Zo werkt Apple’s oplossing voor gehoorimplantaten met de iPhone
Vorige week werd bekend dat Apple nauw samengewerkt heeft met een bedrijf dat gespecialiseerd is in hooroplossingen, zodat gehoorimplantaten direct kunnen samenwerken met de iPhone. Uit een nieuw verslag blijkt welke problemen Apple heeft moeten overwinnen om dit te kunnen laten werken. Zo wordt er gebruikgemaakt van een nieuwe energiezuinige techniek.
Gehoorimplantaat met de iPhone
Gehoorimplantaten worden via een operatie bij het interne gehoor ingebracht in het geval dat een gehoorapparaat niet meer voldoende blijkt te werken. Het innerlijke deel verstuurt audiosignalen via elektrodes naar de hersenen. De implantaat ontvangt het geluid via een externe microfoon en processor die verborgen zit achter de oorschelp. Om de instellingen aan te passen is echter een aparte afstandsbediening nodig. Met de nieuwe koppeling met de iPhone worden signalen, bijvoorbeeld een telefoongesprek of muziek, rechtstreeks vanaf de iPhone naar het implantaat verstuurd. De Cochlear’s Nucleus 7 is het eerste implantaat dat op deze manier werkt, maar om dit zover te krijgen was er behoorlijk wat werk vereist.
Tegenover Wired zegt Sarah Herrlinger, Apple’s directeur voor het wereldwijde beleid op gebied van toegankelijkheid, dat het uiteindelijke doel was om alle zaken die op batterijen lopen bij gebruikers weg te halen. “Als er een telefoongesprek binnenkomt, moet je gewoon op de knop kunnen drukken om deze te beantwoorden, waarna het geluid direct naar de implantaat gestuurd wordt.” Om te zorgen voor een goede geluidskwaliteit zonder dat dit ten koste gaat van de batterij van de implantaat, heeft Apple gebruikgemaakt van Bluetooth Low Energy Audio. Het is voor het eerst dat Apple gebruikmaakt van Bluetooth LEA voor het streamen van hoge kwaliteit muziek en stemmen. Er was behoorlijk wat tijd nodig om te voldoen aan de eisen van de batterijtechnologie die in implantaten gebruikt wordt.
Een interessant detail is dat Apple voor de AirPods geen gebruikmaakt van Bluetooth Low Energy Audio. Mogelijk zou Apple deze techniek kunnen gebruiken voor een toekomstige versie van de AirPods, zodat de batterijen van de draadloze oordopjes langer mee gaan. Apple heeft daarnaast nog een technologie ontwikkeld genaamd Live Listen. Hiermee kan de iPhone direct gebruikt worden als microfoon, waarna het signaal doorgestuurd wordt naar het gehoorapparaat.
Bimodale setup voor gehoorimplantaat
Het verbinden van de iPhone met een gehoorimplantaat of standaard gehoorapparaat werkt het zelfde als met een draadloze koptelefoon of speaker. Er hoeven dus geen ingewikkelde handelingen uitgevoerd te worden. De rechtstreekse verbinding met de iPhone ondersteunt ook een ‘bimodale setup’. In zo’n geval wordt aan één kant een implantaat aangebracht, terwijl bij het andere oor een meer gebruikelijk gehoorapparaat ingesteld wordt. Hiervoor werkte Apple ook samen met ReSound. Dit bedrijf werkte in 2014 ook al met Apple samen bij de eerste Made for iPhone-gehoorapparaten.
Een voorbeeld van zo’n bimodale instelling: als je in een druk restaurant zit, kan een gebruiker het omgevingsgeluid via het gehoorapparaat zachter zetten. Hierdoor kan er met volle aandacht geluisterd worden naar de conversaties die aan tafel gevoerd worden. De Cochlear Nucleus 7 maakt daarnaast ook gebruik van de locatietechnologie in je iPhone, zodat je de processor die je achter je oor plaatst kunt terugvinden, mocht je deze verloren zijn.
