Uitgelicht
Updates →📱iOS 18, 💻 macOS Sequoia en meer - nu beschikbaar
Toon of verberg de lijst met posts
iPhone 16 Pro interne onderdelen

Op deze 5 punten is de iPhone 16 (Pro) gemakkelijker te repareren

Apple zegt dat er vijf wijzigingen in het design van de iPhone 16 zijn doorgevoerd, waardoor ze gemakkelijker te repareren zijn. En dat begint bij de batterij.

Voor de iPhone-batterij is gebruik gemaakt van een nieuwe manier om lijm aan te brengen. Deze lijmlaag kan worden losgemaakt door het voltage van een 9-Volts batterij erop los te laten. Lijm is de nachtmerrie van doe-het-zelf-reparateurs. Hoe dunner de apparaten zelf worden, hoe meer lijm er wordt toegepast, omdat er geen ruimte is voor schroeven. Dat zie je bijvoorbeeld bij de AirPods, die met grote hoeveelheden lijm in elkaar zijn geplakt.

In de Self Repair Kit van Apple is daarom een apparaat aanwezig waarmee je lijm kunt smelten om de batterij te verwisselen. Bij deze nieuwe lijmsoort is dat niet meer nodig. Ook andere onderdelen zijn nu gemakkelijker te repareren. De vier andere aanpassingen spreken wat minder tot de verbeelding:

  • TrueDepth-camera’s zijn nu gemakkelijker te configureren, waardoor het gebruik van een Mac niet meer nodig is. Dit geldt trouwens voor alle iPhone 12-modellen en nieuwer.
  • TrueDepth-camera’s kunnen gemakkelijk worden verwisseld tussen iPhone 16-modellen, ook tussen een 16 en 16 Pro.
  • De LiDAR-scanner is nu te repareren tijdens onderhoud aan de cameramodule aan de achterzijde. Deze zit alleen in de Pro-modellen.
  • iPhone 16 Pro-modellen hebben niet nader genoemde interne ontwerpwijzigingen gekregen, waardoor ze gemakkelijker toegang geven tot bepaalde onderdelen.

Dit laatste klinkt wat geheimzinnig, dus ze zullen de eerste teardowns moeten afwachten om precies te weten wat er is veranderd. Verder is er de nieuwe Repair Assistant, die een paar dagen geleden is uitgebracht. Hiermee kunnen reparateurs en consumenten zorgen dat een vervangend onderdeel correct wordt geïnstalleerd en ingesteld.

iPhone 16 Pro interne onderdelen
iPhone 16 Pro interne onderdelen

Apple is al jaren bezig om de repareerbaarheid van de iPhone te verbeteren. Het is onderdeel van de 2030-ambities van het bedrijf, maar het gebeurt ook onder druk van overheden en lobbygroepen zoals de Right to Repair-beweging. Dit heeft al geleid tot het Self Service Repair-programma om doe-het-zelf reparaties te vereenvoudigen.

Bekijk ook

Self Service-reparaties: alles over Apple's programma voor zelf repareren met originele onderdelen [FAQ]

Apple biedt sinds 2022 een eigen programma aan voor reparaties genaamd Self Service Repair. Wat houdt dat in? Je leest het in deze Self Service-reparatie uitleg!

Tegelijk neemt Apple ook maatregelen om te zorgen dat onderdelen niet zomaar in een ander apparaat geplaatst kunnen worden. Vanaf iOS 18 zijn de serienummers van onderdelen gekoppeld aan je Apple-account. Als je een kapotte iPhone op de kop tikt, is het daardoor niet meer zomaar mogelijk om de onderdelen daarvan te gebruiken om je eigen iPhone te repareren.

Bekijk ook

iPhone-onderdelen krijgen activeringsslot in iOS 18

Het wordt in de toekomst moeilijker om bij een gestolen iPhone de onderdelen te gebruiken voor andere toestellen. De serienummers van deze onderdelen zijn voortaan gekoppeld aan je Apple-account.

De iPhone 16 gaat vanaf 20 september in de verkoop. Op dat moment kunnen de eerste teardowns worden gemaakt, waarbij vooral wordt uitgekeken naar die van iFixit vanwege de mate van detail.

Dit is de iPhone line-up van najaar 2024:

iPhone 16 line-up

iPhone 16 Pro line-up

Actuele iPhone 16 deals

iPhone 16

De iPhone 16 is het standaardmodel van 2024. Deze opvolger van de iPhone 15 heeft een actieknop en nieuwe Camera Control-knop (Cameraregelaar) voor het snel starten van de camera en maken van foto's en video's. De iPhone 16 ondersteunt sneller draadloos opladen via MagSafe, verbeterde ultragroothoekcamera met macromodus, langere batterijduur en meer. Alles over het kopen van een losse iPhone 16 of een iPhone 16 met abonnement lees je op onze site. De iPhone 16 prijzen beginnen bij €969,-.

iPhone 16

Reacties: 0 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.