
De vijf voordelen van always-on op de iPhone 14 Pro (en ook wat nadelen)
iPhone met always-on: wat zijn de voordelen?
Op iCulture hebben we al meermaals geschreven over een always-on-scherm in de iPhone. Het had al bij de iPhone 13 moeten gebeuren, maar zoals we weten kwam daar niets van terecht. Dit jaar kunnen we het eindelijk gebruiken met de nieuwe iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max. De Apple Watch heeft sinds de Series 5 een always-on-scherm en is daar een logische toevoeging. Maar wat zijn de voordelen van een always-on-scherm in de iPhone? We zetten zes voordelen op een rij, maar leggen je ook enkele mogelijke nadelen voor.
Always-on op de iPhone?
Allereerst is het goed om te weten over welke technologie we eigenlijk praten. Always-on zorgt ervoor dat (een deel van) het scherm altijd aan staat, zelfs als je deze niet gebruikt. Vorig jaar kregen we voor het eerst een ProMotion-scherm op de iPhone. Daarmee kan het scherm niet alleen supersnel ververst worden met een frequentie van 120 Hz per seconde, maar het is ook terug te draaien tot 10 Hz op momenten dat de inhoud van het scherm nauwelijks verandert. Die eigenschap kan Apple gebruiken om een always-on-scherm op de iPhone mogelijk te maken. Apple heeft op de Apple Watch al bewezen dat always-on goed werkt, zonder dat het scherm inlevert op beeldkwaliteit.
Always-on is mogelijk dankzij een LTPO OLED-display. De beeldverversing wordt dan vaak naar beneden bijgesteld, zodat de functie niet al teveel stroom verbruikt. Op de Apple Watch zie je dat de klok elke seconde wordt ververst en dat is vaak precies genoeg om altijd up-to-date informatie te hebben. Is er een hogere beeldverversing nodig, dan kan dat.
Voordelen van always-on op de iPhone 14 Pro
Dit zijn de belangrijkste voordelen van de nieuwe always-on-schermen:
#1 Snel de tijd en batterij checken
Wij denken dat het snel controleren van de tijd en je batterijpercentage de twee belangrijkste toepassingen van het always-on-scherm zijn. Je kunt dan vanaf het toegangsscherm snel de meest relevante informatie raadplegen: hoe laat het is en of je batterij nog lang meegaat. Als je een horloge draagt (een Apple Watch of een ander horloge of fitnesstracker) zal dit voor jou minder nuttig zijn, maar voor iedereen zonder horloge kan dit goed van pas komen. Bijvoorbeeld als je iPhone in een houder op je bureau staat of in een dock op je nachtkastje. Omdat de iPhone gebruikmaakt van OLED en Apple het always-on-scherm in een gedimde stand zet, geeft dit ’s nachts niet al teveel licht. Bij de slaapfocus wordt het scherm wel op zwart gezet, maar je kunt er dankzij de Stand-by-modus ook voor kiezen om het scherm altijd aan te laten. Je iPhone is daarmee meteen een soort wekker waar je altijd het tijdstip op kunt checken.
#2 Meldingen in één blik bekijken
Wat Apple ook op een always-on-scherm op de iPhone 14 toont, zijn je binnenkomende meldingen. Ook dit kan van pas komen als de iPhone op tafel ligt of in een dock op je bureau staat. Hierdoor hoef je niet op je Apple Watch te kijken of het scherm van je iPhone te activeren om in één keer je belangrijkste meldingen te bekijken. Dit is extra handig in combinatie met het geplande overzicht van notificaties.
Als je iPhone een melding ontvangt, zie je deze 10 secondes onderin het beeld verschijnen. Daarna verdwijnt hij weer. Het is mogelijk om een teller onderin te laten zetten. Dan staat er bijvoorbeeld “5 meldingen” onderin je scherm. Tik je erop, dan kun je alles bekijken nadat het scherm de always-on stand heeft verlaten.
#3 iOS 16 widgets op het toegangsscherm
Dit is misschien wel de interessantste toevoeging. Je kunt met ingang van iOS 16 tot wel 4 kleine widgets laten zien op je toegangsscherm. Dat kan je batterijpercentage zijn, maar ook de voortgang van je bewegingsdoelen, het weer, tijdzones en meer. Ook apps van derden kunnen hier ondersteuning voor inbouwen. Als je het always-on-scherm van de iPhone 14 Pro (Max) gebruikt, blijven deze widgets ook zichtbaar als je je iPhone niet gebruikt. Dat scheelt weer een tik op het scherm voor informatie!