In het volledige artikel van Wired vind je nog meer achtergrondinformatie over de totstandkoming van deze gehoorimplantaten. Ook lees je het verhaal van Mathias Bahnmueller die zelf een gehoorimplantaat heeft en nu al een tijdje gebruikmaakt van deze nieuwe oplossing.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Nanoleaf Pegboard Desk Dock: slimme verlichting én organisatie voor je bureau (16-04)
- Beats heeft nu ook eigen oplaadkabels: nuttige toevoeging of niet? (15-04)
- Nieuwe Chipolo POP is een kleurrijk AirTag-alternatief met twee grote voordelen (15-04)
- Robotstofzuigers werken nu met HomeKit: dit zijn de eerste ondersteunde modellen (02-04)
- 'IKEA werkt aan BILRESA: dubbele knoppen met Matter en Thread voor je smart home' (27-03)
Mijn vader heeft een gehoorapparaat.
Nu was het altijd zo dat de iphone automatisch verbinding maakte. Hij heeft nooit iets aparts ingesteld. Wist ook niet dat het kon. Pas toen hij van samsung overstapte naar Iphone merkte hij ineens dat, als hij zijn telefoon tegen zijn oor houd. Het geluid via zijn gehoorapparaten werkt. Die piepte ook even. Nu heeft hij de laatste ios update gedaan en nu werkt het niet meer.
Het zijn geen made voor iphone gehoorapparaten ze waren wel voorbereid voor moduleaire verbinding of iets dergelijks.
Slaat iemand hier op aan. Zou mijn doven pa super helpen.
@Kevin: Het mechanisme dat je beschrijft heeft niks met de iPhone te maken. Sommige hoorapparaten kunnen de bewegende magneet in een luidspreker bij het oor detecteren. Ze schakelen dan over op een andere stand (niet het geluid, maar de verandering in magnetisch veld wordt opgepikt en versterkt)
Bij de ene telefoon werkt het beter dan bij de andere.
Soms moet je even zoeken naar de positie van de telefoon waarop het werkt.
Bij mij zelf (iPhone en Phonak hoorapparaten werkt het heel af en toe, maar meestal niet)
Veel fijner vind ik de streamer (, een los apparaatje waarmee je van je hoorapparaten een Bluetooth headset maakt.
Het low energy in de airpods is denk ik niet nuttig genoeg. De low energy word gebruikt voor de verbinding. De speakertjes moeten nog steeds worden aangesproken met een beetje vermogen.
Misschien kan de stand-by tijd wel worden verlengd, maar de gebruikstijd amper denk ik.
Resound Linx 2 werkt via Bluetooth samen met iPhone via smart app Geluid van muziek, telefoon wordt rechtstreeks gestreamd als bij EarPods . Helaas zijn deze gehoorapparaten buiten categorie en niet te verkrijgen via de zorgverzekering.
@Kevin: In dit geval stond wel zeker een functie onbewust aan het hoortoestel van uw vader. Dit kan duophone zijn waarbij het geluid van de telefoon in beide oren hoorbaar wordt. Optie twee is dat het hoortoestel in de ringleiding stand schiet waarbij het geluid van de iPhone direct binnen komt via de luisterspoel van het hoortoestel. Tot slot kan het zijn dat het hoortoestel in de telefoonstand schiet waarbij er meer midden tonen worden versterkt waardoor het telefoneren makkelijker gaat. Om zeker te weten wat er in het hoortoestel van uw vader gebeurde zal die langs een audicien of audioloog moeten gaan. Als je vlak bij Rotterdam woont, kom maar langs mij lopen;)! Hoorexpert en Apple expert tegelijk;)
Dat accesebility doet Apple wel echt super. Al vaker van blinde en dove mensen gehoord dat het allemaal gewoon super werkt.
Ik gebruik al weer bijna twee jaar een Cochlear BaHa 5. Deze kan ook direct met de iPhone gekoppeld worden. Drie keer klikken op de home knop en ik kan geluid harde of zachter zetten of het live luisteren starten en mijn mobiel aan de andere kant van de (vergadertafel) leggen. Ook streamen van audio (telefoon en muziek) gaat super.
Dit werkt ook nog zo in iOS 11, alleen kon ik in iOS 10 direct de programma’s van het toestel kiezen, dat lukt nu met de laatste Beta (nog) niet.
@Kevin: Kan je vader ook zijn hoortoestel koppelen aan zijn iPhone?