De vijf voordelen van always-on op de iPhone 14 Pro (en ook wat nadelen)
iPhone met always-on: wat zijn de voordelen?
Op iCulture hebben we al meermaals geschreven over een always-on-scherm in de iPhone. Het had al bij de iPhone 13 moeten gebeuren, maar zoals we weten kwam daar niets van terecht. Dit jaar kunnen we het eindelijk gebruiken met de nieuwe iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max. De Apple Watch heeft sinds de Series 5 een always-on-scherm en is daar een logische toevoeging. Maar wat zijn de voordelen van een always-on-scherm in de iPhone? We zetten zes voordelen op een rij, maar leggen je ook enkele mogelijke nadelen voor.
Always-on op de iPhone?
Allereerst is het goed om te weten over welke technologie we eigenlijk praten. Always-on zorgt ervoor dat (een deel van) het scherm altijd aan staat, zelfs als je deze niet gebruikt. Vorig jaar kregen we voor het eerst een ProMotion-scherm op de iPhone. Daarmee kan het scherm niet alleen supersnel ververst worden met een frequentie van 120 Hz per seconde, maar het is ook terug te draaien tot 10 Hz op momenten dat de inhoud van het scherm nauwelijks verandert. Die eigenschap kan Apple gebruiken om een always-on-scherm op de iPhone mogelijk te maken. Apple heeft op de Apple Watch al bewezen dat always-on goed werkt, zonder dat het scherm inlevert op beeldkwaliteit.
Always-on is mogelijk dankzij een LTPO OLED-display. De beeldverversing wordt dan vaak naar beneden bijgesteld, zodat de functie niet al teveel stroom verbruikt. Op de Apple Watch zie je dat de klok elke seconde wordt ververst en dat is vaak precies genoeg om altijd up-to-date informatie te hebben. Is er een hogere beeldverversing nodig, dan kan dat.
Voordelen van always-on op de iPhone 14 Pro
Dit zijn de belangrijkste voordelen van de nieuwe always-on-schermen:
#1 Snel de tijd en batterij checken
Wij denken dat het snel controleren van de tijd en je batterijpercentage de twee belangrijkste toepassingen van het always-on-scherm zijn. Je kunt dan vanaf het toegangsscherm snel de meest relevante informatie raadplegen: hoe laat het is en of je batterij nog lang meegaat. Als je een horloge draagt (een Apple Watch of een ander horloge of fitnesstracker) zal dit voor jou minder nuttig zijn, maar voor iedereen zonder horloge kan dit goed van pas komen. Bijvoorbeeld als je iPhone in een houder op je bureau staat of in een dock op je nachtkastje. Omdat de iPhone gebruikmaakt van OLED en Apple het always-on-scherm in een gedimde stand zet, geeft dit ‘s nachts niet al teveel licht. Bij de slaapfocus wordt het scherm wel op zwart gezet, maar je kunt er dankzij de Stand-by-modus ook voor kiezen om het scherm altijd aan te laten. Je iPhone is daarmee meteen een soort wekker waar je altijd het tijdstip op kunt checken.
#2 Meldingen in één blik bekijken
Wat Apple ook op een always-on-scherm op de iPhone 14 toont, zijn je binnenkomende meldingen. Ook dit kan van pas komen als de iPhone op tafel ligt of in een dock op je bureau staat. Hierdoor hoef je niet op je Apple Watch te kijken of het scherm van je iPhone te activeren om in één keer je belangrijkste meldingen te bekijken. Dit is extra handig in combinatie met het geplande overzicht van notificaties.
Als je iPhone een melding ontvangt, zie je deze 10 secondes onderin het beeld verschijnen. Daarna verdwijnt hij weer. Het is mogelijk om een teller onderin te laten zetten. Dan staat er bijvoorbeeld “5 meldingen” onderin je scherm. Tik je erop, dan kun je alles bekijken nadat het scherm de always-on stand heeft verlaten.
#3 iOS 16 widgets op het toegangsscherm
Dit is misschien wel de interessantste toevoeging. Je kunt met ingang van iOS 16 tot wel 4 kleine widgets laten zien op je toegangsscherm. Dat kan je batterijpercentage zijn, maar ook de voortgang van je bewegingsdoelen, het weer, tijdzones en meer. Ook apps van derden kunnen hier ondersteuning voor inbouwen. Als je het always-on-scherm van de iPhone 14 Pro (Max) gebruikt, blijven deze widgets ook zichtbaar als je je iPhone niet gebruikt. Dat scheelt weer een tik op het scherm voor informatie!
Om te voorkomen dat de widgets inbranden op het OLED-scherm, zullen de widgets op basis van een interval verdwijnen en weer getoond worden. Als gebruiker zou je dit niet moeten merken. Bij een ingebrand OLED-scherm zie je bepaalde (ingebrande) content áltijd op het scherm als deze aan staat. Tot nu toe heeft Apple hier nog nooit een probleem mee gehad op bestaande OLED-schermen.