Om te voorkomen dat de widgets inbranden op het OLED-scherm, zullen de widgets op basis van een interval verdwijnen en weer getoond worden. Als gebruiker zou je dit niet moeten merken. Bij een ingebrand OLED-scherm zie je bepaalde (ingebrande) content áltijd op het scherm als deze aan staat. Tot nu toe heeft Apple hier nog nooit een probleem mee gehad op bestaande OLED-schermen.
Overigens zijn deze widgets op alle iPhones met iOS 16 beschikbaar. Het werkt dan natuurlijk zonder de always-on functie, maar handig is het nog steeds.
#4 Langere accuduur (als je het uitzet)
Een always-on-scherm verbruikt natuurlijk extra energie als je de functie gebruikt. Apple zorgt er vaak wel voor dat het extra stroomverbruik wordt gecompenseerd door een efficiëntere processor, dus we verwachten dat de iPhone 14 Pro niet opeens veel korter meegaat in de praktijk. Maar als je écht een langere batterijduur wil, kun je always-on ook uitschakelen. Dan gebruik je de efficiënte chip zónder dat dit wordt beperkt door een always-on-scherm. Dit zagen we ook in de Apple Watch Series 5 en nieuwer: deze gaan net zo lang mee als eerdere modellen. Zodra je de functie uitzet, kan de accuduur met nog een paar uur verlengd worden. Er moet nog worden onderzocht hoeveel impact always-on uitschakelen heeft op de nieuwe iPhones.
#5 Je iPhone sneller gebruiken
Apple laat je nu al op allerlei manieren je iPhone activeren: via de zijknop of thuisknop, door de iPhone op te tillen of door op het scherm te tikken. Met een always-on-scherm staat het display (zoals de naam al zegt) altijd aan. Je zou daardoor alleen maar op een melding te hoeven tikken die al zichtbaar is, om de iPhone uit de always-on-modus te halen en meteen te gebruiken. Toegegeven: erg noodzakelijk is deze verbetering niet, maar het is net weer de extra touch die het leven toch weer wat makkelijker maakt.
Zijn er ook nadelen van always-on op iPhone?
Naast deze voordelen zitten er wel wat nadelen aan een always-on-scherm in de iPhone 14 Pro. Dat heeft vooral te maken met de kosten en of het voor jou nuttig is of niet.
#1 Alleen op duurdere modellen
We zagen het al aankomen, maar alleen de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max hebben een always-on-scherm. Apple ziet het echt als een extra functie voor Pro-gebruikers, waardoor je er wel meer voor moet betalen als je het wil gebruiken. De gewone iPhone 14 en iPhone 14 Plus hebben een OLED-scherm zonder vernieuwingen ten opzichte van de iPhone 13.
#2 Werkt alleen op het toegangsscherm
De always-on status werkt alleen op het toegangsscherm met de meldingen en widgets. Bij het gebruik van apps zal Apple de functie deactiveren, om te voorkomen dat er lange tijd dezelfde dingen op het scherm staan waardoor er kans is op inbranden. Verwacht dus niet dat je zomaar je een app altijd aan kan hebben staan (tenzij je het automatisch slot zelf uitschakelt, maar dan gebruik je geen efficiënte always-on-techniek).
#3 Minder noodzakelijk voor Apple Watch-gebruikers
Gebruikers van een Apple Watch zullen mogelijk minder profiteren van een always-on-scherm in de iPhone 14 Pro. Je hebt immers altijd al een horloge in de buurt waar je de tijd en belangrijke informatie zoals het weer, je agenda of timer kan bekijken. Zeker als je al een Apple Watch met always-on hebt, is het voordeel op de iPhone beperkt. Toch kan het nuttig zijn, maar gewoon wat minder dan voor iemand zonder Apple Watch.
Het always-on-scherm in de iPhone 14 Pro is één van de meest noemenswaardige vernieuwingen voor de nieuwe iPhone. Lees bij iCulture ook over het iPhone 14-scherm en alle verbeteringen die daarin zitten.
- 2022 - 27 juni: Artikel bijgewerkt na aankondiging van iOS 16 en de nieuwe widgets op het toegangsscherm.
- 2022 - 29 mei: Bijgewerkt met het nieuwste gerucht van Mark Gurman, dat in iOS 16 support voor always-on zit.
