De gezichtsherkenning in de iPhone 8 kan binnen ‘miljoensten van een seconde’ gezichten herkennen, ook in het donker. Hoe is Apple erin geslaagd om zo’n geavanceerde scanner te maken?

iPhone 8 gezichtsherkenning met infrarood
Het heeft er alle schijn van dat de iPhone 8 straks werkt met gezichtsherkenning. We kunnen dan het toestel ontgrendelen door even in de lens te kijken. De techniek die Apple gebruikt zou bijzonder geavanceerd zijn en al ‘in een paar miljoensten van een seconde’ de eigenaar kunnen detecteren. Daarbij wordt gebruik gemaakt van infrarood.
Dat beweert de Wall Street Journal op basis van bronnen. De hoge snelheid van gezichtsherkenning moet ervoor zorgen dat het een goed alternatief wordt voor Touch ID. Apple zou zelfs willen dat gezichtsherkenning de nieuwe standaard wordt. Maar dan moet het wel beter werken dan de 2D-afbeeldingen die Samsung met de Galaxy S8 maakt. In plaats daarvan zou Apple hebben gekozen voor speciale sensoren die met ‘gestructureerd licht’ kunnen vaststellen of iemand het voor de camera staat, of dat er sprake is van een pop of een andere imitatie.
Duizenden puntjes infrarood licht
Apple’s techniek werkt volgens WSJ als volgt: met infrarood licht worden duizenden puntjes op iemands gezicht geprojecteerd. Ze zijn niet zichtbaar voor het menselijk oog. Voor elk puntje wordt berekend hoe lang de lichtbundel onderweg is van de camera naar je gezicht en terug. Op basis daarvan maakt de iPhone een 3D-model van het gezicht, om te kunnen vaststellen of het daadwerkelijk de eigenaar is. Zou je de camera voor de gek willen houden, dan heb je dus een levensecht beeld nodig van iemands gezicht. Omdat er gebruik wordt gemaakt van infrarood licht kun je de gezichtsscanner ook in het donker gebruiken. Bovendien werkt de camera onder een vrij grote hoek, zodat je je toestel zelfs kunt ontgrendelen als het op tafel ligt. Hier werd al eerder over gesproken.
Dat Apple voor deze geavanceerde techniek heeft gekozen, zou eigenlijk uit noodzaak zijn gebeurd omdat het niet lukte om de vingerafdrukscanner in het scherm te integreren. Dit bevestigt eerdere geruchten dat gezichtsherkenning niet zozeer een aanvulling is op Touch ID, maar zelfs een totale vervanger. Samsung slaagde er bij de Galaxy S8 niet in om de vingerafdruksensor onder het scherm te plaatsen en ook bij de gezichtsherkenning ging het mis; dat bleek gemakkelijk om de tuin te leiden.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- 'Apple werkt al aan iPhone 17e: nieuw instapmodel komt in mei 2026' (22-04)
- Gerucht: 'Deze nieuwe kleur komt ook naar de iPhone 17 Pro' (22-04)
- Gerucht: 'Apple werkt aan Vision Air in een nieuwe kleur' (17-04)
- 'Zo komt de achterkant van de iPhone 17 Pro eruit te zien' (17-04)
- 'Apple werkt aan de Vision Pro 2: dit wordt er aan verbeterd' (14-04)
iPhone 8
Ontdek alles over de iPhone 8, Apple's toestel uit 2017. Deze iPhone kreeg voor het eerst een glazen achterkant voor draadloos opladen en is voorzien van een verbeterde camera.

Als het iPhone event begin september komt( zoals vorig jaar?), worden er dan binnenkort uitnodigingen verstuurd of is dit nog te vroeg?
Ben reuze benieuwd! Nog een paar weken 😊
Ik kan niet wachten tot het event 😊😊
@Niels: Vorig jaar werden voor het event op 7 september, pas op 29 augustus de kaarten/uitnodigingen verstuurd door Apple.
Krijg je er ook een kleurtje van op je gezicht?
Dus als je in het wassenbeeldenmuseum staat heb je een probleem… 3D beeld. 😂🤣
Hmmm zou dit ook werken wanneer je stijf onder de acne zit 🙂 …. wisselend patroon van verdikkingen op het gezicht
Ik was eerst ook erg sceptisch over het weglaten van TouchID. Maar met de laatste geruchten lijkt het erop dat de gezichtsherkenning misschien nog beter is dan TouchID. Ben heel benieuwd naar de presentatie.
En wat als je nou zo’n lelijk gezicht heb als ik?😂 de galaxy s8 spreekt al van dat het niet mogelijk is ivm te lelijk gezicht🎉😂
Dus een 3D geprint portret of een wassen beeld van iemand is voldoende?
Ja, appeltje eitje, toch? En als je dus na september iemand op straat ziet lopen met een wassen beeld op zijn rug weet je gelijk dat ie een gestolen iPhone 8 heeft🤣.
Hoop overigens dat het net zo goed werkt al boven beschreven. Zou een dan voor mij een welkome vervanger zijn van touch ID. Dus ook ik ben erg benieuwd🤓.
Dus iemand die jouw iPhone 8 steelt, hoeft het apparaat even voor je gezicht te houden om te ontgrendelen?
Ook hulpverleners etc.
(Red.) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.
Als ie hem steelt is hij doorgaans weg. Maar jij denkt ook dat dieven vingers afsnijden nu?
IPhones worden vooral geroofd voor de onderdelen of de sukkels die nog 1234 of 0000 als code hebben. Dat zijn er doorgaans nog genoeg.
(Red.) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.
Moet ik nu al beslissen of ik mijn baard houd en ik m’n bril steeds op moet zetten ook al heb ik m’n lens in?
@@rno: ja kan 5 vingers instellen voor touch id… zal ke wel meerdere “faces” kunnen gebruiken ook.
Klinkt interessant als het inderdaad zo goed werkt als beschreven wordt. Het verdwijnen van TouchID is wél een probleem voor een groot aantal functies waar je nu TouchID voor gebruikt, zoals betalingen in je bank App.
De ING is wel erg snel met aanpassingen aan nieuwe technieken, maar of ze zó snel zijn dat ze in korte tijd kunnen overstappen naar gezichtsscan als ID weet ik niet!
@Macaanzee: Ik zou zeggen dat het voor apps als de ING niet zo veel uit zal maken of het Touch ID of pearl ID is. Om het overdreven simpel weer te geven: Die apps haken in op de API die in principe niets anders doet dan ‘Authenticated’ of ‘Not Authenticated’ teruggeven. Dat zal dus voor Touch of Pearl ID qua implementatie zeer weinig verschillen. Je ziet het ook aan Touch ID, dat een native modal (popup) is dat overal in alle apps hetzelfde is. Het is een iOS specific ding dat je aanroept vanuit de API, en draait ‘op zichzelf’