iPhone 16 geruchten

Zo gaan de iPhone 16-modellen eruit zien: alles over het design

Nieuwe dummy's van de iPhone 16-modellen laten zien hoe de nieuwe iPhones eruit gaan zien. We zien met name het ontwerp van de camera's, de positie van de knoppen en het verschil in grootte.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Dit jaar komt Apple met de iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro en iPhone 16 Pro Max, de vier nieuwe iPhones van 2024. We hebben de afgelopen maanden al diverse geruchten over de iPhone 16-serie voorbij zien komen, waaronder over de kleuren van de iPhone 16 en het iPhone 16-scherm. Maar nu we iets meer weten over het design en het uiterlijk wordt alles een beetje tastbaarder. We vertellen je over de verschillende afmetingen en materialen en laten verschillende dummy’s en prototypes zien, die al een indruk geven van het uiteindelijke iPhone 16-design.

Materiaal iPhone 16: titanium en aluminium

We verwachten dat de iPhone-modellen van 2024 van dezelfde materialen zijn gemaakt als hun voorgangers. Oftewel: titanium voor de iPhone 16 Pro en iPhone 16 Pro Max en geborsteld aluminium voor de standaardmodellen iPhone 16 en iPhone 16 Plus. Uiteraard zullen ze wel in iets andere kleuren zijn uitgevoerd, maar daarover lees je meer in ons artikel over de iPhone 16-kleuren.

Bekijk ook

Dit zijn de verwachte kleuren van de iPhone 16 (Pro)

De aankondiging van de iPhone 16 (Pro) is nabij en dat betekent dat we al steeds zekerder zijn van de kleuren. In dit artikel lopen we de nieuwe kleuren met je langs.

Afmetingen iPhone 16 Pro-modellen

Er gaan al een tijdje geruchten dat de iPhone 16 Pro een groter scherm krijgt, net als de iPhone 16 Pro Max. Deze modellen gaan in schermformaat van respectievelijk 6,1- en 6,7-inch naar 6,3- en 6,9-inch, maar hoe vertaalt zich dat in het toestelformaat? Het lijkt erop dat de modellen niet heel veel groter gaan worden, zo blijkt uit gelekte afmetingen van de iPhone 16 Pro en iPhone 16 Pro Max.

Ten opzichte van de vorige generaties worden de iPhone 16 Pro-modellen wel wat groter, maar als we kijken naar de formaten die op het Chinese Weibo circuleren gaat het om millimeterwerk. Een nadeel: hoesjes van de iPhone 15 Pro-modellen zullen niet meer passen, al lijkt dat sowieso niet te kunnen in verband met de nieuwe Capture-knop op de iPhone 16.

iPhone 16 ProiPhone 15 ProiPhone 16 Pro MaxiPhone 15 Pro Max
Hoogte149,6 mm (+3 mm)146,6 mm163 mm (+3,1 mm)159,9 mm
Breedte71,45 mm (+,085 mm)70,6 mm77,58 mm (+0,88 mm)76,7 mm
Diepte8,25 mm8,25 mm8,26 mm (+0,01 mm)8,25 mm
Gewicht194 gram (+7 gram)187 gram225 gram (+4 gram)221 gram
Schermformaat6,3-inch6,1-inch6,9-inch6,7-inch
Schermrand1,2mm (-0,51 mm)1,71 mm1,15 mm (-0,4 mm)1,55 mm

Zoals je in de tabel kunt zien, zijn de grootste verschillen te zien bij de hoogte van de toestellen. Daar is het verschil zo’n 3 millimeter. Bij de breedte zien we een verschil van nog geen millimeter en de dikte van de toestellen is nagenoeg gelijk met de modellen van vorig jaar. Wel worden de nieuwe modellen iets zwaarder.

Dunnere schermrand dankzij BRS

Maar hoe kan het dat de modellen niet heel veel groter worden, terwijl het schermformaat wel flink toeneemt? Dat is vooral te danken aan de dunnere schermranden. Apple zou gebruik willen maken van de zogenaamde BRS-technologie (Border Reduction Structure), hetgeen zorgt voor een slankere rand. Door het gebruik van BRS kunnen de circuits onder het display compacter en efficiënter worden ingedeeld, waardoor de randen dunner kunnen worden uitgevoerd. Zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties van het display. Het is goed mogelijk dat deze BRS-technologie alleen in de Pro-modellen wordt gebruikt.

In de praktijk zullen de schermranden een fractie kleiner worden. Het verschil is vermoedelijk alleen te zien als je het vorige model ernaast houdt. De iPhone 15 Pro-modellen kregen al dunnere schermranden ten opzichte van de modellen uit de iPhone 14-serie, maar dit jaar zet Apple dus opnieuw een kleine stap. Lees meer over wat er gaat veranderen met het iPhone 16-scherm in ons aparte artikel.

