Feest! De iPhone bestaat 9 jaar en dit is mijn persoonlijke verhaal
Het is feest vandaag: de allereerste iPhone verscheen namelijk exact negen jaar geleden in Amerika. Dit allereerste model is nooit officieel in Nederland verschenen, maar heeft voor redacteur Benjamin speciale herinneringen. In dit artikel blikt hij terug op zijn eerste telefoon ooit!
De originele iPhone was niet alleen mijn allereerste iPhone, maar ook de eerste telefoon die ik ooit voor mezelf gekocht heb. In dit artikel lees je mijn persoonlijke verhaal over de eerste generatie iPhone. We gaan daarvoor terug in de tijd naar het jaar 2007 waarin ik, Benjamin Kuijten, als 17-jarige uitkeek naar de allereerste iPhone.
Mijn allereerste telefoon in 2008
Ik ben altijd al een liefhebber van gadgets geweest. Ik speel al zo lang ik me kan herinneren Nintendo-games en heb jarenlang actief geschreven voor N1ntendo.nl, de grootste Nintendo-only website in de Benelux. Ik hield al het technieuws in de gaten en voor mijn werkzaamheden was ik eigenlijk ook op zoek naar een goede laptop. Een iPod heb ik nooit gehad, dus het merk Apple was voor mij redelijk nieuw. Mijn MacBook was dan ook mijn eerste kennismaking met Apple, waardoor mijn nieuwsgierigheid naar de eerste iPhone ook meteen aangewakkerd werd.
Een eigen telefoon had ik echter nooit. Met wie moest ik nou bellen? Vrienden zag ik op school en chatten deed je toentertijd nog via MSN op de computer. Alle slimmere telefoons, zoals de oudere Blackberry, waren niks voor mij. In sommige gevallen kreeg ik een oude Nokia mee van mijn ouders, als ik bijvoorbeeld met school een buitenlandreisje had.
In 2007, het jaar van de introductie van de eerste iPhone, ging mijn broer een jaar lang studeren in de VS. Al snel vroeg hij mij of ik interesse had in een iPhone. Ik werd meteen enthousiast en toen mijn broer terugkwam naar Nederland (helaas pas in mei 2008), was ik de trotse bezitter van de allereerste iPhone, gekocht van mijn eigen gespaarde centjes van zakgeld en kleine klusjes. Voordat ik hem kon gebruiken moest er wel het één en ander aan gesleuteld worden, want door de Amerikaanse sim-lock was hij nog onbruikbaar. Daarvoor was het toenmalige iPhoneclub.nl mijn handige gids. Daar kon je alle stappen lezen die nodig waren om de iPhone ook in Nederland “probleemloos” te gebruiken.
Eerste iPhone, hoge telefoonrekening
Ik werd direct een stuk populairder op school. De één vond het maar een raar ding, terwijl een ander er alles over wilde weten. Ik stopte er een gewone simkaart met een oud KPN-abonnement in, maar ik was nog niet op de hoogte van het begrip ‘mobiel internet’. Toentertijd bestond 3G ook nog helemaal niet op de iPhone, waardoor je alleen een trage verbinding via 2G (gprs) kon gebruiken.
Een leuke anekdote: nadat ik de iPhone een maand had, kwam mijn vader ineens stampvoetend mijn kamer ingelopen. Aangezien hij mijn telefoonrekening nog betaalde, zag hij dat er een rekening lag van ruim €600. Op mysterieuze wijze rekende KPN alsnog een flinke korting van enkele honderden euro’s, maar toch was ik niet blij met de rekening die onder mijn neus geschoven werd. Mijn iPhone probeerde blijkbaar uit zichzelf een 2G-verbinding tot stand te brengen en haalde daarbij data binnen. Ook downloadde ik in mijn onwetendheid allerlei apps, wat me uiteindelijk dus duur kwam komen te staan. Letterlijk.
Halleluja-knop en biertjes schuiven
En over apps gesproken: in die beginjaren gebruikte ik de iPhone voornamelijk voor hele suffe applicaties, gewoon omdat het kon. Ik had apps als Carling iPint om een virtueel biertje achterover te slaan, een app met een grote Halleluja-knop waar op melodramatische manier het woord Halleluja gezongen werd en een app waarin het geluid van een shotgun gesimuleerd werd, inclusief benodigde bewegingen om te herladen. Ik liet anderen zien wat ik er allemaal mee kon en stiekem merkte je dat iedereen jaloers was, ook al zeiden sommige het allemaal maar onzin te vinden. Ik was naarstig op zoek naar een MSN-app, want ik wilde graag met mijn eigen iPhone chatten met vrienden. Apps als eBuddy werden voor mij populair, maar mijn meest gebruikte app was zonder twijfel de app iSlots.
iSlots (link) is een simpele app waarin je op een gokkast kunt spelen. Het spelletje kost geen ene rooie cent, maar ik raakte er wel verslaafd aan. De app is nu nog steeds beschikbaar in de App Store en is ook nog steeds te spelen, ook al is hij na 2013 nooit meer bijgewerkt. Ik sprong een gat in de lucht als ik de jackpot haalde, ook al kreeg je er helemaal niks voor. Het appgebruik is in de loop der jaren voor mij wel flink veranderd, want tegenwoordig speel ik nauwelijks nog spelletjes en de gekke nutteloze apps zijn inmiddels van m’n huidige iPhone 6 verwijderd.
Enkele jaren geleden ben ik zo stom geweest om mijn eigen originele iPhone te updaten naar iPhone OS 3.1.3, waardoor het toestel onbruikbaar werd omdat de sim-lock er weer opgezet werd. Dankzij iCulture-stagiair @MvanOeffel is mijn oude iPhone weer helemaal functioneel en komen de mooie herinneringen weer boven.
Ik heb uiteindelijk ruim twee jaar gedaan met de eerste iPhone. Het toestel was inmiddels ingehaald door de komst van 3G-internet en de allereerste iPhone in Nederland, de iPhone 3G. De iPhone 4 was in 2010 mijn eerste iPhone waar ik zelf een abonnement bij kocht, mét mobiel internet. Inmiddels ben ik alweer twee toestellen verder en ligt de iPhone 7 in het vooruitzicht. Ik heb van mijn interesse in gadgets en Apple mijn beroep kunnen maken en dat heb ik allemaal te danken aan deze allereerste iPhone. Nogmaals van harte gefeliciteerd iedereen met een van onze favoriete speeltjes!
Lees ook de persoonlijke beschouwing van @Gonny ter gelegenheid van de 5e verjaardag van de iPhone.
Meer verhalen over de iPhone-verjaardag lezen? Lees de voorgaande jaren: 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | … | 2008
https://www.youtube.com/watch?v=9hUIxyE2Ns8
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Kijk nu de documentaire 'Theft, Death, and Steve Jobs' op YouTube (16-12)
- Deze Chinese autofabrikant maakt meer dan 30 procent van alle iPads - en rukt steeds verder op (02-12)
- Getest: de nieuwe gehoorfuncties op de AirPods Pro (21-10)
- iCulture peilt: wat was jouw favoriete aankondiging van het september-event? (12-09)
- 'Wachtwoorden van Vision Pro-gebruikers waren te achterhalen' (12-09)
Reacties: 10 reacties