Misschien heb je gisteren ons artikel gelezen over het trager worden van toestellen. Uit benchmarks blijkt dat iOS 11 je toestel niet merkbaar trager maakt, al kan de ervaring natuurlijk van persoon tot persoon verschillen. Bij de iPhone 5s zijn er waarschijnlijk veel mensen geweest die nog even de update hebben afgewacht, om te kijken hoe de update zich gedraagt op een al wat ouder toestel. Ga je het erop wagen? Dan moet je er rekening mee houden dat niet alle functies van iOS 11 of de iPhone 5s beschikbaar zijn.
iPhone 5s met iOS 11: wat kun je verwachten?
De iPhone 5s is het oudste toestel dat nog een update naar iOS 11 krijgt. Dit toestel dateert uit 2013 en het is waarschijnlijk de laatste grote update die dit toestel krijgt. Op zich was de iPhone 5s een opmerkelijk toestel: het was de eerste met een 64-bit processor (terugkijkend beseffen we pas hoe cruciaal die stap naar 64-bit is geweest). Het was ook het eerste toestel met Touch ID vingerafdrukscanner.
Op heel veel punten kan de iPhone 5s het nog goed bijbenen, maar de processor is uiteraard niet zo krachtig als die in de latere modellen. Daardoor heeft Apple vanwege de performance een aantal functies achterwege gelaten:
- Ondersteuning voor ARKit in iOS 11
- Siri’s natuurlijke stemmen en proactieve Siri-zoekfuncties in iOS 11
- Fotograferen in HEIF-formaat en video’s maken in HEVC-formaat, beide geïntroduceerd in iOS 11
Op de iPhone 5s kun je HEIF-foto’s en HEVC-video’s wel gewoon bekijken. Dat Siri’s natuurlijke stemmen niet worden ondersteund, heeft ook tot gevolg dat je niet kunt kiezen uit een mannelijke en vrouwelijke Siri-stem.
Het gaat dus in totaal om 3 functies die niet beschikbaar zijn op de iPhone.
Wat werkt er wel?
Tientallen andere functies zijn gewoon te gebruiken, zoals de Bestanden-app, het nieuwe Bedieningspaneel, het scannen van documenten en het delen van Wi-Fi-wachtwoorden met gasten.
Zelfs de meer geavanceerde functies voor machine learning (bijv. voor het automatisch sorteren van foto’s in albums) en de grafische prestaties van Metal 2 werken gewoon.
Welke hardware ontbreekt in de iPhone 5s?
Daarnaast zijn er een aantal functies die niet op de iPhone 5s werken, maar waarvan je de schuld moeilijk aan iOS 11 kunt geven. Het komt domweg omdat de benodigde hardware ontbreekt in de iPhone 5s:
- 3D Touch: omdat er in het scherm van de iPhone 5s nog niet de speciale drukgevoelige sensoren zitten, die pas bij de iPhone 6s werden ingevoerd. Door het ontbreken van de schermtechniek kan Apple dit nooit beschikbaar maken op de iPhone 5s.
- Hoogteverschillen meten: een ingebouwde barometer werd pas bij de iPhone 6 ingevoerd, dus de iPhone 5s kan dit onmogelijk meten.
- NFC: omdat er geen NFC-chip in de iPhone 5s zit, kun je het toestel niet gebruiken voor Apple Pay, dat al in 2014 werd geïntroduceerd. Je kunt wel Apple Pay gebruiken als je een Apple Watch gekoppeld hebt met de iPhone 5s, maar daarbij gebruik je van de NFC-chip in de Watch.
Welke functies waren al eerder afgevallen?
Er zijn ook andere functies die nog nooit op de iPhone 5s hebben gewerkt, dus daar verandert iOS 11 niet zoveel aan:
- Altijd actieve Hé Siri (sinds 2015): Hé Siri werkt alleen op de iPhone 5s als je de kabel hebt aangesloten. Dat is al veel langer zo, namelijk sinds iOS 8, dus daar verandert iOS 11 niets aan.
- Uitschrijven van voicemail-berichten (sinds 2015): deze functie werd al in iOS 9 ingevoerd en werkte toen ook al niet op de iPhone 5s.
- Til op om te activeren (sinds 2016): dit was een nieuwe functie in iOS 10 en bij de introductie was al meteen bekend dat je minimaal een iPhone 6s ervoor nodig hebt.
En hoe zit het dan met batterijduur?
