Uitgelicht
📱 Apple's September 2024 event - de samenvatting
Toon of verberg de lijst met posts
iPhone 16 Pro Max kleuren

Dit zijn de 9 belangrijkste nieuwe functies van de iPhone 16-modellen

Alles over de nieuwe functies van de iPhone 16 en iPhone 16 Pro: betere camera, nieuwe knoppen en nog veel meer. Alles over de verbeteringen en nieuwe functies waar je profijt van hebt.

Met de nieuwe iPhone 16 en iPhone 16 Pro gaat Apple het nieuwe iPhone-seizoen tegemoet. Apple heeft voor de iPhone 16 diverse nieuwe functies die het verschil maken met de modellen van vorig jaar. Wij laten je zien wat de belangrijkste nieuwe functies zijn, zoals de nieuwe Camera Control-knop. Is de nieuwe iPhone voor jou straks wel de moeite waard? Of zijn de nieuwe iPhone 16 functies niet aan jou besteed? In dit artikel lees je welke functies er in de nieuwe modellen zitten.

9 nieuwe functies voor de iPhone 16-serie

Belangrijk om te weten is dat niet alle functies naar zowel de iPhone 16 als naar de iPhone 16 Pro komen. Sommige functies zijn exclusief voor de iPhone 16 Pro-modellen, terwijl ook de gewone iPhone 16 zijn eigen set nieuwe functies krijgt. We bespreken ze hier allemaal, waarbij we telkens aangeven op welk model de nieuwe functie te vinden is.

Dit is de iPhone line-up van najaar 2024:

iPhone 16 line-up

iPhone 16 Pro line-up

#1 Verbeterde camera’s

Nieuw voor iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro en iPhone 16 Pro Max

Zoals altijd heeft Apple ook dit jaar weer de camera’s van de iPhone 16 onder handen genomen. Zo krijgt de iPhone 16 Pro deze keer ook een telelens met tetraprisma, waardoor je verder optisch kan inzoomen (tot 5x). Dit werd vorig jaar al geïntroduceerd in de iPhone 15 Pro Max, maar maakt dit jaar ook zijn intrede op het gewone Pro-model. Ook komt er een nieuwe ultragroothoeklens op de Pro-modellen, met een 48-megapixelcamera in plaats van 12.

iPhone 16 overzicht

Voor de gewone uitvoeringen kiest Apple voor een nieuwe indeling, waarbij de lenzen weer recht onder elkaar staan. Dit maakt het opnemen van ruimtelijke video’s mogelijk, zoals nu alleen nog bij de Pro-modellen kan. De ultragroothoeklens heeft ook hier een update gekregen, al gaat het niet om een 48-megapixellens. De ultragroothoeklens is nog steeds 12-megapixel, maar laat meer licht door voor betere foto’s. Ook kun je er nu macrofoto’s mee maken.

Er zijn nog meer nuttige nieuwe functies voor de camera van de iPhone 16-modellen, waar je meer over leest in ons aparte overzicht.

Bekijk ook

iPhone 16 (Pro) camera: dit is er écht nieuw

De camera is een belangrijk onderdeel van de iPhone. Alle ogen zijn dan ook gericht op de nieuwe camera's van de iPhone 16 en iPhone 16 Pro. Zijn er technische verbeteringen, waardoor je geneigd bent om over te stappen?

#2 Groter scherm in de Pro-modellen

Nieuw voor iPhone 16 Pro en iPhone 16 Pro Max

Apple gaat dit jaar het scherm van de iPhone 16 Pro en iPhone 16 Pro Max vergroten. De formaten gaan van respectievelijk 6,1- en 6,7-inch naar 6,3- en 6,9-inch. De formaten van de standaardmodellen blijven wel gelijk. Daar komt bij dat de Pro-modellen ook een dunnere schermrand krijgen, zodat de afmetingen van de toestellen niet per se veel groter uitvallen. Qua andere schermfuncties zijn er geen veranderingen. ProMotion en Always-on blijven exclusief voor de Pro-modellen.

iPhone 16 Pro Max in zilver

#3 Batterijduur en opladen

Nieuw voor iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro en iPhone 16 Pro Max

We hebben ook weer wat verbeteringen voor de iPhone 16-batterij. Alle modellen hebben een langere batterijduur dan de voorgangers, hoewel het verschil bij de Pro-modellen het grootst is. We hebben het in deze tabel voor je op een rij gezet.

