Waarom de iPhone 2018 met dualsim waarschijnlijk nog niet naar Nederland komt

Apple gaat zeer waarschijnlijk een iPhone XS met dualsim aankondigen, maar kunnen we deze ook in Nederland verwachten? De kansen op een iPhone 2018 dualsim worden steeds kleiner.

iPhone 2018 dualsim verwachtingen

Apple gaat op 12 september de iPhone XS, iPhone XS Max en de iPhone XR/Xc aankondigen tijdens het iPhone-event 2018. De afgelopen tijd hebben al over veel geruchten en verwachtingen geschreven. Zo lees je alles over de iPhone 2018 prijs en de iPhone XS opslag, maar hoe zit het nou eigenlijk met de iPhone 2018 dualsim?


Al in februari van dit jaar dook het gerucht op dat Apple dualsim overweegt in de 2018 iPhones. Toen al leek het erop dat het alleen ging om enkele specifieke modellen en dat deze niet in alle regio’s uitgebracht gaan worden. Alleen de grootste 6,5-inch iPhone XS Max zou dualsim krijgen, maar inmiddels geldt dit ook voor modellen van de iPhone XR.

De afgelopen tijd bleven de geruchten aanhouden. Zowel Bloomberg als Ming-Chi Kuo, twee betrouwbare bronnen als het om Apple-geruchten gaat, voorspellen de komst van twee simkaarten. Maar beide bronnen houden een slag om de arm dat het alleen om aparte modellen gaat die voor bepaalde regio’s gemaakt zijn.

Vooral in China en ontwikkelingslanden
Dualsim komt dus niet standaard in elke nieuwe 2018 iPhone. De kans dat Nederland een iPhone XS Max met dualsim krijgt, lijkt klein. Inmiddels zijn er twee Chinese providers die flink hinten naar de komst van een dergelijke iPhone. Zowel China Telecom als China Mobile hinten op niet zo’n subtiele wijze naar de ondersteuning van twee simkaarten.

Juist in China zijn smartphones met twee simkaarten populair. Dat komt vooral omdat simkaarten in China alleen werken in specifieke regio’s. Je hebt een lokale simkaart voor Beijing en Hong-Kong nodig om daar van het mobiele netwerk gebruik te kunnen maken. Met twee simkaarten in één iPhone hoef je dus niet meer te wisselen tussen beide kaarten.

Dualsim gehint door Chinese providers.

Bovendien zijn sommige providers in ontwikkelingslanden voordelig met data, terwijl de andere meer gespecialiseerd is in bellen en sms’en. Ook dit lost de komst van een dualsim-iPhone op, want je kan dan een simkaart voor data en een kaartje voor bellen in één toestel doen. In Nederland en veel andere Europese landen is dat veel minder van toepassing, omdat je je eigen simkaart (zeker sinds het afschaffen van dataroaming) nagenoeg overal in de EU kan gebruiken. Bovendien hebben providers hier een landelijke dekking, wat ook de behoefte naar twee simkaarten een stuk kleiner maakt.

eSIM waarschijnlijk de toekomst
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je in Nederland geen voordeel kan halen uit een iPhone met dualsim. Als je nu zowel een zakelijk- als privénummer wil gebruiken, heb je ook twee verschillende toestellen nodig. Een iPhone 2018 met dualsim kan dat oplossen, maar daar zijn Apple’s huidige plannen met waarschijnlijk niet voor bedoeld. Overigens lijkt het ons onwaarschijnlijk dat een dual-sim uit China ook met Nederlandse providers werkt.

Dat wil niet zeggen dat de dualsim nooit naar Nederland komt, maar de kans is groot dat dat nog wel even kan duren. Apple zet zich bijvoorbeeld liever in voor een eSIM of Apple SIM, waarbij de simkaart ingebouwd zit en je helemaal niet meer met fysieke kaartjes aan de slag hoeft. In sommige iPad-modellen met 4G vind je nu al een Apple SIM en de Apple Watch met 4G heeft ook een ingebouwde eSIM. Nederlandse providers willen de eSIM wel ondersteunen, maar dat zal waarschijnlijk nog even duren.

Lees ook over onze andere verwachtingen omtrent de iPhone 2018:

Actuele iPhone XS deals

Reacties: 13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.