Bekijk ook

Het scherm van de iPhone 16 Pro: 'Groter en dunnere randen'

Wat weten we al over het scherm van de iPhone 16-modellen? Er zijn al geruchten geweest over grotere displays en nu horen we ook berichten over dunnere schermranden. Lees hier de nieuwste geruchten over het scherm van de iPhone 16-serie.

Prototypes van iPhone 16 laten vier opvallende details zien

Maar hoe gaan de nieuwe iPhones eruit zien? Dat blijkt het meest duidelijk uit de renders die op basis van prototypes zijn gemaakt. De website MacRumors liet deze renders in december 2023 maken op basis van gelekte prototypes. Hieruit zijn wat interessante details af te leiden. Het gaat hier om de gewone iPhone 16, dus de directe opvolger van de standaard iPhone 15. De kleuren van de renders zijn niet noodzakelijk de kleuren die Apple uiteindelijk gaat gebruiken, maar zijn wel de kleuren die Apple op dit moment heeft gebruikt voor de prototypes.

#1 Verticaal geplaatste cameralenzen

In tegenstelling tot bij de iPhone 13 t/m iPhone 15 (die diagonale lenzen hebben), worden de cameralenzen aan de achterkant van de iPhone 16 weer verticaal geplaatst, net zoals bij de iPhone 12 het geval was. Het exacte ontwerp is nog wel onderwerp van discussie. Eén prototype laat zien hoe de twee lenzen in de behuizing zijn verwerkt in een vierkante camera-eiland zoals we gewend zijn bij recente modellen. Een ander prototype heeft twee aparte lenzen, vergelijkbaar met voorgaande iPhones. Er is al vaker gesproken over verticaal geplaatste cameralenzen bij de iPhone 16. Mogelijk doet Apple dit voor het filmen van ruimtelijke video.

Renders iPhone 16 prototypes met cameralenzen

Meer over de iPhone 16 camera lees je in onze round-up.

Bekijk ook

Dit weten we al over de iPhone 16 (Pro) camera

Er zijn al diverse geruchten geweest over de camera van de iPhone 16-modellen. Zo zou Apple de cameralenzen in de standaard iPhone-modellen anders willen plaatsen en krijgen de Pro-modellen een extra 48-megapixel sensor erbij. We praten je bij over de iPhone 16 camera!

#2 Actieknop in verschillende maten

Er ging al een gerucht dat de actieknop naar alle iPhone 16-modellen komt en deze prototypes lijken dat te bevestigen. Apple test echter wel twee varianten van de actieknop. Er zijn prototypes waarbij de knop hetzelfde formaat heeft als bij de iPhone 15 Pro, maar er is ook een variant waarbij de actieknop nagenoeg hetzelfde formaat heeft als de volumeknoppen. Daarmee is hij makkelijker te gebruiken, maar wel wat lastiger om op de tast te onderscheiden van de volumeknoppen. Voor welke vorm Apple uiteindelijk gaat kiezen, is nog niet zeker.

Renders iPhone 16 prototypes met actieknop en volumeknoppen

#3 Volumeknoppen in twee soorten

Ook voor de volumeknoppen zou Apple meerdere varianten getest hebben. Er is een prototype waarbij de volume omhoog- en volume omlaag-knop niet meer twee losstaande knoppen zijn, maar meer uit één geheel bestaan. Daarbij zit wel een inkeping zodat de knoppen individueel in te drukken zijn. Dit zou volgens MacRumors een restant kunnen zijn van het ontwerp dat Apple eerder voor ogen had bij de iPhone 15. Er gingen toen geruchten over een enkele volumeknop met haptische feedback, maar die kwam er uiteindelijk niet. De andere iPhone 16-prototypes hebben dezelfde volumeknoppen als we nu al gewend zijn.

Renders iPhone 16 prototypes met volumeknoppen

#4 Nieuwe Capture Button aan de onderkant

Bij een prototype zien we rechtsonder een extra knop. Er ging al eerder een gerucht over een nieuwe Capture Button, die specifiek voor de camera bedoeld zou zijn. Deze knop zou een druksensor bevatten, bedoeld voor het snel activeren van de videocamera. De knop bevindt zich ongeveer op de plek waar bij de huidige Amerikaanse iPhone-modellen de mmWave-antenne zit. In dit prototype is deze antenne naar de andere kant verplaatst, om ruimte te maken voor de knop.

Renders iPhone 16 prototypes met Capture Button

Het is nog de vraag voor welk prototype Apple uiteindelijk gaat of dat het een combinatie van onderdelen wordt. De iPhone 16 is nog volop in ontwikkeling en Apple zal het design en de functies pas in de loop van 2024 definitief vaststellen. Maar de prototypes geven in ieder geval een kijkje in de mogelijkheden.

