iPhone 16 Pro handen

Gebruikers melden problemen met touchscreen iPhone 16 Pro: heb jij er last van?

Sommige eigenaren van de iPhone 16 Pro melden problemen met het touchscreen, waarbij aanrakingen niet geregistreerd worden. Vermoedelijk is dit een softwarefout, mede veroorzaakt door de dunnere schermranden.

Zoals ieder jaar duiken er ook nu weer problemen op bij de nieuwe iPhone. Maar de problemen bij de iPhone 16 lijken (tot nu toe) gelukkig minder te zijn dan bij vorige generaties. Waar de vorige iPhone 15 Pro bijvoorbeeld last had van oververhitting, is daar gelukkig voor zover bekend geen sprake van. Toch melden sommige gebruikers nu een probleem, met name bij het bedienen van het scherm. Is dit een geval van “you’re holding it wrong” of is er meer aan de hand?

iPhone 16 problemen: scherm reageert niet

Het probleem speelt vooralsnog alleen bij de iPhone 16 Pro-modellen. Gebruikers merkten dat het scherm soms niet reageert op aanrakingen, zoals tikken of scrollen. Op Mastodon laat een gebruiker zien hoe het probleem zich voor doet. Het heeft te maken met onbewuste aanrakingen, bijvoorbeeld bij het vasthouden van de iPhone. Als je de iPhone vastpakt en per ongeluk met de palm van je hand het scherm aanraakt, registreert de iPhone dit niet als een aanraking. Hiermee voorkomt de iPhone dat je per ongeluk iets op het scherm bedient, terwijl je dat niet wil. Maar bij de iPhone 16 Pro worden ook tegelijkertijd uitgevoerde bewuste aanrakingen genegeerd.

Het probleem zou vooral spelen bij het scherm rondom de Cameraregelaar, al zijn er ook berichten over aanrakingen elders op het scherm. Vermoedelijk gaat het hier om een softwarefoutje, in combinatie met de extra dunne schermranden van de iPhone 16 Pro. Het scherm reageert namelijk wel gewoon goed als je de iPhone bijvoorbeeld vanuit een houder bedient. Ook is het probleem minder aanwezig als je een hoesje gebruikt, omdat de kans op een onbedoelde aanraking dan kleiner is.

iPhone 16 handen
iPhone 16 handen

Doordat de schermranden een stukje dunner zijn, is de kans groter dat je met de palm van je hand het scherm aanraakt. Met dus als gevolg dat de rest van het scherm bewuste aanrakingen negeert. Waarschijnlijk kan Apple dit met een software-update beter afstemmen. Er lijkt geen sprake te zijn van een hardwarefout.

Er zijn ook gebruikers die een soortgelijk probleem melden op oudere iPhones, dus het zou ook nog om een iOS 18 probleem kunnen gaan. We verwachten dat er binnenkort sowieso een software-update uitkomt voor alle iOS 18-toestellen, waarin de eerste bugs verholpen worden.

Bekijk ook
Bugs en problemen in iOS 18? Probeer dan eens deze oplossingen

Bugs en problemen in iOS 18? Probeer dan eens deze oplossingen

Het kan gebeuren dat je na het installeren van iOS 18 tegen meerdere problemen of misschien wel bugs aan loopt. Gelukkig zijn er voor de meeste problemen eenvoudige oplossingen of is het een kwestie van wennen.

Actuele iPhone 16 Pro deals

iPhone 16

De iPhone 16 is het standaardmodel van 2024. Deze opvolger van de iPhone 15 heeft een actieknop en nieuwe Camera Control-knop (Cameraregelaar) voor het snel starten van de camera en maken van foto's en video's. De iPhone 16 ondersteunt sneller draadloos opladen via MagSafe, verbeterde ultragroothoekcamera met macromodus, langere batterijduur en meer. Alles over het kopen van een losse iPhone 16 of een iPhone 16 met abonnement lees je op onze site. De iPhone 16 prijzen beginnen bij €969,-.

iPhone 16

Reacties: 5 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.