Elke week ligt er enorme stapel nieuwe apps voor de iPhone en iPod touch op de virtuele deurmat. iPhoneclub schrijft elke dag over de meest noemenswaardige, meest bijzondere, leukste en beste applicaties. De kans is natuurlijk aanwezig dat je een van de app-besprekingen hebt gemist. Daarom zetten we elke zaterdag de leukste nieuwe iPhone-apps nog even op een rij in de iPhone App Weekly.
Afvalwijzer – Afvalwijzer is een nieuwe iPhone-app waarmee je kunt zien wanneer je gescheiden afval aan de weg moet zetten, om het te laten ophalen. Voorlopig doen nog maar een beperkt aantal gemeenten mee, maar ontwikkelaar AddComm Direct jaagt achter gemeentes aan om ook gegevens aan te leveren. In Aalten, Amersfoort, Dalfsen, Harderwijk, Hardenberg, Hattem, Heerden, Olst-Wijhe, Ommen. Oost-Gelre, Raalte-Heino, Staphorst, Steenwijkerland, Twenterand, Urk, Winterswijk, Zwartewaterland en Zwolle kun je al gebruik maken van de app.
Downloaden: Afvalwijzer (gratis)
Touch – De gratis instant-messaging applicatie Pingchat, die grote bekendheid genoot voordat WhatsApp terrein veroverde, gaat een tweede leven in onder een nieuwe naam en met een totaal nieuw uiterlijk. De reïncarnatie heet Touch en geldt per direct voor de iPhone, Android en BlackBerry. Ook krijgt het binnenkort een HTML5-variant die geschikt is voor nog meer smartphones. Het wapenfeit van de app om gratis berichten mee te sturen, zijn 12 miljoen gebruikers en losstaande fotoalbums zodat je die zonder berichten ertussen kan raadplegen.
Downloaden: Touch (gratis)
Toutapp – Tout is een nieuwe e-mailapp waarmee je precies kunt zien of jouw e-mailbericht is geopend door de ontvanger, zonder dat je handmatig een ontvangst- of leesbevestiging hoeft in te stellen. Je kunt er ook mee in de gaten houden of iemand een e-mailbericht nog steeds niet heeft geopend. Tout is te gebruiken op de desktop en via een iPhone-app. Je mag per dag 25 e-mails gratis versturen; daarna zul je moeten betalen. Je kunt Tout voor heel verschillende doeleinden gebruiken: om te kijken of je nieuwsbrief wordt gelezen of als je ruzie hebt met iemand.
Downloaden: Toutapp (€0,79)
Flipboard – De nieuwsapp Flipboard is eindelijk geschikt gemaakt voor de iPhone. Met de komst van versie 1.7 is Flipboard een universele app. De magazine-app schotelt je het nieuws voor in blokken met veel foto’s. Nieuw in de iPhone-versie is Cover Stories, een functie waarbij de meest interessante artikelen en foto’s worden getoond. Deze sectie wordt slimmer naarmate je het vaker gebruikt. Cover Stories zal op termijn ook in de iPad-versie beschikbaar komen.
Downloaden: Flipboard (gratis)
FK: Farmacotherapeutisch Kompas – Als je nog niet weet wat het Farmacotherapeutisch Kompas is, ben je waarschijnlijk niet de doelgroep. ‘FK’ geldt als hét standaardwerk over medicijnen en geneesmiddelen die in Nederland leverbaar zijn. Het wordt elk jaar in boekvorm verspreid onder de doelgroep als apothekers, artsen en verzekeraars en is in die vorm particulier verkrijgbaar voor 47,50 euro. Het College van Zorgverzekeringen biedt de database met gegevens sinds kort ook aan voor de iPhone, iPod touch en iPad – en kost dan geen cent.
Downloaden: FK (gratis)
My Xbox Live – Microsoft heeft een app uitgebracht voor de iPhone en iPad waarmee Xbox 360-bezitters hun online profiel kunnen bekijken. De app geeft onder andere toegang tot je achievements, vriendenlijst en zelfgemaakte avatar. Geheel toevallig is de lancering van de iPhone-app niet: eerder vandaag bracht Microsoft al een update voor de Xbox 360 uit, die een totaal nieuwe interface voor de spelcomputer introduceerde.
Downloaden: My Xbox Live (gratis)
BBC iPlayer – De BBC heeft vandaag een update voor de iPad-app BBC iPlayer uitgebracht, die ervoor zorgt dat de app ook op de iPhone te gebruiken is. Met de app is het mogelijk om diverse Britse televisieprogramma’s te bekijken, waaronder Doctor Who, Top Gear en EastEnders. Om toegang tot het volledige aanbod te krijgen moet je wel 7 euro per maand betalen. BBC iPlayer is de Britse variant op Uitzending Gemist.
Downloaden: BBC iPlayer (gratis)
Blitsen – Haalt je mobiele internetverbinding de beoogde snelheid die je provider je voorlegt? KPN, Vodafone en T-Mobile moeten er al dan niet aan geloven in de nieuwe Nederlandse applicatie Blitsen. Daarmee test je de reactietijd van je verbinding (Ping), download- en uploadsnelheid. Je geeft aan van wat voor ‘n abonnement of prepaid-pakket je gebruik maakt en ziet dan hoe jouw verbinding zich houdt tegenover het gemiddelde van dat abonnement.
Downloaden: B. Speed (gratis)
SMS-Parkeren: De Belgische applicatie SMS-Parkeren is een hulpje voor wie wel eens parkeert in een garage of op een plek waar je met SMS-berichten kan betalen. De app ontneemt je de moeite om zelf sms’jes samen te stellen en presenteert standaard sms-sjablonen voor de Belgische diensten P-Mobile en 4111. In Nederland wordt de beheerder SMS Parking ondersteund. Wie gebruik maakt van andere SMS-diensten, kan handmatig een sjabloon toevoegen.
Downloaden: SMS-Parkeren (€0,79)
Politie.nl – De Nederlandse politie heeft een eigen, officiële applicatie uitgebracht voor de iPhone en iPod touch. In de app kun je het laatste politienieuws op landelijk niveau of regionaal lezen. Ook zijn er aparte tabbladen met sms-acties die plaatsvinden via BurgerNet en kan je foto’s van vermiste personen bekijken via Amber Alert. Geheel volgens de nieuwe reclamecampagne op televisie word je aangemoedigd een foto te maken en die op te sturen als je ergens getuige van bent.
Downloaden: Politie.nl (gratis)
Zite – Een paar dagen nadat Flipboard zijn iPhone-app uitbracht, is er nu ook een universele versie van de iPad-app Zite beschikbaar. Deze magazine-app schotelt je net als Flipboard artikelen voor om te lezen, maar leert ondertussen ook van wat je allemaal in de app doet. Door in te loggen met je Twitter- of Google Reader-account vult de app zich met artikelen die je wellicht interessant vindt, waarna hij je steeds meer content aanbiedt op basis van wat je eerder leuk vond.
Downloaden: Zite (gratis)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 1 reacties