- 2022 - 26 mei: Dit artikel is bijgewerkt met de nieuwste informatie.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Opinie: Aankomende WWDC-keynote wordt belangrijkste Apple-presentatie in jaren (en dit is waarom) (13-03)
- Het einde van de vijftig tinten spacegrijs: overzicht van een van Apple's meestgebruikte kleur (06-03)
- ELEGNT is Apple's robotlamp met menselijke gedragstrekjes (07-02)
- Matter-organisatie belooft beterschap en focust in 2025 op bugfixes bij smart home-standaard (23-01)
- Afscheid na 18 jaar: Jean-Paul en Gonny gaan vertrekken (maar iCulture blijft!) (15-01)
iPhone 14 Pro
De iPhone 14 Pro is de iPhone voor professionals uit 2022. De iPhone 14 Pro heeft een 6,1-inch always-on display met nieuw Dynamic Island, als vervanging van de notch. Ook heeft de camera een 48-megapixel groothoeklens en mogelijkheden voor satellietcommunicatie. Je kunt kiezen voor een iPhone 14 Pro los toestel of alles via je provider laten regelen met een iPhone 14 Pro abonnement. Lees ook onze pagina over de 2022 iPhone line-up. De iPhone 14 Pro is in 2023 opgevolgd door de iPhone 15 Pro.

Ik zou het graag zien! En er zal vast veel voor moeten worden aangepast in iOS-16 die over anderhalve week gepresenteerd wordt, maar dan willen ze natuurlijk nog niks lekken over een always-on scherm, da’s vast een uitdaging
Gaat de 14 ook verbinding maken met satellieten? Was ook een gerucht van vorig jaar…
Ik vond dit persoon een heel slecht verhaal en maar heel ver gezocht waarom een always on display handig zou zijn.
De verspilling van de batterij omdat je 95% van de tijd niet kijkt (en de hele nacht je normaal gesproken slaapt) lijkt mij voldoende om het niet te implementeren.
De genoemde “voordelen” zijn nergens echte voordelen. Appjes en berichten komen nu ook binnen op het scherm. Laten je telefoon indien gewenst trillen en ook je Apple of andere Watch. Als ik de tijd wil weten en mijn telefoon daarvoor pak, kan ik ook een knop indrukken zonder dat dit letterlijk een seconde duurt voordat ik de tijd weer of app kan lezen.
Ik zou het heel goed voor kunnen stellen dat met deze genoemde argumenten Apple geen always on implementeert.
Mmmm… op de Apple Watch is dat idd heel handig maar op de iPhone minder, die steekt ofwel in mijn broekzak ofwel ligt hij met het scherm naar beneden op tafel ofzo (camerabult naar boven) ofwel heb ik hem vast en gebruik ik die. Ik mis iets denk ik…
Handig! Eindelijk deze handige toevoeging. Je kunt in één oogopslag zien of je meldingen hebt van apps waarvan je dat wil. Als de telefoon op tafel of bureau ligt zie je niet altijd dat het scherm oplicht bij een melding. Dus een erg handige toevoeging, weet ik uit ervaring met Android.
Wat betreft batterijduur ben ik niet zo bang, op Android gebruikt het ook niet veel extra batterij. En als je instelt dat het scherm van je Iphone niet meer oplicht bij een melding, zal het zelfs minder batterij gebruiken dan nu (nu licht bij elke melding 100% van het scherm gedurende een aantal seconden op, bij AOD maar een beperkt aantal pixels). Je zult vast ook net als op Android kunnen instellen dat het AOD uit is als je telefoon merkt dat ie in je broekzak zit, en op bepaalde tijden, bv. ’s nachts.
En voor degenen die het niks vinden: je hoeft het niet te gebruiken he. Dan zet je het gewoon uit.
Blijven geen complicaties zijn, dat is alleen op mechanische horloges. Gewoon apps of widgets. Je hoeft ook geen always on , het is zo te zien je draait je pols daar is de tijd. En de Consumentenbond stelde al vast dat de se langer batterij duur heeft dan de 6 , zal komen door dat always on….
Ik snap echt nog steeds hieruit ook niet wat nu handig is..Als je telefoon nu een bericht krijgt kan je 1. Een bericht op je scherm krijgen 2. Een geluid of trilling van je toestel krijgen en 3 als je een smartwatch hebt nog een melding op je pols.
Je telefoon / smartphone is een apparaat wat berichten kan ontvangen, maar is geen monitor station waar een bericht binnen 5 minuten gezien en beantwoordt moet worden toch? We hebben op dit moment al dat alle mensen een aandachtsspanne hebben van heel weinig door de biepjes en trillingen, denk je dit serieus dat nóg verder verkleinen iets ten goede komt? (Vraag het eens aan je baas, collega’s, vrienden of partner)
Zeker als je bedenkt dat je hem dus niet in je zak en in de nacht aan wilt hebben.. dan dus wel tijdens werk en etentjes en gezellig met het avondeten?
