Zo is het om in een Chinese iPhone-fabriek te werken
Vraag je je altijd al af hoe het werken in een iPhone-fabriek in zijn werk gaat? De New Yorkse student Dejian Zeng ging vorig jaar voor zes weken lang undercover om zelf te ervaren hoe het is om in een drukke Chinese iPhone-fabriek van Pegatron te werken. De werkdag in zo’n fabriek begint vroeg en een dienst van twaalf uur is daarbij geen uitzondering, zo vertelt hij in een interview met Business Insider.
Undercover in iPhone-fabriek
Voor een zomerproject verbleef Dejian Zeng vorig jaar zes weken in een fabriek van Pegatron, net buiten Shanghai. Hij werkte daar eerst aan het fabriceren van de iPhone 6s. In augustus ging hij aan de slag met de iPhone 7, dus nog voor dat deze officieel aangekondigd werd. Voor een maand werken ontving Dejian Zeng een salaris van 3100 Yuan, omgerekend zo’n €415. Dit was de vergoeding voor alle werkzaamheden, inclusief overwerk. Pegatron zorgde voor een verblijfplaats, maar dit was niet bepaald een hotel. Zeng sliep met zeven anderen in een enkele kamer.
Voordat de werknemers aan de slag kunnen, moeten zij een app van Apple downloaden waarin het één en ander wordt uitgelegd over het werken in de fabriek, bijvoorbeeld over de geur die in de fabriek kan hangen.
Apple blijkt regelmatig een bezoek aan de fabriek te brengen om te controleren hoe alles eraan toe gaat en of er niet te veel overwerk wordt gedraaid. Zo willen ze voorkomen dat het maximum van 60 werkuren per week wordt overschreden. In 99% van de gevallen lukt dat ook. In de fabriek geldt een gemiddelde van 43 uur per week.
De werkdag begint echter wel vroeg, maar soms ook al in de avond rond half 8. Zeng moest twaalf uur werken aan het fabriceren van iPhones, inclusief maaltijden en pauzes. Zoals te verwachten is het werk zelf nogal saai, want elke werknemer heeft continu dezelfde taak. Dat betekent dat je twaalf uur lang dezelfde handeling uitvoert. Zo moest Zeng telkens een enkele schroef achterin de iPhones draaien.
In het begin vereist het werk behoorlijk wat concentratie, zo legt Zeng uit. Het tempo in de fabriek ligt hoog, waardoor je geen tijd hebt om na te denken. Het is in het begin dan ook vooral de kunst om niet achter te blijven en mee te gaan met de flow van het werken in de fabriek. Doordat je je gedachten er in het begin zo bij moet houden, is het werk erg vermoeiend. Nadat Zeng er enige dagen werkte, sloeg echter de verveling toe. Het werk werd steeds meer routine, waardoor hij op een gegeven moment gedachteloos zijn taken uit kon voeren. Dat betekent ook dat hij soms even niks te doen had. Even op je eigen iPhone kijken zit er dan niet in, want het was niet toegestaan om elektronische apparaten mee te nemen in de fabriek.
Strenge controle in iPhone-fabriek
Er wordt streng gecontroleerd op het gedrag van de werknemers. Er is een lounge aanwezig waar je in je pauze even kunt uitrusten, maar liggen is absoluut verboden. Mensen zitten dan ook vaak te slapen, want even liggen kost je al snel een deel van je loon. Dit geldt ook voor het, al dan niet per ongeluk, meebrengen van je telefoon. Als een detectiepoortje enig metaal signaleert, wordt dit door de leiding vastgelegd waardoor dit gevolgen kan hebben voor je salaris.
Ook tijdens de proefproductie werd er streng op het werk gecontroleerd. Tijdens een proefproductie maakte Zeng slechts vijf iPhones per dag, waardoor je soms uren achter elkaar op je eigen plek stil zat. Het was niet toegestaan om te praten of te bewegen langs de productieketen, waardoor het lastig was om niet in slaap te vallen. Als de leiding je betrapte, was de kans aanwezig dat je stoel weggepakt werd. Staand werken was dan nog de enige mogelijkheid.