Dummy’s laten ook iPhone 16-design zien

Behalve renders op basis van prototypes zijn er ook al dummy’s gelekt, die er behoorlijk realistisch uit zien. De foto’s hieronder zijn in april 2024 op X gepost door Sonny Dickson, een bekende geruchtenlekker uit voorgaande jaren die met de komst van de iPhone 16 weer wat actiever is geworden. De foto laat zien dat de iPhones in 2024 verschillende afmetingen krijgen. Links zie je de twee iPhone 16 Pro-modellen in de grotere formaten 6,9-inch en 6,3-inch. De standaard iPhone 16-modellen houden het formaat van 6,1-inch en 6,7-inch. Dergelijke dummy’s worden gekocht door fabrikanten die het gebruiken om accessoires op maat te kunnen maken. Dit is waarschijnlijk ook de reden waarom het Apple-logo op de blauwgrijze en roze modellen niet of nauwelijks te zien is.

iPhone 16 dummy
iPhone 16 dummy

Dickson toonde eerder al iPhone 16-dummy’s, die eruit zien als blokken metaal. Dit zijn mallen die gebruikt worden door hoesjesmakers. De dummy’s tonen alle vier nieuwe modellen. Het eerste dat opvalt is dat de iPhone 16 Pro Max een stukje groter is dan de iPhone 16 Plus. Dit komt overeen met geruchten dat de twee een verschillend schermformaat krijgen van respectievelijk 6,9-inch en 6,7-inch. Een grotere behuizing lijkt dan ook logisch.

iPhone 16 dummy's/mallen: achterkant met camera's

Wat verder opvalt is het ontwerp van de camera’s aan de achterkant. Bij de Pro-modellen zien we weinig verschil met de huidige iPhone 15 Pro’s: de drie cameralenzen zijn in een driehoeksvorm gepositioneerd, met links- en rechtsboven de flitser en LiDAR-scanner. Maar bij de gewone iPhone 16 en iPhone 16 Plus zien we een geheel ander ontwerp. De dubbele camera’s staan weer recht onder elkaar, in een pilvormige camerabult. Geen vierkant blokje dus, zoals sinds de iPhone 11 gebruikelijk is. Het lijkt daarmee meer op de camerabult zoals we die bij de iPhone XS voor het laatst zagen, maar dan wel met de flitser er los naast.

Tot slot zien we bij alle vier de modellen de nieuwe knoppen in beeld. De iPhone 16 en iPhone 16 Plus krijgen de actieknop van de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max, zoals volgens eerdere geruchten ook al voorspeld was. Overigens zien we ook dat de volumeknoppen ongewijzigd blijven, met twee aparte knoppen voor volume omhoog en omlaag.

Knoppen iPhone 16 te zien op dummy's

Aan de andere kant zien we tot slot de nieuwe Capture button van de iPhone 16-serie. Deze knop zou speciaal toegevoegd zijn om filmen makkelijker te maken, waarbij je zelfs kan in- en uitzoomen door eroverheen te vegen. De knop vind je aan de rechterkant onder de zijknop en lijkt wat dieper in de behuizing te liggen dan de zijknop.

De iPhone 16-serie wordt in september 2024 verwacht. De komende maanden zullen er ongetwijfeld nog veel meer geruchten opduiken, bijvoorbeeld over het scherm, camera en het design. Op onze overzichtspagina’s lees je meer over wat je van de nieuwe modellen kan verwachten.

Dit is de verwachte iPhone line-up van najaar 2024:

iPhone 16 line-up

iPhone 16 Pro line-up

Bekijk alle geruchten en verwachtingen over de iPhone 16-serie:

Bekijk ook

Vooruitblik iPhones in 2024: de belangrijkste verwachtingen van de nieuwe modellen

Wat kun je verwachten van de nieuwe iPhones van 2024? Het duurt nog wel even totdat de 2024 iPhones onthuld worden, maar er zijn al geruchten geweest over verbeteringen en meer. Lees hier onze vooruitblik voor de nieuwe iPhone-modellen van 2024 en wat er nieuw is.

iPhone 16

De iPhone 16 is het aanstaande standaardmodel van 2024. Deze opvolger van de iPhone 15 heeft volgens de geruchten een actieknop en Capture-knop voor het snel starten van de camera. Alles over het kopen van een losse iPhone 16 of een iPhone 16 met abonnement lees je binnenkort op onze site. De iPhone 16 prijzen worden in september bekendgemaakt. Lees ook onze vooruitblik iPhones in 2024.

iPhone 16

Reacties: 3 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.