iPhone 15 Pro review: camera

“iPhone 17 Pro Max krijgt drie 48-megapixel camera’s”

Alle camera's aan de achterkant van de iPhone 17 Pro Max zullen 48 megapixel zijn, voorspelt analist Ming-Chi Kuo. Tot nu toe was de telefotolens nog 12 megapixel, maar dat gaat in 2025 veranderen. Kuo onthuld zijn roadmap voor de iPhone-camera's van de komende jaren.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Kuo blikt in een blogposting op Medium vooruit naar de camera’s in de toekomstige iPhone-modellen. De afgelopen tijd heeft Apple geleidelijk de camera’s aan de achterkant verbeterd van 12-megapixel naar 48-megapixel sensoren. De telefotolens bleef tot nu toe echter steken op 12-megapixel, al sleutelde Apple wel aan de eigenschappen. Zo zit in de iPhone 15 Pro Max een tetraprismalens die ervoor zorgt dat er een langere brandpuntsafstand en daardoor meer zoom (5x) mogelijk is. Dankzij een constructie met reflecterende spiegels is het daardoor mogelijk om verder in te zoomen, zonder dat de lens ver buiten het toestel steekt. Een dergelijke tetraprismalens komt ook in de iPhone 16 Pro en iPhone 16 Pro Max, beweert Kuo. Dergelijke voorspellingen zijn al eerder gedaan.

De hoofdcamera (groothoek) en de ultragroothoek van de iPhone Pro-modellen hebben al de sprong naar 48 megapixel gemaakt en bij de iPhone 17 Pro Max gaat het volgens Kuo ook gebeuren bij de telefotolens. De sensor wordt groter, denkt de analist. Deze gaat van 1/3,1″ naar 1/2,6″.

In onderstaande tabel hebben we alles samengevat:

ToestelEigenschap
iPhone 14 Pro MaxEerste met 48 mp groothoek
iPhone 15 Pro MaxEerste telefoto met tetraprisma en 5x optische zoom
iPhone 16 Pro (Max)Eerste met 48 mp ultragroothoek
iPhone 17 Pro MaxEerste met 48 mp telefoto
iPhone 19 Pro MaxEerste met meer dan 5x optische zoom

Ruimtelijke video’s in 4K

Kuo weet nog niet zeker of alleen de iPhone 17 Pro Max de vernieuwde telefotolens zal krijgen. Als dat zo is, verwacht hij dat de iPhone 18 Pro in 2026 ook wordt uitgerust met deze telefotolens.

De verbeterde camera’s kunnen ervoor zorgen dat ruimtelijke video’s een betere kwaliteit krijgen. Momenteel zijn de ruimtelijke video’s die je met de iPhone 15 Pro kunt opnemen beperkt tot een 1080p resolute met 30 fps in SDR. Als Apple de telefoto kan opvoeren naar 48 megapixels, zou ruimtelijk filmen in 4K HDR mogelijk kunnen worden.

Bij de iPhone 19 Pro Max (2027) zou Apple de optische zoom verder willen vergroten tot meer dan 5x. Dit kan gedaan worden door meer lenzen toe te voegen, al vergt dit wel wat hoofdbrekens omdat de ruimte beperkt is.

Wat de camera’s in de iPhone 17 betreft: er waren ook al geruchten over een verbeterde frontcamera’s, ook afkomstig van Ming-Chi Kuo. Deze selfiecamera maakt volgens de analist een sprong van een 12-megapixel camera met vijf elementen naar 24-megapixel met zes elementen. Dit zou wel eens kunnen gaan gelden voor alle modellen.

Bekijk ook

Dit weten we al over de iPhone 17 camera

Goed nieuws voor iedereen die graag selfies maakt: de iPhone 17 krijgt een flink verbeterde frontcamera. Wat weten we verder al over de camera's in de iPhone 17? Op deze pagina houden we je op de hoogte!

Reacties: 2 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.