Update 10 november 2024: Apple is begonnen met de verkoop van iPhone 16- en iPhone 16 Pro-onderdelen voor mensen die zelf willen repareren. Je kunt ze bestellen via de selfservice-reparatiewinkel in de VS en de meeste Europese landen. Je kunt kiezen voor het zelf vervangen van het display, de batterij, het camerasysteem aan de achterkant, de TrueDepth-camera voor Face ID, het glas aan de achterkant, de luidsprekers aan de onderkant en bovenkant, de microfoon en nog veel meer. Kortom: keuze genoeg. Je kunt de reparatiekits voor een paar tientjes een week lang lenen. De reparatiehandleidingen staan al langer online. Of je echter nu al zelf aan je gloednieuwe iPhone 16 moet gaan sleutelen, is een heel andere vraag.
Update 8 oktober 2024: Voor het loshalen van de batterij kun je nu de €10 kostende VoltClip van iFixit aanschaffen. Dit is een kabel waarmee de batterijlijm van de iPhone 16 met een spanningsverschil kan worden losgemaakt. Met behulp van twee snoeren die aan een 9-Volt batterij zijn bevestigd, kan de lijm binnen een minuut worden geneutraliseerd. De VoltClip bestaat uit twee kabels met krokodillenklemmen. iFixit levert een usb-c adapter mee, maar de 9-Volt batterij zul je zelf in de supermarkt moeten halen.
Hieronder lees je ons eerdere bericht van 21 september 2024.
Zelf je iPhone 16-batterij vervangen: Apple geeft uitleg
Apple doet er al jaren van alles aan om te zorgen dat iPhones zo lang mogelijk meegaan. Maar op het gebied van repareerbaarheid viel er nog wel wat te verbeteren. Ook op dit punt worden toch wel stappen vooruit gezet, waardoor de drempel om zelf je toestel te repareren, wordt verlaagd. De nieuwe functie Repair Assistant is een goed voorbeeld, plus allerlei interne wijzigingen in de iPhone 16, die ervoor zorgen dat het toestel gemakkelijker te repareren is. De nieuwe reparatiegids voor de batterij komt van pas voor mensen die zelf hun batterij willen vervangen bij de iPhone 16-modellen. Het bevat een stap-voor-stap uitleg met foto’s en instructies, om te zorgen dat je alle stappen correct uitvoert.
Ook als je zelf niet van plan bent om je iPhone te repareren is het leuk om te zien hoe het proces normaal gesproken verloopt. Je krijgt ook inzicht hoe de binnenkant van de nieuwe iPhones eruit ziet, zonder dat je het toestel zelf open hoeft te halen. Dit soort afbeeldingen zien we meestal alleen in teardowns van bijvoorbeeld iFixit. Zo is te zien dat de iPhone 16 Pro een metalen behuizing rondom de batterij heeft gekregen – iets dat al in de geruchten werd genoemd. Dit zorgt ervoor dat de warmte beter kan worden afgevoerd en het toestel niet teveel opzwelt bij hoge temperaturen.
De gids bevat ook een lijst met acht gereedschappen die je nodig hebt:
- 9-Volt batterij
- 9-Volt batterijklemmen (923-10726)
- Accupers (923-02657)
- Ethanoldoekjes of isopropylalcohol (IPA)-doekjes
- Nylon sonde (zwart staafje) (922-5065) of zuignap
- Veiligheidsbril met zijkapjes
- Zand
- Bakje voor zand
Gereedschappen met nummers zijn (op korte termijn) verkrijgbaar in de Self Repair-shop van Apple. Voordat je enthousiast aan de slag wilt gaan, is het goed om te weten dat de gereedschappen die Apple noemt vrij kostbaar zijn. Voor eenmalige reparaties heeft het daarom weinig zin om zelf bezig te gaan. Qua kosten kun je de reparatie net zo goed door Apple zelf of een erkende Apple-serviceprovider laten uitvoeren. Ben je van plan om van het repareren een (bij)baan te maken, dan kan het wel uit.
Vergeleken met eerdere iPhone-modellen zijn de iPhone 16 en iPhone 16 Plus eenvoudiger te repareren. Apple maakt gebruik van een nieuwe manier om de batterij los te maken, waarbij je aan een 9-Volt batterij voldoende hebt. Met behulp van batterijklemmen kun je zorgen dat er spanning op komt te staan, waarna de lijm loslaat. Dit geldt overigens alleen voor de iPhone 16 en iPhone 16 Plus. Voor de Pro-modellen gebruikt Apple net als voorheen zelfklevende lipjes, waaraan je voorzichtig moet trekken om de batterij los te halen.
Apple heeft nog meer aanpassingen gedaan om te zorgen dat de iPhone 16-modellen gemakkelijker te repareren zijn. Zo is het mogelijk om zelf de Face ID-camera te configureren, de LiDAR-camera te repareren en de TrueDepth-camera’s tussen verschillende iPhone 16-modellen uit te wisselen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Apple Watch SE 3 geruchten: 'Release in 2025' (13-01)
- Dit zijn de verwachte nieuwe functies van de Apple Watch Ultra 3 (13-01)
- 'Dit is wanneer je Apple's smart home-display kan verwachten' (13-01)
- 'iPad 11 krijgt A17 Pro-chip' (en nog drie andere mogelijke nieuwe functies) (13-01)
- iCulture peilt: naar welke nieuwe Apple-producten van 2025 ben jij het meest benieuwd? (10-01)
Reacties: 1 reacties