De iPhone-aankondiging van vandaag lijkt op het eerste gezicht om nieuwe toestellen te gaan. Een nieuwe iPhone met betere specs en misschien nog een budgetmodel, we kennen het kunstje inmiddels wel. Toch zou 4 oktober een historische datum kunnen worden: omdat het tijdperk van kunstmatige intelligentie op de telefoon is aangebroken. De start van een revolutie. Dat het niet zomaar luchtfietserij is, blijkt wel uit het interview dat 9to5mac had met de medeoprichter van Siri, het bedrijf dat Apple voor 200 miljoen overnam. Die overname had niet zozeer te maken met de zoektechnologie of spraakherkenning van Siri, vertelde Steve Jobs, maar het ging om de kunstmatige intelligentie van het bedrijf.
Siri heeft een zogenaamde Virtual Personal Assistant (VPA) ontwikkeld. Het is een nieuwe manier van interactie op internet. In plaats van het volgen van links in zoekresultaten gaan we een conversatie aan. Momenteel klinkt dat misschien nog wat vaag, maar als Apple’s marketingmachine erop los is gelaten komt een verhaal uit waarvan je denkt: “Dit had ik veel eerder moeten hebben!” Je vertelt de assistent wat we willen doen en er worden meerdere diensten en informatiebronnen op losgelaten. De VPA is persoonlijk en gebruikt je voorkeuren en interactiehistorie om te bepalen wat je wilt. Ga je nooit naar Mexicaanse restaurants? Dan krijg je die ook niet voorgeschoteld. Gaandeweg wordt de assistent steeds beter. Hij kan niet alles, maar kan wel heel specifieke taken uitvoeren. Apple wilde al veel langer een intelligente assistent ontwikkelen, zo blijkt uit oude filmpjes.
Inmiddels zijn veel meer blogs ervan overtuigd dat de werkelijke aankondiging van vanavond niet over hardware, maar over software gaat. Apple heeft nogal wat vertrouwen in Siri: twee maanden nadat het bedrijf was opgericht, stond Apple al op de stoep om het te kopen voor 200 miljoen dollar. In het interview met Siri-medeoprichter Norman Winarsky blijkt dat het bedrijf zelf ook nogal hoge verwachtingen heeft. Het zal de hele wereld veranderen:
Make no mistake: Apple’s ‘mainstreaming’ Artificial Intelligence in the form of a Virtual Personal Assistant is a groundbreaking event. I’d go so far as to say it is a world-changing event.
Nu zijn er wel meer AI-toepassingen bedacht, die niet altijd even succesvol waren. Het verschil is dat de technologie nu echt bruikbaar is. Interactie via natuurlijke taal komt binnen handbereik van miljoenen mensen. Er is voor ons als Europese gebruikers wel één probleem: spraakherkenning in het Engels is één ding, maar dat wil nog niet zeggen dat alle Europese talen worden ondersteund. Winarsky is echter niet bescheiden in zijn verwachtingen:
The PAL (personal assistant software) will get things done, and this is only the tip of the iceberg. We’re talking another technology revolution. A new computing paradigm shift.
Een nieuwe computerrevolutie staat voor de deur…
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 57 reacties