We kunnen helaas geen garanties geven dat je batterijduur erop vooruit gaat door iOS 11. Sterker nog: er zijn bij deze update talloze mensen die momenteel aanmodderen met een veel kortere batterijduur. Maar dat is niet uitsluitend een probleem bij de iPhone 5s. Het komt bij alle toestelmodellen voor, van de iPhone 5s tot en met de iPhone 7 Plus.
Er zijn dan ook geen simpele recepten voor om het op te lossen. We zouden kunnen adviseren om de Facebook-app te verwijderen, maar dat is niet altijd de boosdoener. Je zult in jouw unieke geval moeten uitzoeken welke apps of welke activiteiten de batterij leeg slurpen. Dit kan een tijdrovend proces zijn, waarbij je telkens een app moet verwijderen om te kijken of het misschien daaraan het lag. Het kan vaak sneller en slimmer zijn om meteen maar een schone installatie te doen.
Maakt iOS 11 je iPhone 5s trager?
Ja, in ieder geval voor je gevoel. De iPhone 5s was bij de introductie in 2013 state of the art, met een supersnelle 64-bit processor en iOS was destijds nog een stuk simpeler. In iOS 11 zitten functies waar de processor van de iPhone 5s nog niet op was berekend. Het kan daarom wat slomer voelen, vooral als je vergelijkt met een vriend die net een iPhone 8 heeft gekocht.
Toch is er goed nieuws. De performance blijkt in de loop van de tijd niet achteruit te zijn gegaan. Wel kan het opstarten van apps wat trager te gaan verlopen. Een van de knelpunten daarbij is het werkgeheugen van 1GB, dat op nieuwere iPhones is opgevoerd naar 2GB en 3GB. Zeker als je de gewoonte hebt om in Safari veel tabbladen open te laten staan, zal het opnieuw laden van die tabs een zwaardere belasting vormen, waardoor je langer moet wachten. De oplossing: sluit eens wat vaker je Safari-tabs.
Apps doen er ongeveer 0,3 tot 0,4 seconde langer over om op te starten, zo bleek uit een test van Ars Technica. Dat valt mee. Het is niet dat je 10 seconden langer zitten wachten op je app. Wel belangrijk om erbij te vermelden is dat het hier gaat om een schone installatie. Eén van de redenen waarom je iPhone steeds trager wordt, is dat je nooit de tijd neemt voor een schone installatie.
Een koude start van het toestel duurt wel bij iOS 11 wel iets langer (38,6 seconden, maar liefst 12 seconden langer dan bij iOS 10.3.3). Gelukkig hoef je dat niet dagelijks of wekelijks te doen.
Kortom: is de iPhone 5s nog prima te gebruiken?
Voor gewoon gebruik (e-mailen, fotograferen, apps gebruiken) is iOS 11 op de iPhone 5s snel genoeg. Het lijkt erop dat Apple steeds meer aandacht is gaan besteden aan de ondersteuning van oudere toestellen (bij iOS 9 lag zelfs de nadruk op prestatieverbetering van die oudere toestellen). Het heeft dus geen zin om op iOS 10.3.3 te blijven zitten. Apple heeft inmiddels twee bugfix-update uitgebracht, waarin veel kleine foutjes zijn opgelost.
Je hebt natuurlijk niet dezelfde gebruikservaring als met een iPhone 8, maar dat is logisch. Er zijn sinds 2013 behoorlijke stappen gemaakt wat performance betreft.
Heb jij ervaringen met de iPhone 5s in combinatie met iOS 11, dan horen we dat natuurlijk graag, al beseffen we dat het per persoon sterk kan verschillen.
- 2017 - 08 oktober: Informatie over NFC weggehaald.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Nieuwste geruchten over de opvouwbare iPhone: release, schermformaat en meer (03-12)
- Snoopy-screensavers komen eraan in tvOS 18.2, maar waar blijven de TV & Movies-screensavers? (28-11)
- Zwarte Apple Watch Ultra 2 kopen? Hier bespaar je het meest (27-11)
- Nieuwste geruchten van de iPhone 17 Air: 'Tussen 5 en 6mm dik, maar met slechts één speaker' (26-11)
- Gerucht: 'Grote designveranderingen bij iPhone 17, alle modellen van aluminium' (25-11)
iOS 11
Lees alles over iOS 11, de grote update die in september 2017 verscheen. Lees hier alles over de vernieuwingen, ontdek onze beste iOS 11 tips en krijg hulp als je problemen hebt bij de installatie. De opvolger is iOS 12 voor iPhone en iPad.
Reacties: 16 reacties