10 jaar iCulture, 10 jaar iPhone! We gaan de hele maand januari aandacht besteden aan het tienjarige jubileum van iCulture en de iPhone. In de zomer van 2007 waren de eerste iPhones verkrijgbaar in de VS, maar daarmee kon je met je gloednieuwe iPhone nog niet bellen in Nederland. De eerste modellen waren voorzien van een simlock van AT&T en die kreeg je er alleen vanaf met speciale methoden.
Simlock verwijderen in 2007: van Supersim tot iPhone Dev Team
In de zomer van 2007 volgden de ontwikkelingen elkaar snel op. Aanvankelijk kon je de originele iPhone alleen unlocken met een speciale simkaart, bijvoorbeeld de SuperSim en de TurboSim. Daarna werden hardwarematige methoden bedacht, waarbij je met koperdraadjes en een soldeerbout aan de slag moest gaan. Dat was goedkoper dan het aanschaffen van een speciale simkaart, maar echt toegankelijk was het niet. De uiteindelijke doorbraak kwam met de softwarematige unlock.
iPhoneclub (nu iCulture) groeide in die tijd uit tot dé plek waar je ervaringen rondom de nieuwste simlock-methoden kon uitwisselen. Artikelen met honderden reacties waren geen uitzondering, vooral op momenten dat we tot diep in de nacht doorgingen om samen met de echte die-hards weer iets nieuws te proberen. Belangrijke namen uit die tijd: Geohot, het iPhone Dev Team, het hardcore iPhoneclub-team (Freek, Michael en Jean-Paul) en… de Nederlander Vincent Verweij.
Vincent Verweij: simkaart foppen met SuperSim
Verweij was in augustus 2007 namelijk de eerste Nederlander die de iPhone geschikt maakte voor een Nederlands mobiel netwerk, namelijk dat van T-Mobile. Dat ging niet zomaar: je had er een simkaartlezer, de originele AT&T-simkaart, aanvankelijk ook een oudere generatie V1-simkaart van je eigen provider en een beschrijfbare SilverCard-sim voor nodig.
Vooral die SilverCard-sim bleek lastig te bemachtigen, maar Vincent wist ze uiteindelijk via handelaren in Duitsland en Estland op de kop te tikken voor nog geen 10 euro per stuk. De simkaartlezer kocht je voor rond de 60 euro.
Eigenlijk was de iPhone daarmee nog niet simlockvrij gemaakt. Het was in feite een trucje om de originele AT&T-simkaart voor de gek te houden. De telefoon dacht dat deze op het AT&T-netwerk was aangemeld en stond daarom gesprekken en dataverkeer toe.
Twee filmpjes uit die tijd laten zien hoe het werkte.
Het is bijna niet meer voor te stellen dat het bellen van de ene telefoon naar de andere zo bijzonder was. Maar dat was het wél.
De SuperSim is uiteindelijk door heel veel mensen gebruikt en het betekende voor veel mensen de eerste mogelijkheid om überhaupt de iPhone in Nederland te gebruiken.
Turbosim: meteen uitverkocht
Een paar dagen nadat we over de Supersim schreven werd er al gewerkt aan de Turbosim, waarmee het mogelijk is om de iPhone werkend te krijgen met elke provider, ongeacht het type simkaart.
Bij de Turbosim (€59,95), gefabriceerd door de Tsjechische firma Bladox, had je geen extra kaartlezer of andere accessoires nodig. Wel had je een vaste hand nodig om met wat nauwkeurig snij- en plakwerk je eigen sim samen te voegen met deze Turbosim. De Turbosim fungeerde daarbij als zogenaamde sim proxy. Je plakte als het ware de chip van je eigen simkaart op de Turbosim van Bladox.
Vier dagen later was de Turbosim volledig uitverkocht. Bladox kon het aantal klanten niet meer aan en riep mensen op om niet langer te bellen en te mailen.
Geohot: solderen voor de eerste hardware-unlock
De tweede naam die bij veel mensen in het geheugen is blijven hangen is Geohot, pseudoniem van George Hotz. Geohot ontdekte eind augustus 2007 de eerste hardware-unlock voor de iPhone.
We schreven destijds:
De procedure houdt in dat de iPhone uit elkaar wordt gehaald, waarbij ingewikkeld soldeerwerk komt kijken. De kans is groot dat het misgaat waardoor de iPhone totaal onbruikbaar (bricked) wordt.
Dankzij deze ontdekking kon je elke gewenste simkaart in de iPhone gebruiken. Maar het vergde wel wat technisch knutselwerk en een vaste hand.
Twee dagen later waren we al wat optimistischer:
De benodigdheden zijn zeer minimaal: twee koperdraadjes en een soldeerbout. Een multimeter is ook erg handig om in de buurt te houden, zodat je kunt zien of je de draadjes goed hebt aangesloten.
Geohot was toen nog een vrij onbekende persoon. Later zou hij een celebrity worden in de iPhone-hackerscommunity. In 2016 was Geohot opeens weer in het nieuws met een $1000 kostende kit waarmee je elke auto zelfrijdend zou kunnen maken. Helaas gaat de voormalige hacker het niet op de markt brengen.
iPhone Dev Team: de softwarematige unlock
Het waren spannende ontwikkelingen in de zomer van 2007. De ene na de andere unlock werd uitgevonden. Heel wat mensen liepen tegen problemen aan en heel wat mensen zullen hun eigen onhandigheid bij het solderen of het kapotknippen van simkaarten hebben verfoeid. Gelukkig kwam in september dé doorbraak met de eerste softwarematige unlock voor de iPhone. Het iPhone Dev Team was hiervoor verantwoordelijk. Deze hackersgroep heeft in wisselende samenstelling daarna nog enkele jailbreak-methoden uitgebracht, totdat de groep uiteindelijk uiteenviel. Met de softwarematige unlock werd het allemaal een stuk “makkelijker” (kuch). Er was veel Terminal-kennis voor nodig, omdat je via SSH verbinding moest maken met je iPhone (username: root, password: alpine) om de juiste commando’s uit te voeren om de zogenaamde baseband (modemfirmware) te flashen. Een term die je rond die tijd vaak hoorde was het ‘bricken’ van je iPhone. Dit gebeurde als er tijdens het proces iets mis was gegaan, waardoor je iPhone onbruikbaar was geworden.
Jailbreaken – een noodzakelijke bezigheid als je je toestel wilde unlocken – werd uiteindelijk zo eenvoudig dat je alleen maar naar de website jailbreak.me hoefde te bladeren om er op een knop te drukken.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Afscheid na 18 jaar: Jean-Paul en Gonny gaan vertrekken (maar iCulture blijft!) (15-01)
- iCulture krijgt een nieuw thuis (15-01)
- Ken jij deze Apple-klassiekers nog? (14-01)
- Locatiegegevens van miljoenen gebruikers populaire apps gelekt: met deze iPhone-instelling bescherm je jezelf (14-01)
- 'EU heroverweegt DMA-onderzoeken naar Apple en andere techbedrijven' (14-01)
Reacties: 16 reacties