Of wanneer gebruik je het dan?
Bij een watch werken de berichten en andere privacy-meldingen alleen als je ‘m om hebt. Hoe moet dat met de iPhone? Zeker als die op een bureau ligt of staat moet je wel binnen Face-ID bereik zijn, lijkt me. En het verschil met nu is dan, dat je alle berichten continu ziet? Het zal me benieuwen hoe dit nou weer zal werken.
Zie eigenlijk alleen maar een voordeel als mijn iPhone in een dockingstation staat tijdens het werk. Dan is het handig als ik niet steeds wordt afgeleid met een oplichtende iPhone.
Veel mensen gebruiken en Wallet hoesje. Als je die dicht hebt gaat door m ook moet worden
(Red.) Bijgewerkt met het nieuwste gerucht van Mark Gurman, dat in iOS 16 support voor always-on zit.
@Leo: Ik vind die Wallet hoesjes helemaal niks, maar op Android toestellen zie ik juist veel Wallet hoesjes met een uitsparing waar de always on widgets staan. Dan is het dus juist een hele welkome toevoeging.
Dit bestaat naar mijn weten al erg lang bij Android-toestellen. Zo had je dit al bij de LG G5 en Samsung Galaxy S7, beide uit 2016. En nu komt Apple 6 jaar later aankakken met deze functie, ook nog eens niet voor de gehele line-up? Beter laat dan nooit, zullen we dan maar zeggen.
@Joost: Het is handig om juist als ik niet de telefoon constant in de gaten hou, en niet gestoord wil worden door piepjes of trilling. Dan kan ik af en toe kijken of er een nieuwe melding is, van welke apps. Wanneer het mij uitkomt, zonder telkens gestoord te worden. Als je een appje van iemand verwacht, of altijd te kunnen zien dat er een agenda-afspraak is.
En het fijne is, als je het niet handig vindt, dan gebruik je het gewoon niet!
Zou deze functie ook naar de 13 pro komen?
Ik ben namelijk van plan om een 13 pro aan te schaffen.
@Kristof: Nee, volgens bronnen komt het alleen naar de iPhone 14 Pro, mogelijk vanwege bepaalde hardware-eisen.
@Benjamin Kuijten | iCulture.nl: dan zal dit de gemiddelde gebruiker voorbij gaan voorlopig. Oude iPhones blijven lang in roulatie en de meesten kopen niet de aller duurste. Zeker niet als die nog weer duurder gaat worden. Er zijn functies die me leuker kijken dan dit, op mijn Watch mis ik het ook totaal niet. Trouwens de Consumentenbond heeft bij de Watch vastgesteld dat de se wel degelijk langer meegaat dan het model met altijd aan, dus dat verhaal dat de alwayson net zo lang mee gaat als de niet is erg twijfelachtig. Als je het uitzet is het uiteraard een ander verhaal maar dat heb je het niet voor lijkt mij
(Red.) Artikel bijgewerkt na aankondiging van iOS 16 en de nieuwe widgets op het toegangsscherm.
Ik zie het nog gerust gebeuren dat het alleen maar voor de iPhone 14 is en niet voor oudere toestellen. Vergeet niet dat de iPhone13 niet echt goed verkocht is.
Daarbij zit ik er niet op te wachten hoor. Persoonlijk zit ik helemaal niet meer te wachten op alle software upgrades van Apple omdat het allemaal steeds meer richting het afscannen van je devices gaat en het volmaken van hun (Siri) AI.
@JeroenT: Het always-on scherm komt volgens bronnen ook alleen naar de iPhone 14-modellen (en dan alleen de Pro-versies), zoals ook uitgelegd in het artikel. De widgets op het toegangsscherm komen echter naar alle modellen met iOS 16, alleen staat het scherm daar niet altijd aan. Dat heeft ook met hardwarematige beperkingen te maken.
Goed voor de omzet van Apple. Als je scherm continu aan staat, dan brand deze uiteraard sneller op. Dat is met de Apple Watch ook zo. Tweedehands dus minder interessant. OLED heeft echt maar een aantal branduren. Maar even goed zal het één paar jaar duren voordat je scherm minder fel wordt. En de meeste mensen hebben hun iPhone scherm niet op maximaal staan, dat geeft weer extra ruimte voor een altijd aan scherm.
Ik zie de toevoeging niet zo. Telefoon zit 9 van de 10x in mijn broekzak.
