Update 5 september 2021: Satellietfunctie alleen in beperkt aantal landen. Mark Gurman schrijft in zijn Power On-nieuwsbrief: “De noodvoorzieningen zullen alleen werken in gebieden zonder mobiele dekking en alleen in bepaalde markten. Apple is van plan om uiteindelijk zijn eigen satellieten in te zetten om gegevens naar devices te sturen, maar dat plan zal waarschijnlijk nog jaren op zich laten wachten.” De functie is bedoeld voor noodgevallen. Apple geeft je niet de mogelijkheid om overal ter wereld te bellen als je even geen mobiele dekking is. “Dat gebeurt niet nu, niet volgend jaar en op geen enkel moment in de nabije toekomst”. Voor de lol bellen vanaf een cruiseschip gaat dus niet lukken. Hiervoor zou hardware nodig zijn die nog niet beschikbaar is. Het zou te duur worden en zou “een opstand kunnen veroorzaken bij de telefoonmaatschappijen waar Apple van afhankelijk is”.
Apple zou aan twee oplossingen denken: korte noodberichten sturen en een SOS-noodsignaal bij rampen in afgelegen gebieden, zoals een vliegtuigcrash of wanneer een schip in nood verkeert. Zoals al eerder aangegeven zijn de berichten als grijze ballonnen te zien in de Berichten-app. Op termijn zouden telefoongesprekken misschien ook mogelijk zijn. Om verbinding te maken moet je buitenshuis zijn en het kan wel een minuut duren voordat je signaal hebt.
Satellietcommunicatie gericht op noodgevallen
Update 31 augustus 2021: Volgens Bloomberg heeft Apple al sinds 2017 interne teams die aan satelliettechnologie werken. Maar ze betwijfelen of de technologie al in de iPhone 13 komt. Een introductie in 2022 lijkt volgens de bronnen realistischer. Bovendien zal het niet om algemene satellietcommunicatie gaan, maar om twee manieren om hulp te kunnen inroepen in noodgevallen. Met een van de functies waaraan Apple werkt, genaamd ‘Emergency Message via Satellite’, kunnen gebruikers een bericht sturen naar hulpdiensten of directe contacten op momenten dat hun mobiele netwerk niet beschikbaar is. Dit zal dan worden ingebouwd in de Berichten-app, als derde optie naast SMS en iMessage. De praatbubbels zijn dan grijs in plaats van blauw en groen.
De andere functie is bedoeld voor het rapporteren van rampen en andere grote noodsituaties, zoals vliegtuigongelukken en zinkende schepen. Door de hogere kosten zal de lengte van de berichten beperkt zijn. Ook zullen noodberichten binnenkomen als Niet Storen is ingeschakeld. Je kunt bijvoorbeeld je locatie en medische info sturen naar je belangrijke contacten of de hulpdiensten. Om dit mogelijk te maken is er een speciale chip in de iPhone nodig.
Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 31 augustus 2021.
‘iPhone 13 communiceert via satellieten’
De iPhone 13 zal volgens Kuo werken met low earth orbit (LEO) satellietcommunicatie, zo schrijft hij in een notitie aan investeerders. De hardware is er in ieder geval geschikt voor, maar of Apple het ook gaat activeren is nog niet 100% zeker. Het biedt echter wel voordelen: op plekken waar geen 4G- of 5G-dekking is (bijvoorbeeld op een cruiseschip) kun je dan bellen en internetten. Apple zou van plan zijn een aangepaste versie van de Qualcomm X60 baseband-chip in de iPhone 13 te stoppen. Andere smartphonefabrikanten zouden iets langer willen wachten, namelijk op de X65-chip die in 2022 verschijnt.
Een van de aanbieders van satellietcommunicatie is SpaceX met Starlink. De kans is echter groter dat Apple gaat samenwerken met Globalstar, want daar werkt Qualcomm al mee samen. Volgens Kuo is het meest eenvoudige scenario dat gebruikers via hun eigen netwerkoperator verbinding kunnen leggen met de satellieten van Globalstar. In 2019 meldde Bloomberg ook al dat Apple satelliettechnologie aan het onderzoeken was om data naar iPhones te sturen. Nu lijkt het echt naar een toestel te komen.
Satellietcommunicatie via de LEO-satellieten zal volgens Kuo net zo invloedrijk zijn als 5G mmWave. Hij denkt dat Apple profijt zal hebben van beide technologieën. Apple zou erg optimistisch zijn over de mogelijkheden en een tijdje geleden al een speciaal team hebben opgericht om het te onderzoeken. Satellietcommunicatie zou in de toekomst in nog meer apparaten beschikbaar kunnen komen, zoals in een toekomstige auto.
De iPhone maakt al jarenlang met verbinding met navigatiesatellieten (Galileo, QXSS en GLONASS) maar dit is eenrichtingsverkeer. De iPhone gebruikt de GPS-satellieten alleen voor locatiebepaling maar zendt zelf geen data terug. Bij de communicatiesatellieten waar het hier over gaat, is het juist wel de bedoeling dat er communicatie in twee richtingen plaatsvindt.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Dit worden de unieke eigenschappen van de iPhone 17 Air (maar je moet ook wat functies missen) (20-01)
- Deze 5 nieuwe functies verwachten we in de iPad Air 2025 (20-01)
- Gerucht: 'HomePod met scherm krijgt toch geen OLED-display, Apple kiest voor LCD' (17-01)
- Apple brengt tvOS 18.2.1 uit, lost een probleem op met synchronisatie (17-01)
- 'Foto's van dummy toont iPhone SE 4 design' (16-01)
iPhone 13
De iPhone 13 werd in het najaar van 2021 uitgebracht. De iPhone 13 heeft hetzelfde design als de iPhone 12, maar met een snellere chip, verbeterde camera, grotere batterij en een kleinere notch. Wil je de iPhone 13 los kopen of kies je voor een iPhone 13 met abonnement? Dan vind je hier alle info. Dit toestel is opgevolgd door de iPhone 14.
Reacties: 10 reacties