Op bezoek in iPhone City, de stad waar alles om de iPhone draait

In iPhone City draait alles om de productie van iPhones. In Zhengzhou staat de grootste iPhone-fabriek ter wereld waar per dag een half miljoen nieuwe iPhones worden gemaakt.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Een gigantische stad, waar alles om iPhones en andere Apple-producten draait. Het lijkt een droom van elke Apple-fan om daar eens rond te kijken. Alleen gaat het hier niet om een plek waar je eindeloos kunt shoppen, maar om gigantische industrieën die in minder dan tien jaar uit de grond zijn gestampt. De New York Times heeft een uitgebreid portret van Zhengzhou, een stad van 6 miljoen inwoners in een verarmd gebied van China. De fabrieken van Foxconn kunnen er 500.000 iPhones per dag produceren en vandaar dat de stad onder de lokale bevolking de bijnaam ‘iPhone City’ heeft gekregen.

iPhone City: waar jouw iPhone wordt gemaakt

De lokale overheid speelde daarbij een belangrijke rol. Ze hebben meer dan $1,5 miljard dollar geïnvesteerd om te zorgen dat Foxconn de fabrieken kon neerzetten en onderkomens voor het personeel kon bouwen. De overheid zorgde voor wegen en energiecentrales. Ook betalen ze mee aan de energie- en transportkosten, want er is veel aan gelegen om het gebied tot bloei te laten komen. De overheid betaalt zelfs bonussen als de fabriek de exportdoelstellingen haalt. Je verwacht zo’n marktgerichte aanpak niet in een land dat als communistisch te boek staat. Alles draait in Zhengzhou om de iPhone-productie.

Meestal gaan verhalen over de iPhone-productie over moeilijke werkomstandigheden in de fabrieken in China. Maar de New York Times heeft de moeite genomen om iets dieper te graven en te kijken naar de achterliggende politiek en het nationalisme dat zowel in China als de VS de kop opsteekt. Verslaggever David Barboza haalde vertrouwelijke overheidsinformatie boven tafel en voerde interviews uit met vrachtwagenchauffeurs, fabriekswerkers, belastingexperts en logistieke dienstverleners. Ook sprak hij met topmensen van Apple en Foxconn om een goed beeld te schetsen van de gigantische operatie die erbij komt kijken om miljoenen mensen wereldwijd steeds van nieuwe iPhones te voorzien. Je leest over het alledaagse leven en de bemoeienis van de staat.

Maar ondanks de gigantische aantallen is Zhengzhou niet de enige plek waar iPhones worden gemaakt. Ze zijn wel verantwoordelijk voor het merendeel van de productie. Er zijn 94 productielijnen in Zhengzhou en er zijn 400 stappen nodig om een iPhone te maken. Daaronder valt niet alleen de assemblage, maar ook het polijsten, solderen, boren en het plaatsen van schroeven. Om een indruk te geven hoeveel 500.000 iPhones per dag is: dat betekent 350 stuks per minuut!

Voor de medewerkers begint de eerste ploegendienst om half zeven ’s ochtends. Medewerkers arriveren te voet, met de bus of op de scooter. Op de drukste momenten zijn 350.000 medewerkers tegelijk aan het werk. De overheid betaalt een bonus voor elke medewerker die Foxconn aanneemt. Chine heeft speciale economische zones aangewezen, waar multinationals tegen gereduceerd belastingtarief fabrieken kunnen bouwen. Foxconn is eigenlijk een Taiwanees bedrijf, maar de productie in China is veel interessanter vanwege de vele subsidies en belastingvoordelen. Ook hebben buitenlandse bedrijven in deze economische zones minder te maken met regeltjes.

Het lezen waard dus: New York Times.

Informatie

Laatst bijgewerkt
29 december 2016 om 21:04
Onderwerp
Categorie
Apple

Reacties: 14 reacties

  1. Jullie boffen maar dat je beroepshalve van die mooie reisjes kunt maken… Alhoewel de toeristische voorzieningen er niet over gehouden hebben dunkt me…

  2. @Toine: Nou, het zou mooi zijn om er eens zelf te gaan kijken, maar in dit geval heeft iemand van de New York Times de trip gemaakt.

