwden voor een verstoring van pacemakers door een iPhone 12 er vlakbij te houden, bijvoorbeeld in een borstzakje. Apple volgt nu het advies van fabrikanten van pacemakers, die eerder ook al een afstand van 15 centimeter adviseerden.

De studie in het Heart Rhythm Journal wekte de indruk dat MagSafe onveilig was voor hartpatiënten: de pacemaker zou in sommige situaties zelfs uitgeschakeld kunnen worden. Ook zou er een ongunstige invloed kunnen zijn op geïmplanteerde defibrillators. Apple bendrukt dat de iPhone 12 geen groter risico van magnetische interferentie bij medische apparatuur oplevert dan eerdere iPhone-modellen, ook al zitten er meer magneten in. Het advies geldt uiteraard ook voor de MagSafe Charger, die los verkocht wordt.

MagSafe-accessoires

Het supportartikel bestond al sinds de iPhone 12 op de markt is, maar in de Engelstalige versie is nu een nieuwe paragraaf toegevoegd over geïmplanteerde medische apparaten. In de Nederlandse versie moet de tekst nog worden aangevuld en wordt alleen gerept over raadplegen van artsen en het aanhouden van “een veilige afstand”, zonder concrete info te geven.

Medical devices such as implanted pacemakers and defibrillators might contain sensors that respond to magnets and radios when in close contact. To avoid any potential interactions with these devices, keep your iPhone and MagSafe accessories a safe distance away from your device (more than 6 inches / 15 cm apart or more than 12 inches / 30 cm apart if wirelessly charging). But consult with your physician and your device manufacturer for specific guidelines.

Overigens is de iPhone 12 zelf niet het probleem, maar de magneten die erin zitten. Elke magneet die sterk genoeg is kan invloed hebben op pacemakers en mensen die er eentje hebben geïmplanteerd zullen vaak al op de hoogte zijn van het feit dat ze geen sterke magneten tegen hun borstkas moeten houden. De magneten in de iPhone zijn relatief zwak.

Actuele iPhone 12 deals

MagSafe

MagSafe is een magnetische aansluiting voor het opladen en bevestigen van je device. Er zijn twee varianten: MagSafe op de iPhone is een magnetische aansluiting om accessoires vast te plakken en om je toestel draadloos op te laden op 15 Watt, terwijl MagSafe 3 op de Mac een magnetische kabelaansluiting is. Dit voorkomt dat je MacBook op de grond valt als er iemand over de kabel struikelt. Apple maakt kabels met MagSafe-aansluiting voor de Mac en voor de iPhone zijn er allerlei accessoires zoals de MagSafe Charger. Er zijn ook MagSafe-autohouders, MagSafe-opladers, MagSafe-powerbanks en meer. Lees ook onze gids met officiële MagSafe-accessoires. Alle uitleg over MagSafe vind je hier!

magsafe-oplader

Reacties: 12 reacties

  1. Heart Rhythm Journal zegt onveilig. Apple zegt veilig.
    🤔 wie zouden we nu best geloven? De cardiologen of de fabrikant van het toestel? 🙄

  2. Niet in slaap vallen tijdens het appen dus als je in bed ligt. ⚡️

  3. Gelukkig heb ik geen pacemaker. Zouden de magneten ook een slechte invloed kunnen hebben op je gezondheid als je geen pacemaker hebt? Eigenlijk zou er ook een versie van de iPhone 12/Pro/Max moeten zijn zónder magneten. Ik heb geen oplaadmatje nodig en plak ook niet zo’n bult achterop m’n iPhone

  4. Origineel geplaatst door Macaanzee
    Gelukkig heb ik geen pacemaker. Zouden de magneten ook een slechte invloed kunnen hebben op je gezondheid als je geen pacemaker hebt? Eigenlijk zou er ook een versie van de iPhone 12/Pro/Max moeten zijn zónder magneten. Ik heb geen oplaadmatje nodig en plak ook niet zo’n bult achterop m’n iPhone

    Dus omdat jij dat niet nodig hebt moet een fabrikant het model aanpassen. Of moet jij dan een ander model nemen? 🤔