In het volledige interview met Zeng lees je meer over het werken in de iPhone-fabriek, zoals het eten en de omgang met collega’s.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Deze transparante AirPods kun je niet kopen (11-04)
- Opinie: Aankomende WWDC-keynote wordt belangrijkste Apple-presentatie in jaren (en dit is waarom) (13-03)
- Het einde van de vijftig tinten spacegrijs: overzicht van een van Apple's meestgebruikte kleur (06-03)
- ELEGNT is Apple's robotlamp met menselijke gedragstrekjes (07-02)
- Matter-organisatie belooft beterschap en focust in 2025 op bugfixes bij smart home-standaard (23-01)
Klink heel erg als onderbetaalde slavenarbeid.
En dit doet je beseffen hoe goed wij het hebben geregeld in NL. Arbeidsrecht, Arbowetgeving, sociale vangnetten, minimumloon. En dan maar klagen zoals een goed Nederlander kan, terwijl je onder werktijd lekker met je iPhone kunt spelen, die is gemaakt door deze tot robot gemaakte mensen.
7:30 vroeg? Ik begin steevast om dit uur. Kwestie van gewoonte. Vroeger begon ik om 9:00 en vond ik 7:30 echt te vroeg, nu vind ik 9:00 uitslapen.
Wat ben ik blij dat ik in Nederland leef. En Apple moet toch echt een ander manier vinden voor het fabriceren van Iphones. Niet alles hoort om het geld te draaien vind ik.
En toch zijn de iPhones rete duur haha..
Ja ja mensen ik snap dat de software etc ook betaald moet worden..
Dit maakt je er wel bewust van hoe goed het gaat met ons
We zouden eens vaker hierbij stil moeten staan
Lof voor alle hardwerkende Chinese mensen👍👍👍
@Jasper: Klinkt gewoon als werken in een fabriek!
De mensen worden goed behandeld als ik het verhaal zo lees. Het is doodnormaal in Azië / China dat je een werkdag van 12 uur hebt. Bovendien zijn de verdienste niet bepaald extreem laag.
Wij zijn het hier niet meer gewend deze werkwijze, omdat grote fabrieken naar lage loonlanden zijn verplaats.
Maar ook hier in Nederland zijn er nog genoeg fabrieken waarbij productie gemaakt moet worden, telefoons op de vloer verboden zijn en bij betrapping daarop een officiële waarschuwing volgt.
Zelfs bij de gele supermarktboer moet men een x aantal coli’s per uur halen in de vulploeg. Haal je dat niet dan nog geen pauze.
Ik vind het verhaal in de iPhone fabriek dan ook niet schokkend te noemen of slavernij.
Het is weer lekker suggestief om Apple de schuld te geven voor de omstandigheden van de werknemers, jammer
de kop zou moeten zijn:
Zo is het om in een Pegatron-fabriek te werken bij de iPhone fabricage !
Maar dat bekt natuurlijk niet lekker 🙂
Wat is het probleem eigenlijk. Ikzelf begin om 6:45 tot minimaal een uur of 17:00. Pauze ken ik ook haast niet. Dus nu doen ze net of het slaven zijn maar hier in Nederland werken we ook gewoon meer dan 8 uur per dag.
Werken die gasten daar niet in ploegendienst, de meeste fabrieken hier, gaan dag en nacht door.
Ik doe ook bandwerk en start op om 7:30 maar mijn loon ligt wel een pak hoger!
En wij maar met zijn alle dikke prijzen voor de iPhone’s neerleggen. Jammer, hier zou Apple nog flink wat kunnen verbeteren.
Vroeg ja voor een ambtenaar misschien.
en zelf werk ik altijd 50 uur tot soms 60 uur in de week.
de slaapgelegenheid de cultuur is daar totaal anders, en hier hoor ik ook niemand iets zeggen als er oostblok personeel in een krot of caravan moeten slapen om voor ons te werken dus het is dichterbij dan je denkt
Ter aanvulling
Zijn salaris? Zo’n 450 dollar per maand. Ter vergelijking: het minimumloon in Shanghai, de regio met het hoogste minimumloon in China, lag in 2016 volgens nonprofit China Labour Bulletin op 327 dollar per maand.
