Een gigantische stad, waar alles om iPhones en andere Apple-producten draait. Het lijkt een droom van elke Apple-fan om daar eens rond te kijken. Alleen gaat het hier niet om een plek waar je eindeloos kunt shoppen, maar om gigantische industrieën die in minder dan tien jaar uit de grond zijn gestampt. De New York Times heeft een uitgebreid portret van Zhengzhou, een stad van 6 miljoen inwoners in een verarmd gebied van China. De fabrieken van Foxconn kunnen er 500.000 iPhones per dag produceren en vandaar dat de stad onder de lokale bevolking de bijnaam ‘iPhone City’ heeft gekregen.
iPhone City: waar jouw iPhone wordt gemaakt
De lokale overheid speelde daarbij een belangrijke rol. Ze hebben meer dan $1,5 miljard dollar geïnvesteerd om te zorgen dat Foxconn de fabrieken kon neerzetten en onderkomens voor het personeel kon bouwen. De overheid zorgde voor wegen en energiecentrales. Ook betalen ze mee aan de energie- en transportkosten, want er is veel aan gelegen om het gebied tot bloei te laten komen. De overheid betaalt zelfs bonussen als de fabriek de exportdoelstellingen haalt. Je verwacht zo’n marktgerichte aanpak niet in een land dat als communistisch te boek staat. Alles draait in Zhengzhou om de iPhone-productie.
Meestal gaan verhalen over de iPhone-productie over moeilijke werkomstandigheden in de fabrieken in China. Maar de New York Times heeft de moeite genomen om iets dieper te graven en te kijken naar de achterliggende politiek en het nationalisme dat zowel in China als de VS de kop opsteekt. Verslaggever David Barboza haalde vertrouwelijke overheidsinformatie boven tafel en voerde interviews uit met vrachtwagenchauffeurs, fabriekswerkers, belastingexperts en logistieke dienstverleners. Ook sprak hij met topmensen van Apple en Foxconn om een goed beeld te schetsen van de gigantische operatie die erbij komt kijken om miljoenen mensen wereldwijd steeds van nieuwe iPhones te voorzien. Je leest over het alledaagse leven en de bemoeienis van de staat.
Maar ondanks de gigantische aantallen is Zhengzhou niet de enige plek waar iPhones worden gemaakt. Ze zijn wel verantwoordelijk voor het merendeel van de productie. Er zijn 94 productielijnen in Zhengzhou en er zijn 400 stappen nodig om een iPhone te maken. Daaronder valt niet alleen de assemblage, maar ook het polijsten, solderen, boren en het plaatsen van schroeven. Om een indruk te geven hoeveel 500.000 iPhones per dag is: dat betekent 350 stuks per minuut!
Voor de medewerkers begint de eerste ploegendienst om half zeven ‘s ochtends. Medewerkers arriveren te voet, met de bus of op de scooter. Op de drukste momenten zijn 350.000 medewerkers tegelijk aan het werk. De overheid betaalt een bonus voor elke medewerker die Foxconn aanneemt. Chine heeft speciale economische zones aangewezen, waar multinationals tegen gereduceerd belastingtarief fabrieken kunnen bouwen. Foxconn is eigenlijk een Taiwanees bedrijf, maar de productie in China is veel interessanter vanwege de vele subsidies en belastingvoordelen. Ook hebben buitenlandse bedrijven in deze economische zones minder te maken met regeltjes.
Het lezen waard dus: New York Times.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- EU wil dat de iPhone beter samenwerkt met smartwatches en hoofdtelefoons (19-12)
- iCulture peilt: wat is jouw favoriete nieuwe Apple-product van 2024? (17-12)
- Terugkijken: dit zijn alle Apple-events (en aankondigingsvideo's) van 2024 (10-12)
- Apple's kerstreclame van 2024 draait om AirPods Pro-gehoorfuncties (maar slaat een beetje door) (28-11)
- Apple's sportschoenemoji is nu ook gewoon te koop als echte schoen (en hij lijkt sprekend) (28-11)
Reacties: 14 reacties