Bellen en appen op de fiets voorlopig niet verboden

Minister Schultz wil geen verbod op bellen of appen met je iPhone op de fiets. De huidige aansprakelijkheidsregels bieden voldoende mogelijkheden, vindt de minister.
Redactie iCulture.nl -

fietsEr komt geen verbod voor bellen en appen op de fiets. Afgelopen september stuurde Tweede Kamerlid Sander de Rouwe (CDA) een voorstel om fietsers meer aansprakelijk te stellen voor ongelukken. Wie met één hand aan het stuur fietst om te kunnen bellen en whatsappen en daardoor een ongeluk veroorzaakt, zou de schade volledig moeten betalen. Nu komt nog tenminste 50% voor rekening van de automobilist. Begin februari heeft minister Schultz van Verkeer en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer weten dat ze niet van plan is de regels aan te passen.

Wél aansprakelijk

Dit wil overigens echter niet zeggen dat je met je iPhone in de hand kan fietsen en vervolgens niet aansprakelijk bent zodra het fout gaat. In de brief van de minister staat dat er nu al voldoende mogelijkheden zijn om schade te verhalen bij fietsers die zich onverantwoordelijk gedragen in het verkeer. In artikel 185 van de Wegenverkeerswet staat niet letterlijk dat bellen en appen op de fiets is verboden, maar de tekst is bewust algemeen gehouden zodat er geen specifiek gedrag hoefde te worden genoemd. Het voorstel van het CDA ‘zou ertoe nopen om in dit artikel een uitputtende opsomming van specifieke gedragingen te geven die een uitzondering op het aansprakelijkheidsregime rechtvaardigen,’ aldus minister Schultz. ‘De huidige tekst biedt voldoende mogelijkheden.’

De minister schrijft verder dat ze al bezig is met het stimuleren van verantwoord gebruik op de fiets. Er wordt ook nog gekeken wat de ervaringen zijn in het buitenland van een verbod op bellen op de fiets. In Duitsland en België is het al verboden om niet-handsfree te bellen op de fiets.

Hoeveel mensen bellen op de fiets?

Uit een onderzoek uit 2013 van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid blijkt dat gebruik van apparatuur het risico op een ongeval met een factor 1,4 verhoogt. Ongeveer 17% van de fietsers gebruikt bijna altijd een apparaat, vooral om muziek te luisteren (15%) en in veel mindere mate om te bellen (3%). Bijna 2% gebruikt een apparaat om informatie te zoeken. Kanttekening daarbij is dat de WhatsApp-gekte op het moment van het onderzoek nog niet echt had toegeslagen. Bijna eenderde van de 2.500 fietsers die meededen aan het onderzoek, gebruikt nooit een apparaat.

fietsmodus-app

Fietsmodus-app probeert jongeren veilig te laten fietsen

De overheid begon in september 2014 met de campagne ‘Aandacht op de weg’. Daarin werd de app Fietsmodus geïntroduceerd, waarmee het ministerie met de vijf grootste telecomproviders aandacht wil vragen voor afleiding in het verkeer door mail lezen, berichten versturen en Facebook checken. De doelgroep van jongeren in de leeftijd 12 t/m 21 jaar moest ermee worden verleid om de smartphone niet te gebruiken in het verkeer. Deelnemers konden via een app punten verdienen wanneer ze hun telefoon niet gebruikten op de fiets. De gespaarde punten waren om te zetten in beloningen, zoals bioscoopkaartjes. De app is nog steeds in de App Store verkrijgbaar.

Reacties: 10 reacties

  1. De minister moet haar wetskennis ophalen. Art. 185 WvW vrijwaart een fietser vrijwel altijd van schuld. Er moet zo’n beetje sprake zijn van bewuste opzet wil een fietser aansprakelijk gesteld worden bij schade met een motorvoertuig. Geen rechter zal appen met je mobiel beschouwen als bewuste opzet om een aanrijding te veroorzaken. Dus zou er wel degelijk een wetswijziging nodig zijn.

  2. Dat is pas een app idee; je (ouders) installeren een app die alles locked wanneer je verplaatst volgens gps, klaar. Wil je muziek luisteren dan doe je dat aan en dan rijd je weg, opgelost.

  3. Origineel geplaatst door Rob
    Dat is pas een app idee; je (ouders) installeren een app die alles locked wanneer je verplaatst volgens gps, klaar. Wil je muziek luisteren dan doe je dat aan en dan rijd je weg, opgelost.

    En als ik op de trein zit, tram of passagier op de bus of auto dan is dit ook zo? Denk eens na man.

  4. Bloed irritant die mensen die appen terwijl ze fietsen. En niet alleen irritant, maar ook nog eens gevaarlijk voor overige weggebruikers en de fietser zelf. Van mij mag zo’n verbod snel komen.

  5. Levensgevaarlijke situaties maak ik hier mee in Amsterdam. Onoplettend, slingerend..

    Wil dit al een tijd op de rug van ’n T-shirt zetten en voor ze gaan fietsen.

    Fietsen én Bellen?
    De weg naar je graf versnellen!!!

  6. In België wel verboden, alleen wordt er niet (veel) op gecontroleerd.

  7. “En als ik op de trein zit, tram of passagier op de bus of auto”

    Je moet ook niet OP de trein, tram of auto zitten. Daar komen ongelukken van!

  8. Tis ook zo lekker makkelijk remmen middels de handremmen als ze aan t appen op whatever op die telefoons

  9. Origineel geplaatst door Raffie
    Tis ook zo lekker makkelijk remmen middels de handremmen als ze aan t appen op whatever op die telefoons

    In Groningen weten fietsers niet eens wat remmen is. Ze fietsen hier altijd door… als ze van links, rechts, ook bij geen voorrang, komen, gaan ze altijd de kruising gewoon over. Niet stoppen en kijken of het kan. Kan het, dan oke, maar komt er wel wat aan, dan maken ze ff een slinger en rijden ze alsnog door… Het is echt verschikkelijk!
    Ze weten ook niet dat het verkeer OP de rotonde altijd voorrang hebben, ze rijden altijd door… ze denken dat ze als fietser niets kunnen overkomen, niet aansprakelijk zijn en kunnen doen wat ze willen. Bij een rotonde bij mij in de buurt, geeft letterlijk maximaal 1 op de 100 wel voorrang…. levensgevaarlijk.
    en dan nog dat bellen en appen maar ook muziek. Ze snappen ook niet dat als je niets hoort, dat je dan gewoon beter moet gaan kijken. Ff omkijken als je wilt inhalen? “nee man, ik ben fietser dus ik hoef dat allemaal niet”

    Ik vind het een schande dat de fietsers nog steeds zo immens beschermd worden. Het is niet meer van deze tijd. Overige verkeerdeelnemers willen ook wel eens zonder verhoogde hartslag van en naar het werk rijden.

    Ik heb geen idee hoe het in het westen is, maar hier is het echt een drama!

  10. @eddy:
    In het westen is remmen ook lastig. In het oosten valt dat wel weer mee, zolang er maar een zebrapad is.

    Kanttekening daarbij is dat de WhatsApp-gekte op het moment van het onderzoek nog niet echt had toegeslagen.

    Kom nou, jullie geloven toch echt niet dat WhatsApp in 2014 populair is geworden? 😐

    Edit: Ik heb het onderzoek eens bekeken. De data is uit 2010, maar dat wordt in dit artikel niet genoemd, waardoor jullie oordeel wordt gelinkt aan het enige jaartal dat jullie noemen: 2013. Ook in 2010 was WhatsApp populair en gratis voor iedereen die geen iPhone bezat, dus ik ben het er niet mee eens.