Goed voor de omzet van Apple. Als je scherm continu aan staat, dan brand deze uiteraard sneller op. Dat is met de Apple Watch ook zo. Tweedehands dus minder interessant. OLED heeft echt maar een aantal branduren. Maar even goed zal het één paar jaar duren voordat je scherm minder fel wordt. En de meeste mensen hebben hun iPhone scherm niet op maximaal staan, dat geeft weer extra ruimte voor een altijd aan scherm.
Ik zie de toevoeging niet zo. Telefoon zit 9 van de 10x in mijn broekzak, omdat ik een Apple Watch heb.
Persoonlijk zie ik ook geen enkel voordeel in een always on scherm. Het oude Nokia had dit ook al op zijn toestellen en meerdere Android toestellen. Heb dit altijd uit laten staan. Op mijn Watch 7 gebruik ik het ook niet omdat je daar met een simpele beweging die prima functioneert het scherm aan kan laten gaan. Wat mij betreft is het meer een gimmick want het gaat hoe dan ook ten koste van je batterijtijd. Daarom heb ik bewust al de iPhone 13 pro max aangeschaft terwijl ik eerst wilde wachten op de 14.
Ze kunnen beter een always off scherm ontwikkelen, daar hebben we meer aan in deze tijd
@hans:
Ik heb het nu eens een tijdje gebruikt, maar merk echt dat best wat meer batterij kost.
Ja kan je zeggen de 7 kan wat sneller laden, effe half uurtje eraan en je kan weer door.
Ik wil niet iedere keer er aan denken oh effe laden, met always on uit kan ik makkelijk 2 dagen mee doen(zelfs langer).
Dan kan ik in de avond effe opladen voor ga slapen, en dan gaat die weer 2 dagen mee ideaal veel fijner.
AOD is (voor mij) een nutteloze toevoeging. Heb het op mn Samsung gehad maar heb het nog geen seconde gemist sinds ik een weer iPhone heb. Sinds ik ook een AW heb gebruik ik mn telefoon ook minder om berichten te lezen.
Dus geen behoefte aan een AOD.
Ik wil het graag eerst in het echt zien. Ben momenteel in het bezit van een 12 mini en het is nu echt tijd voor een upgrade. Maar ik zit enorm te twijfelen tussen de 13 pro en de 14 pro…..
Lastig….
Hmm. Ik maak wel gebruik van Always On op mijn Apple Watch. Zie nog niet direct het nut van Always On op dd iPhone… mocht de 14 pro komen (heb nog een perfect werkende 12pro en kan geen afscheid nemen van die mooie blauwe kleur!!) dan weet ik niet of ik gebruik ga maken van die functie…
@hans: ja de vroegere gsm s hadden hun info altijd op t scherm. Ik heb zelf wel altijd heel sterk het gevoel dat Apple opzettelijk dingen langzaam door laat druppelen zodat ze elk jaar wat hebben, en niet in 1 keer 10 nieuwe functies geven en ook niet software matig teveel nog geven, kunstmatige verschillen houden.
Ik heb ook always on op mijn watch. Hij werkt op zonne-energie en m’n andere mechanisch. Er zitten wijzers op en je hoeft ze nooit op te laden. Het belangrijkste van alles, hij geeft altijd volle helderheid weer en geeft nooit piepjes en trilt niet. Het is een horloge…. Voor de jongeren onder ons, dit apparaat deed het altijd en wordt nog steeds verkocht bij de juwelier in plaats van de mediamarkt.
De Iphone is een telefoon. Dat ding is om te bellen, wellicht om een keer een mailtje te bekijken. Alles wat je er tijdens een kantoorbaan meer op doet is in 90% van de tijd persoonlijke onzin in de baas zijn tijd.
En ja ik heb een Iphone 13 en ook nog ergens een Apple watch 5, maar whatsapp is voor mij sms, alle troep van Zuckerberg heb ik niet, tiktok is voor kleine meisjes en twitter voor mensen die toch ergens belangrijk gevonden willen worden. Toegegeven, die ingebouwde Ipod werkt goed.
@Fred: Wat een onzinnige reactie. Enfin, een mobiele telefoon is niet alleen voor ‘plezier’. Gebruik je niet de agenda, notities, safari, mail etc?
@Dylan: Agenda, die wel dat klopt, safari, mail, notities allemaal niet zakelijk nee. Op kantoor heb ik daar een laptop of pc voor, thuis heb ik daar een macbook of een pc voor. Privé mail hoef ik niet te openen als ik niet thuis ben. Er is niets wat niet kan wachten. Alleen dat snapt iedereen onder de 35 niet, omdat ze opgegroeid zijn met een databehoefte en datatoegankelijkheid die bijna lachwekkend zou zijn als het niet zo triest was. In het kort, ja ik kan nog zonder.