Als jij dat ook voor €415 per maand doet, wordt je uitgebuit. Maar dat is niet zo, hè.
@Flieps: Je moet niet vergeten dat de verhoudingen helemaal anders liggen. 415$ is na verhouding niet heel veel minder als het Nederlands minimum loon.
Wat is kost het levensonderhoud in China ? Denk vele malen lager dan in Europa.
Helemaal eens! Wij vergelijk de wereld altijd met onze standaarden. In dit geval is heel veel slechter in onze ogen… Als je vergelijkt met de normaal geachte standaarden in het betreffende land hebben deze werknemers het zeker niet slecht.
Zou Apple de enige Smartphone fabrikant zijn die zo produceert, of zou het bij Samsung/LG/Huawei/HTC/ etc. echt anders / veel beter gaan ?
Dit is niet heel veel slechter dan in de Rotterdamse haven of bij de plaatselijke supermarkt werken. Sterker nog, dit is helemaal zo schandalig nog niet.
Ik kom regelmatig in China en zie dat de werknemers blij zijn er te mogen werken. Ze komen van het platte land, zijn ongeschoold en wonen in lekkende schuurtjes. Als ze dan in de grote stad komen waar ze 12 uur moeten werken en het dubbele salaris krijgen wat ze elders kunnen verdienen en hebben er nog kost en inwoning bij zijn ze dolgelukkig. Uiteraard werken ze er geen 10 jaar achtereen, maar voor een opstap is het een prima werkgever. Dat is wat ik hoor van deze mensen.
Dat vroeg ik me net ook al af tijdens het lezen van reacties over dat Apple het beter moet gaan aanpakken. Het is wel erg streng allemaal en niet zo humaan. Niet praten, niet liggen… af en toe praten houdt elkaar juist alert. En 6 personen op 1 slaapkamer, euh, hoe wilt men dan ‘verder’ gaan met z’n leven als ze geen sociaal leven en enig privacy hebben? Dus partner&gezin ‘stichten’?
@Jan Modaal: En hier haalt je baas ook de stoel weg ? en mag je niet van je werkplek weg? en mag je niet praten of rondkijken ….
12 uur werken per dag met pauze dan zit je in 4 dagen al aan 48 uur dus 3 dagen weekend en het salaris is in verhouding wel redelijk oh ja en ook nog een woning, bij mij gaat een groot deel van mijn salaris al naar mijn huis.
En weet niet waar jullie werken maar ik mag onder werk ook niet continu op mijn telefoon kijken voor privé dingen word toch echt verwacht dat ik het in mijn pauze doe.
Maar goed onze werk cultuur en de Chinese werk cultuur zijn niet te vergelijken maar zeker leuk om zo eens binnen in een fabriek te kijken.
En toch zijn al deze reacties wel lichtelijk hypocriet denk ik. Als je de keuze krijgt voor 2 iphones; 1 goedkoop en de andere 100 a 150 euro duurder maar onder betere arbeidsvoorwaarden gemaakt, zal een behoorlijk hoog percentage die goedkopere halen denkik.
@Dromedaris: Als ik het originele bericht goed begrijp maakte hij nachtdiensten. Begon om 19:30 tot ’s ochtends. In De VS kennen ze alleen geen 24u klok.
@Jeffrey: In ons land werken mensen in de fabriek geen twaalf uur. Er is gestreden voor fatsoenlijke arbeidswetten en – omstandigheden. We krijgen bij ziekte doorbetaald, er wordt voor pensioen gespaard, etc., etc. Heel anders dan in China. Nee Apple verkoopt dure iphones maar de arbeiders daar krijgen een karig loon. Doet Apple ook nog iets leuks voor die mensen? Sport en spel? Bonussen? Niet dus. Dit is geen slavernij, maar uitbuiting is het wel. Het hele systeem van elke twee jaar zo’n dure iphone, geproduceerd met minimale kosten, deugt niet.
@Sandra: Precies! Het is niet humaan. Achterlijke arbeidsvoorwaarden. Ik zou niet willen dat mijn kinderen daar werkten.