iPhone 16 en iPhone 16 Plus

iPhone 16iPhone 15iPhone 16 PlusiPhone 15 Plus
Video afspelen22 uur20 uur27 uur26 uur
Video streamen18 uur16 uur24 uur20 uur
Audio afspelen80 uur80 uur100 uur100 uur
Snelladen– Bedraad
– Draadloos (25W)
– Bedraad
– Draadloos (15W)
– Bedraad
– Draadloos (25W)
– Bedraad
– Draadloos (15W)

iPhone 16 Pro en iPhone 16 Pro Max

iPhone 16 ProiPhone 15 ProiPhone 16 Pro MaxiPhone 15 Pro Max
Video afspelen27 uur23 uur33 uur29 uur
Video streamen22 uur20 uur29 uur25 uur
Audio afspelen85 uur75 uur105 uur95 uur
Snelladen– Bedraad
– Draadloos (25W)
– Bedraad
– Draadloos (15W)
– Bedraad
– Draadloos (25W)
– Bedraad
– Draadloos (15W

Bovendien ondersteunt de iPhone 16-serie nu sneller opladen met MagSafe. Voorheen ging dat nog tot 15W, maar dat is opgehoogd naar 25W. Daardoor is de iPhone 16 meestal in een half uurtje tot 50% opgeladen, ook draadloos via MagSafe.

#4 Nieuwe Camera Control-knop

Nieuw voor iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro en iPhone 16 Pro Max

Maak je graag foto’s en video’s met je iPhone? Dan is er nog een keer goed nieuws. Want naast een verbeterde camera, krijgen alle iPhone 16-modellen ook een nieuwe Camera Control-knop. Deze bevindt zich aan de rechter zijkant, onderaan de bestaande zijknop. Met deze knop, die ook drukgevoelig is, kun je snel video’s opnemen en foto’s maken. De knop reageert zelfs op aanraking, zodat je kan inzoomen en cameramodus kan selecteren door erover te vegen. Dat lijkt ons zeker handig, omdat je dat toch een stuk nauwkeuriger is dan via het scherm. Bovendien blokkeer je het scherm dan niet meer met je hand.

Bekijk ook

Zo werkt de Camera Control-knop op de iPhone 16-modellen

De iPhone 16 krijgt een speciale knop om de camera te bedienen. Deze Camera Control-knop heet in het Nederlands Cameraregelaar en is te vinden op alle modellen uit de iPhone 16-serie. Maar wat kun je ermee?

#5 Snellere chip in alle modellen

Nieuw voor iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro en iPhone 16 Pro Max

Sinds een aantal jaren maakt Apple qua chip onderscheid tussen de gewone standaardmodellen en de Pro-uitvoeringen. Dit jaar is dat ook het geval, alleen is het verschil wel kleiner. Beide uitvoeringen hebben een A18-chip, alleen gaat het bij de Pro-modellen om de Pro-uitvoering van diezelfde chip. Deze heeft een extra GPU-core, voor betere grafische prestaties. De nieuwe chip is vooral goed nieuws voor toekomstige bezitters van de standaardmodellen, want dat betekent dat functies als Apple Intelligence ook naar de gewone modellen komen. Je hebt dan dus geen Pro-uitvoering meer nodig om daar gebruik van te kunnen maken (zodra het ooit in de EU komt).

Bekijk ook

iPhone 16-chip: A18 in twee varianten

Alle iPhone 16-modellen zijn allemaal voorzien van een A18-chip, maar toch is er verschil. Op de Pro-modellen krijg je dankzij de A18 Pro-chip nét iets meer power. Dit moet je weten over de chips die de nieuwe iPhone 16 aansturen!

#6 Actieknop op alle modellen

Nieuw voor iPhone 16 en iPhone 16 Plus

Vorig jaar introduceerde Apple de actieknop op de iPhone 15 Pro-modellen, maar dit jaar vind je ze ook op de gewone iPhone 16 en iPhone 16 Plus (naast de Pro-modellen uiteraard). Daarmee kun je een eigen gekozen actie koppelen aan de knop die boven de volumeknoppen zit. Deze actieknop vervangt de zijschakelaar voor het op stil zetten van de iPhone. Daarmee is het einde van de muteschakelaar nabij, want deze is dan nog alleen te vinden op oudere modellen zoals de iPhone SE.