Overigens zijn deze widgets op alle iPhones met iOS 16 beschikbaar. Het werkt dan natuurlijk zonder de always-on functie, maar handig is het nog steeds.
#4 Langere accuduur (als je het uitzet)
Een always-on-scherm verbruikt natuurlijk extra energie als je de functie gebruikt. Apple zorgt er vaak wel voor dat het extra stroomverbruik wordt gecompenseerd door een efficiëntere processor, dus we verwachten dat de iPhone 14 Pro niet opeens veel korter meegaat in de praktijk. Maar als je écht een langere batterijduur wil, kun je always-on ook uitschakelen. Dan gebruik je de efficiënte chip zónder dat dit wordt beperkt door een always-on-scherm. Dit zagen we ook in de Apple Watch Series 5 en nieuwer: deze gaan net zo lang mee als eerdere modellen. Zodra je de functie uitzet, kan de accuduur met nog een paar uur verlengd worden. Er moet nog worden onderzocht hoeveel impact always-on uitschakelen heeft op de nieuwe iPhones.
#5 Je iPhone sneller gebruiken
Apple laat je nu al op allerlei manieren je iPhone activeren: via de zijknop of thuisknop, door de iPhone op te tillen of door op het scherm te tikken. Met een always-on-scherm staat het display (zoals de naam al zegt) altijd aan. Je zou daardoor alleen maar op een melding te hoeven tikken die al zichtbaar is, om de iPhone uit de always-on-modus te halen en meteen te gebruiken. Toegegeven: erg noodzakelijk is deze verbetering niet, maar het is net weer de extra touch die het leven toch weer wat makkelijker maakt.
Zijn er ook nadelen van always-on op iPhone?
Naast deze voordelen zitten er wel wat nadelen aan een always-on-scherm in de iPhone 14 Pro. Dat heeft vooral te maken met de kosten en of het voor jou nuttig is of niet.
#1 Alleen op duurdere modellen
We zagen het al aankomen, maar alleen de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max hebben een always-on-scherm. Apple ziet het echt als een extra functie voor Pro-gebruikers, waardoor je er wel meer voor moet betalen als je het wil gebruiken. De gewone iPhone 14 en iPhone 14 Plus hebben een OLED-scherm zonder vernieuwingen ten opzichte van de iPhone 13.
#2 Werkt alleen op het toegangsscherm
De always-on status werkt alleen op het toegangsscherm met de meldingen en widgets. Bij het gebruik van apps zal Apple de functie deactiveren, om te voorkomen dat er lange tijd dezelfde dingen op het scherm staan waardoor er kans is op inbranden. Verwacht dus niet dat je zomaar je een app altijd aan kan hebben staan (tenzij je het automatisch slot zelf uitschakelt, maar dan gebruik je geen efficiënte always-on-techniek).
#3 Minder noodzakelijk voor Apple Watch-gebruikers
Gebruikers van een Apple Watch zullen mogelijk minder profiteren van een always-on-scherm in de iPhone 14 Pro. Je hebt immers altijd al een horloge in de buurt waar je de tijd en belangrijke informatie zoals het weer, je agenda of timer kan bekijken. Zeker als je al een Apple Watch met always-on hebt, is het voordeel op de iPhone beperkt. Toch kan het nuttig zijn, maar gewoon wat minder dan voor iemand zonder Apple Watch.
Het always-on-scherm in de iPhone 14 Pro is één van de meest noemenswaardige vernieuwingen voor de nieuwe iPhone. Lees bij iCulture ook over het iPhone 14-scherm en alle verbeteringen die daarin zitten.
- 2022 - 27 juni: Artikel bijgewerkt na aankondiging van iOS 16 en de nieuwe widgets op het toegangsscherm.
- 2022 - 29 mei: Bijgewerkt met het nieuwste gerucht van Mark Gurman, dat in iOS 16 support voor always-on zit.
- 2022 - 26 mei: Dit artikel is bijgewerkt met de nieuwste informatie.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Afscheid na 18 jaar: Jean-Paul en Gonny gaan vertrekken (maar iCulture blijft!) (15-01)
- iCulture krijgt een nieuw thuis (15-01)
- Ken jij deze Apple-klassiekers nog? (14-01)
- Locatiegegevens van miljoenen gebruikers populaire apps gelekt: met deze iPhone-instelling bescherm je jezelf (14-01)
- 'EU heroverweegt DMA-onderzoeken naar Apple en andere techbedrijven' (14-01)
iPhone 14 Pro
De iPhone 14 Pro is de iPhone voor professionals uit 2022. De iPhone 14 Pro heeft een 6,1-inch always-on display met nieuw Dynamic Island, als vervanging van de notch. Ook heeft de camera een 48-megapixel groothoeklens en mogelijkheden voor satellietcommunicatie. Je kunt kiezen voor een iPhone 14 Pro los toestel of alles via je provider laten regelen met een iPhone 14 Pro abonnement. Lees ook onze pagina over de 2022 iPhone line-up. De iPhone 14 Pro is in 2023 opgevolgd door de iPhone 15 Pro.
Reacties: 32 reacties