Belangrijkste is dat ze werk hebben en zorgen dat mijn aankomende iPhone 8 op tijd af hebben 😀dus huppekee door werken, jullie zijn niet de enige die het niet altijd makkelijk hebben 😇
Nee, dat heb ik me nooit afgevraagd. Net zoals ik dat me nooit heb afgevraagd bij alle andere elektronica die ik ooit gekocht heb.
Heerlijk die reacties te lezen.
Mooi om te zien hoe Nederlandse werknemers verwend zijn en dingen zich maar eigen hebben gemaakt.
Wat mij betreft mag het op de Nederlandse productievloer ook zo worden met sancties.
Hoeven grote fabrikanten ook niet meer naar lage loonlanden gezien de productie en efficiëntie hier ineens omhoog schiet.
Het is al meerdere keren gezegd;
Je kunt de arbeidssituatie totaal niet vergelijken met onze Nederlandse arbeidscultuur.
Maak eens de vergelijking dichter bij huis, zoals bv met de UK.
Geloof me wij zijn door en door verwend, over her absurde heen als je het mij vraagt!
Niets mis mee toch liever zo dan dat ze kinderen gebruiken, ik bedoel misbruiken om kleding in elkaar te zetten.
@Cihan: Wake up boy alles draait om geld
@Jeffrey: Het is maar hoe je het bekijkt natuurlijk. Ik vind het een kwestie van beschaving om werknemers goed te betalen en goede arbeidsvoorwaarden te creëren. We hebben niet voor niets de Verlichting doorgemaakt en er is hard gestreden voor goede voorzieningen. Die gun ik ook de Chinese arbeiders. Zij zijn mensen net als wij. Mensenrechten zijn universeel en zouden overal in acht moeten worden genomen. Het zou Apple sieren als ze voorop zouden lopen daarin. Fairphone geeft het goede voorbeeld wel.
Ik begrijp niet goed wat je bedoeld met mensenrechten, want we spreken hier totaal niet van slavernij, mishandeling, uitbuiting etc. van de werknemers.
Maar goed ontopic…
Klopt omdat we grotendeels alle fabrieken naar lagelonenlanden hebben verplaatst. Maar in de bouw zijn werkdagen van langer dan 10 uur meer regel dan uitzondering en is 12 uur lang werken ook niet uitzonderlijk. De meeste zpp’ers maken ook dagen die makkelijk de 12 uur aan tikken. Dus nee in de fabriek misschien niet meer, maar er zijn genoeg mensen hier in het land die ook keihard (moeten) werken.
Wat jij hier normaal vind, dat hoeft echt niet normaal te zijn voor een totaal andere arbeidsmarkt. Er zitten zoveel verschillen in de arbeidscultuur per land. Wat voor ons vanzelfsprekend is (doorbetaling bij ziekte, zekerheden en bescherming bij een arbeidscontract), is in andere landen totaal ondenkbaar. Zelfs in de VS zit men daar niet op te wachten. De werkgevers en de werknemers niet.
Nogmaals, werkdagen van 12 uur zijn in China echt doodnormaal en men krijgt ook meer dan voldoende salaris.
Apple is 1 van de weinige bedrijven die wel zijn verantwoordelijkheden neemt. Niet alleen in de bescherming van de werknemers, maar draagt ook zo veel mogelijk zijn steentje bij aan het milieu.
@Jeffrey: Wat een kletskoek man. Je hebt het artikel niet gelezen. De Student van Chinese afkomst die dit onderzoek heeft gedaan heeft besloten om mensenrechtenadvocaat te worden. Waarom? Omdat hij heeft ondervonden in die fabriek dat die mensen niet de behandeling krijgen die zij verdienen. Die man is het dus helemaal niet met jou eens. En ik ook niet.
Als hier mensen 12 uur per etmaal móeten werken, kunnen zij gelukkig een klacht indienen en een rechtszaak aanspannen.
En kom niet bij me aan met de VS, want dat land is niet in alles een goed voorbeeld.
Het enige grote probleem is straks, dat mensen door robotisering hun baan verliezen, ook in China, en dan zijn overheden genoodzaakt een basisinkomen te geven.