  5. Denk dat dit een beetje overtrokken is.
    Het klopt dat pacemakers bepaalde functies kunnen met een behulp van een zeer sterke magneet direct op de pacemaker maar worden NIET uit gezet, de merken Boston Scientific, Medtronic, St Jude en Sorin worden in een soort van veilig modus gezet met een magneet waardoor ze terug gaan naar een soort van veilige modus (geremd). Bij de Sorin pacemakers wordt afhankelijk van de instellingen de pacer rate aangepast. Er zijn ook merken / types waarop een magneet geen invloed heeft. De magneten die Apple gebruikt vallen in de categorie zwak, dus de kans dat die invloed hebben wanneer ze direct op je pacemaker worden geplaatst is klein.

  6. Origineel geplaatst door Macaanzee
    Gelukkig heb ik geen pacemaker. Zouden de magneten ook een slechte invloed kunnen hebben op je gezondheid als je geen pacemaker hebt? Eigenlijk zou er ook een versie van de iPhone 12/Pro/Max moeten zijn zónder magneten. Ik heb geen oplaadmatje nodig en plak ook niet zo’n bult achterop m’n iPhone

    Er is geen wetenschappelijk bewijs dat deze magneten invloed hebben op je gezondheid en zijn daarom helemaal veilig voor (dagelijks) gebruik, dus geen zorgen;) en ja er zijn al honderden onderzoeken naar gedaan!

  7. In het artikel staat:

    Overigens is de iPhone 12 zelf niet het probleem, maar de magneten die erin zitten.

    Beetje rare zin lijkt me..? Als je op die manier gaat redeneren bestaat “de iPhone 12” helemaal niet… De magneten IN de iPhone zijn onderdeel van de iPhone, dus is de iPhone (waar de magneten onderdeel van zijn) wel degelijk het probleem.
    Ik heb (gelukkig!) geen pacemaker, maar ik zou eerder een cardioloog hierover geloven dan Apple. De vraag is natuurlijk wel of andere telefoons (iPhone of concurrerende merken) vergelijkbare effecten hebben of niet.

  8. Zelf voorzien van een pm en vooraf gebeld met Apple ivm de extra magneten in de iPhone 12 pro. Gaven aan dat het erg lichte magneten waren en dat de kans klein was dat de pm op de magneten zou reageren. Mocht het anders zijn dan kon de IPhone gewoon retour. iPhone bij de pm gehouden en dit gaf geen probleem. Overigens gaat de pm niet uit wanneer er een dergelijke magneet op de pm wordt gelegd maar gaat deze in de “magneetmodus” (of als deze anders is ingesteld in opnamemodus) Dit kan vervelend zijn of in sommige gevallen gevaarlijk maar zodra de magneet is verwijderd zal de pm weer in zijn normale instellingen verder gaan. Daarnaast wordt geadviseerd geen enkele magneet op de pm te leggen maar minstens 15 cm afstand, lees iPad, koptelefoon etc. Hier zitten ook magneten in.

  9. En dat voor zo een dure smartphone.
    Ik bedenk me wel twee keer voordat ik weer een nieuwe iPhone koop.

  10. (Red.) FDA-informatie toegevoegd in een update bovenaan het artikel.

  11. Misschien een stom vergelijk, maar velen zijn bang voor een vaccinatie maar MOETEN wel per se met de laatste iPhone lopen en accepteren die “risico’s” wel.
    Gewoon zomaar iets dat door m’n hoofd ging toen ik het artikel las….. je kunt deze opmerking ook gewoon weer vergeten hoor 🙂

  12. @robdop: Ja nou goed je heb er een punt en dat is wel vrij opmerkelijk, en er zijn ook genoeg die geen prik willen wegens bijwerkingen maar wel zonder probleem een paracetamol slikken, of de vrouw met de pil die kan de zelfde bijwerkingen ook krijgen.

    We zijn soms gewoon een apart volk de mensheid, maar goed het is goed dat het even onderzocht is en risico dus klein is.
    Ja de kans is er altijd maar dit kan ook met een paracetamol, dit is uiteindelijk ook gewoon pure troep en ook eigenlijk slecht voor je lichaam, en ook hiermee kan je vervelende bijwerkingen krijgen al is het risico laag.