Apple heeft dit jaar de hoeveelheid opslag bij de iPhone 7 verdubbeld. Waar je vorig jaar nog kon kiezen uit 16GB, 64GB en 128GB, is dit bij de iPhone 7 opgeschroefd naar 32GB, 128GB en 256GB. Eerstgenoemde model blijkt echter langzamer te zijn dan de 128GB-versie van de iPhone 7. Zelfs de 64GB iPhone 6s Plus heeft een snellere schrijfsnelheid voor het interne opslag. Maar geen paniek, want in de praktijk zul je er waarschijnlijk weinig van merken.
Tragere opslag 32GB iPhone 7
GSMArena nam de proef op de som en vergeleek drie verschillende iPhone-modellen: de 32GB iPhone 7, de 128GB iPhone 7 en de 64GB iPhone 6s Plus. Via meerdere benchmark-tests blijkt dat de snelheid van de opslag van de iPhone 7 langzamer is. Bij de test met de gratis app Basemark OS II blijkt dat de score voor opslag aanzienlijk lager ligt. Via een tweede test met de app van Pass Mark is ook gekeken naar de individuele lees- en schrijfsnelheid van de opslag van de iPhones. In onderstaande tabel is te zien dat de snelheden bij de iPhone 7 een stuk lager liggen dan bij de overige toestellen.
Om de snelheden ook in de praktijk te testen, is gekeken hoe lang het duurt voordat een tien minuten durend 4K-filmpje gehalveerd is en overgezet is naar een nieuwe video. Bij de 32GB iPhone 7 zou dit ongeveer drie keer langer duren dan bij de iPhone 7 van 128GB. Hoewel de test uitwijst het inderdaad langer duurt, zul je hier in de praktijk waarschijnlijk weinig van merken.
Niet elke iPhone 7 is hetzelfde
Het verschil in lees- en schrijfsnelheid tussen de verschillende modellen, is vooral te merken als je de toestellen direct met elkaar vergelijkt. Heb je zelf alleen een iPhone 7 tot je beschikking, dan zul je niet beter weten dan de snelheid die dat toestel zelf behaalt. Bovendien kan de uitslag nog verschillend zijn per individuele iPhone 7. In onze eigen test met beide benchmark-apps, vielen de scores een stuk hoger uit. Bij de Basemark OS II-test kwamen wij uit op een score van 1271 (tegenover 839 bij GSMArena), terwijl de test met Pass Mark resulteerde in een schrijf- en leessnelheid van respectievelijk 81,5 en 752 megabyte per seconde. De schrijfsnelheid is bij ons dus al twee keer zo snel dan bij de oorspronkelijke test.
Het is dus de vraag of de snelheid per se te maken heeft met de hoeveelheid opslag. Mogelijk gebruikt Apple meerdere leveranciers voor de iPhone 7-opslag, waarbij de lees- en schrijfsnelheid enigszins varieert. Eerder gingen er ook al berichten dat het opstarten van de 32GB iPhone 7 langer zou duren dan bij modellen met meer opslag, maar in onze iPhone 7-review kon je al lezen dat het tegenovergestelde waar bleek te zijn.
https://www.iculture.nl/reviews/iphone-7/
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- watchOS 11.4 nu beschikbaar: dit is er nieuw voor de Apple Watch (01-04)
- Had Apple andere plannen voor de Apple Watch Series 10? Zo zag een prototype eruit (met een nieuwe sensor) (01-04)
- visionOS 2.4 beschikbaar: dit is er nieuw op de mixed reality-headset van Apple (31-03)
- tvOS 18.4 en HomePod 18.4 staan klaar: Matter-robotstofzuigers nu in HomeKit (31-03)
- Vooruitblik: dit zijn onze 10 verwachtingen van de WWDC 2025 (26-03)
Bij de grotere capaciteiten worden meerdere opslag chips gebruikt. Bij schrijven en lezen worden de chips parallel gebruikt wat een hogere snelheid geeft.
De resultaten zijn wel erg verschillend, zelf ook de test eens gedaan en haalde een memory score van 2194 met een iPhone 7 128gb
Dat geeft vast weer veel forum voer voor Macrumours.com, daar kunnen ze ellenlang discussies voeren over dit soort non problemen 🙂
Net zoals toen die fractie slechtere processor in gelijke modellen van de iPhone…was het 4 of 5 ? 🙂
@WimN: en waarom is er dan geen verschil tussen 128 en 256 GB?
In de H23QEG8VG2ACS chip van 32GB gebruiken ze een stack van 4 lagen en bij de 128GB en 256GB gebruiken ze een stack van 8 lagen. Dus bij 128 en 256GB werken er 8 chips tegelijk en bij 32GB zijn het er maar 4. Dus kunnen de 128 en 256GB bijna 2 maal zo snel zijn in theorie. Een beperkende factor kan de interne bus structuur en de gebruikte controller zijn. Hopelijk was dit niet al te technisch maar je vraagt er om 😉
Logisch dit doen ze bij de macbooks ook, de 128gb is langzamer dan de 256, deze is op zijn beurt weer langzamer dan de 512
32 is het nieuwe 16…
Maar waarom is dit nieuws? Dit is exact hetzelfde verhaal als 13 maanden geleden met de 6s.