Bekijk ook

'Alle iPhone 16-modellen krijgen een actieknop'

Apple zou van plan zijn om de actieknop in 2024 naar de gehele iPhone 16 line-up te brengen. Bezitters van de standaardmodellen krijgen dan ook de mogelijkheid om snelle acties te starten met de speciale knop.

#7 Verbeterde microfoons (maar alleen voor filmen)

Nieuw voor iPhone 16 Pro en iPhone 16 Pro Max

Al vroeg in de geruchtencyclus van de iPhone 16 dook er een gerucht op dat Apple een betere microfoon in de iPhone 16-modellen zou willen stoppen. Dat blijkt slechts gedeeltelijk te kloppen. De iPhone 16 Pro en iPhone 16 Pro Max hebben vier nieuwe microfoons van studiokwaliteit. Dat wil niet zeggen dat je beter te verstaan bent tijdens een telefoontje. Apple gebruikt deze microfoons voor verbeterde geluidskwaliteit tijdens het filmen.

Overigens hebben alle iPhone 16-modellen wel windruisvermindering, ook voor betere geluidskwaliteit tijdens het filmen.

Bekijk ook

Dit is Apple Intelligence, Apple's eigen variant van AI: alles wat je moet weten

Apple Intelligence is Apple's eigen variant op kunstmatige intelligentie, ook wel bekend als AI. Apple Intelligence vind je in veel van Apple's aankomende software-updates. Lees hier wat Apple Intelligence is en wanneer jij het kan gebruiken.

#8 Wifi 7-ondersteuning

Nieuw voor iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro en iPhone 16 Pro Max

Alle iPhone 16-modellen maken dit jaar de overstap naar wifi 7. Deze nieuwe standaard zorgt voor hogere snelheden, lagere latency en stabielere verbindingen. Vorig jaar kregen de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max nog wifi 6E, terwijl de standaardmodellen bleven steken op wifi 6. Nu is dat dus gelijk getrokken, door alle modellen wifi 7 te geven. Om er alles uit te halen, heb je natuurlijk wel een wifi 7-router nodig.

Bekijk ook

Wat is wifi 7 en wat zijn de voordelen voor Apple-gebruikers?

Wifi 7 belooft meer snelheid en meer stabiliteit voor je draadloze netwerk thuis. Heb je dit nu al nodig? En waar zijn de eerste wifi 7 routers? We lopen de mogelijkheden langs!

#9 Thread nu in alle modellen

Nieuw voor iPhone 16 en iPhone 16 Plus

Vorig jaar waren de iPhone 15 Pro-modellen de eerste smartphones met Thread voor je smart home ingebouwd. De voordelen daarvan zijn echter nog steeds een raadsel, want er wordt nog niet actief gebruik van gemaakt. Maar het goede nieuws is wel dat ondersteuning voor Thread nu ook te vinden is in de gewone iPhone 16 en iPhone 16 Plus. Je bent daarmee in ieder geval toekomstbestendig. We vermoeden dat het daarmee op den duur mogelijk wordt om Thread-accessoires eenvoudiger en sneller te bedienen, dankzij een directe verbinding met de iPhone (in plaats van via een hub).

Bekijk ook

Thread voor je smart home: wat kun je ermee?

Thread is een relatief nieuwe, energiezuinige netwerktechnologie die je de HomePod en Apple TV 4K aantreft, en vanaf 2023 ook in de iPhone 15 Pro. Ook producten van Nanoleaf, Eve en andere fabrikanten zijn steeds vaker geschikt gemaakt voor Thread. Wat is het en wat kun je ermee? Dat lees je hier.

Bekijk alle eigenschappen van de iPhone 16-serie:

Revisiegeschiedenis:

  • 2024 - 10 september, 17:19: Artikel bijgewerkt na aankondiging iPhone 16-serie.

iPhone 16

De iPhone 16 is het aanstaande standaardmodel van 2024. Deze opvolger van de iPhone 15 heeft volgens de geruchten een actieknop en Capture-knop voor het snel starten van de camera. Alles over het kopen van een losse iPhone 16 of een iPhone 16 met abonnement lees je binnenkort op onze site. De iPhone 16 prijzen worden in september bekendgemaakt. Lees ook onze vooruitblik iPhones in 2024.

iPhone 16

Reacties: 1 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.