Een iPhone 7 zonder koptelefoonaansluiting: wat zijn de voor- en nadelen?
Het jaar is pas net begonnen, maar de geruchtenstroom over de opvolger van de iPhone 6s komt al aardig op gang. Het meest hardnekkige gerucht is meteen een ingrijpende: Apple zou van plan zijn om de 3,5mm koptelefoonaansluiting te schrappen in de iPhone 7. Wat zijn de voor- en nadelen van een iPhone zonder deze ingang?
Eind november kwam (het doorgaans betrouwbare) Macotakara met het gerucht dat de iPhone 7 voor het eerst geen 3,5mm audio-aansluiting meer krijgt. Je koptelefoon zou voortaan op de Lightning-connector aangesloten moeten worden. Deze geruchten doken eerder deze week opnieuw op via nieuwe anonieme bronnen die dichtbij het productieproces zeggen te staan.
Durft Apple de iPhone 7 koptelefoonaansluiting zomaar te schrappen?
Of de bronnen het bij het rechte eind hebben blijft de vraag, maar het zou niet de eerste keer zijn dat Apple een dergelijke ingrijpende beslissing maakt. Zo vervingen ze de traditionele 30-pins aansluiting opeens door een Lightning-connector, waardoor er ineens nieuwe kabels en accessoires gekocht moesten worden.
Vorig jaar deed Apple het nog met de 12-inch MacBook, die slechts een enkele USB-C poort heeft. Sindsdien zijn er steeds meer laptops en accessoires met USB-C verschenen, dus als Apple inderdaad de 3,5mm aansluiting schrapt, kun je er vanuit gaan dat anderen volgen.
De voordelen van een iPhone zonder koptelefoonaansluiting
Er zijn al andere mogelijkheden
Als Apple er met de iPhone 7 inderdaad voor kiest om de traditionele koptelefoon-aansluiting te laten vervallen, zijn er nog steeds genoeg andere mogelijkheden. Zo worden Bluetooth-koptelefoons steeds populairder. Apple zou deze trend kunnen aanmoedigen door een setje draadloze EarPods met het toestel te bundelen.
Het maakt de iPhone 7 waterbestendiger
Door de ingang te schrappen wordt de iPhone 7 er bovendien weer waterbestendiger door. In de iPhone 6s zijn al maatregelen getroffen om de smartphone beter bestand te maken tegen water, maar je kunt hem nog niet met een gerust hart meenemen onder de douche. De Lightningpoort is waterproof, maar de 3,5mm connector niet. Haal deze weg en je houdt een iPhone over die tegen de nodige druppels kan.
Betere geluidskwaliteit via Lightning-connector
Voor muziekliefhebbers zijn er ook mogelijkheden. Koptelefoons kunnen de Lightning-connector benutten om updates vanaf de iPhone te installeren en de accu van de headset op te laden. Bovendien sluit je de kabel van een koptelefoon op deze manier op een stroombron aan. Dit zorgt ervoor dat de koptelefoon betere audiokwaliteit kan leveren dan via de 3,5mm connector. Er wordt in dit geval geen analoge maar digitale verbinding gemaakt tussen de bron en de speakers, waardoor je in hoge resolutie naar muziek kunt luisteren. Dat is goed nieuws voor audiofielen. Eind vorig jaar hebben we al eens een koptelefoon gereviewd die gebruik maakt van de Lightning-aansluiting, namelijk de Philips Fidelio M2L.
Extra functies via de Lightning-poort
Accessoiremakers zouden de Lightning-aansluiting kunnen gebruiken om audioprofielen aan te maken, zodat de weergave aangepast wordt aan het muziekgenre. Ook zou je andere functies zoals ruisonderdrukking via de Lightning-poort kunnen regelen, of zelfs firmware-updates voor koptelefoons uitvoeren via de Lightning-poort.
De nadelen van een iPhone zonder koptelefoonaansluiting
Oude koptelefoons ineens onbruikbaar
Het voornaamste nadeel van een iPhone zonder 3,5mm ingang is natuurlijk dat zo’n beetje alle huidige koptelefoons in een klap onbruikbaar worden. Zelfs Apple’s eigen EarPods kun je ineens niet meer aansluiten. Als noodoplossing zou Apple met een adapter kunnen komen, zodat je via dit tussenstukje alsnog een ‘ouderwetse’ koptelefoon met de iPhone kunt verbinden. Dat betekent wel weer een extra accessoire, die je kwijt kunt raken en die mogelijk de audiokwaliteit vermindert. Daar zitten mensen vast niet op te wachten. Bovendien zijn nieuwe iPhones al duur genoeg, zeker als je er dan ook nog een nieuwe koptelefoon bij aan moet schaffen.
Tegelijk opladen en luisteren niet mogelijk
Als je geen draadloze koptelefoon gebruikt maar hem in de Lightningpoort stopt, is er geen ruimte meer om de iPhone op te laden. Geen probleem als je onderweg bent, maar als je het toestel ook thuis gebruikt om je muziek af te spelen, zul je hem vroeg of laat een keer op moeten laden. Zal Apple dit ongemak opvangen door draadloos opladen aan de iPhone 7 toe te voegen?
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 43 reacties