  3. Weinig tot geen vrolijke gezichten op de foto’s kunnen ontdekken.
    Dat zet je wel aan het denken.

  4. Origineel geplaatst door Madeliefje
    Weinig tot geen vrolijke gezichten op de foto’s kunnen ontdekken.
    Dat zet je wel aan het denken.

    Bandarbeid is vermoeiend! Ik kan er over mee spreken. Maar een vermoeid gezicht na het werken heeft eigenlijk niet zoveel te maken met vrolijk/ongelukkig zijn.

  5. Origineel geplaatst door Madeliefje
    Weinig tot geen vrolijke gezichten op de foto’s kunnen ontdekken.

    Dat zet je wel aan het denken.

    Tsja, ‘k weet niet of dát nou echt een betrouwbare graadmeter is. Kijk ’s in een willekeurige spitstrein of forens-file gewoon hier in NL, tel daar ’s de vrolijke gezichten, en het beeld zal vast niet zo heel veel anders zijn.🤔

    Voor veel mensen wereldwijd is ’t werk dat ze doen toch eerder een noodzakelijk kwaad dan een bron van vrolijkheid. Voor ’t forensen erheen en weer terug – waarvan op de foto’s sprake lijkt te zijn – geldt dat nog veel sterker…

  6. Pffft… Word er niet echt vrolijk van. En dit speelt natuurlijk niet alleen daar en voor iPhone’s. En het zal wel de prijs zijn die de wereld moet betalen voor de vooruitgang. Het voelt alleen zo dubbel dat ik alleen met geld moet betalen en anderen over de wereld met hun gezondheid en leefomstandigheden. En aan de andere kant: hoe zou hun leven er uit zien ZONDER deze werkgelegenheid? Voor de een is het een probleem voor de ander een kans.
    Maar soms vraag ik me af of we allemaal niet gewoon bij de Nokia 3310 hadden moeten blijven. Of zoals Cypher het al zo mooi zei:”Ignorance is bliss”.

  7. Origineel geplaatst door Madeliefje
    Weinig tot geen vrolijke gezichten op de foto’s kunnen ontdekken.
    Dat zet je wel aan het denken.

    In Aziatische landen glimlachen ze ook niet zoals in Europa/Amerika met de mond, zij laten alles blijken met de ogen. Vandaar ook de ^_^ smileys i.p.v. 😀
    Een echte goede graadmeter is dat dus ook niet.

  8. Origineel geplaatst door Madeliefje
    Weinig tot geen vrolijke gezichten op de foto’s kunnen ontdekken.
    Dat zet je wel aan het denken.

    Origineel geplaatst door Mark
    In Aziatische landen glimlachen ze ook niet zoals in Europa/Amerika met de mond, zij laten alles blijken met de ogen. Vandaar ook de ^_^ smileys i.p.v. 😀

    Een echte goede graadmeter is dat dus ook niet.

    Maar als je daar de vele onderzoeken naast legt van de slechte werkomstandigheden,enorme werkdruk,lange werkdagen, slechte secundaire arbeidsvoorwaarden en hoge zelfmoordcijfers dan kloppen de gezichten wel aardig met hoe ze zich waarschijnlijk voelen.Zie ook weinig sprankelende oogjes…

  9. Hmmm 500.000 iPhone’s per dag??? Ik wacht al sinds nov op mijn iphone bij Vodafone😳😳

  10. Origineel geplaatst door Toon
    Hmmm 500.000 iPhone’s per dag??? Ik wacht al sinds nov op mijn iphone bij Vodafone😳😳

    Wat wil je daar nu weer mee zeggen?Weet jij hoe dat Apple zijn geproduceerde toestellen verdeeld? Misschien beter eens nadenken vooraleer je met conclusies komt t.o. die arbeiders.

  11. @Madeliefje: Kom hier eens in de fabrieken kijken naar lachende gezichten.

  12. En al dat werk wil Trump naar de USA halen.
    Dan zal hij toch flink wat subsidie moeten geven om Apple zover te krijgen.

  13. @Ronald: Amerikanen doen heel druk tijdens werken maar zijn net als wij niet productief genoeg tov Aziaten.