‘Dat verhaal van $40 miljoen goud uit oude iPhones? Klopt niks van’
De afgelopen dagen kon je overal op internet lezen dat Apple voor miljoenen aan goud uit oude iPhones had gered. Dankzij recycling-activiteiten kon er 27 miljoen kilo aan staal, glas en andere materialen worden gered uit oude iPhones en andere Apple-producten. Het leidde tot mooie koppen over Apple’s activiteiten om waardevolle materialen terug te winnen uit e-waste. Maar volgens Vice klopt er niets van het verhaal. Apple claimt gewoon een berg elektronisch afval bij een willekeurige afvalverwerker. Het gaat daarbij vooral om oude beeldbuizen van tv’s en het is maar de vraag of er überhaupt iPhones tussen zitten.
‘Apple schrijft gewoon een cheque uit’
De enorme berg elektronica-afval die Apple door derde partijen laat verwerken bestaat voornamelijk uit oude beeldbuizen van tv’s en computers. Bovendien wordt Apple gewoon gedwongen door wetgeving om een bepaalde hoeveelheid e-waste te laten recyclen.
‘Jouw iPhone is letterlijk een goudmijn’, schreef een Britse schandaalkrant eerder deze week. Over jouw rug profiteren ze ervan, want je ziet natuurlijk niets terug van het geld dat Apple verdient door jouw oude iPhone te recyclen. Ook de serieuze media besteedden er aandacht aan, waaronder wij op iCulture.
iPhone is geen goudmijn
De meeste artikelen in de media presenteerden het verhaal ongeveer zo: het milieubewuste Apple schakelt het grappige robotje Liam in, om oude iPhones en iPads te ontdoen van waardevolle materialen. Elke iPhone bevat ongeveer 30 milligram goud, dus dat leverde uiteindelijk $40 miljoen aan goud op. Liam doet het vervelende werk, zonder dat mensen worden blootgesteld aan mogelijk schadelijke materialen. Het robotje kan 1,2 miljoen iPhones per jaar uit elkaar halen. Volgens Vice klopt er al niets aan dat gedeelte van het verhaal: Apple zou 33,3 miljoen iPhones hebben vernietigen om wat goud terug te winnen? Terwijl ze die exemplaren ook hadden kunnen opknappen om als refurbished exemplaar een tweede leven te geven. Bijvoorbeeld voor ontwikkelingslanden.
Een correctere versie van het verhaal, is dat Apple 40.000 ton e-waste verzamelde via het recyclingprogramma. Het zou daarbij vooral gaan om iPhones en iPads. Zo staat het ook in Apple’s nieuwste milieurapport. Maar de werkelijkheid blijkt toch nog iets anders te liggen, ontdekte Vice.
Wetgeving verplicht Apple te recyclen
Apple’s rapport meldt dat ze samenwerkten met meer dan 160 afvalverwerkers wereldwijd. Ook dat klopt, maar ze vergeten daarbij te vermelden dat Apple de recyclebedrijven gewoon betaalde voor het verwerken van oude elektronica. In die afvalberg komen vrijwel geen Apple-producten voor. Apple zou al die moeite vooral hebben gedaan, omdat ze daartoe gedwongen worden door wetgeving. Elektronicafabrikanten in de VS zijn verplicht om e-waste te recyclen. Die wetgeving geldt in 25 Amerikaanse staten.
Apple betaalde recyclingbedrijven
Apple is daarbij niet verplicht om de eigen producten te recyclen. Daarom kopen ze tonnen aan e-waste op en schrijven cheques uit om het te laten verwerken. Hoeveel tonnen ze moeten laten verwerken, wordt bepaald door het marktaandeel van het techbedrijf. Volgens Vice stapt Apple naar een afvalverwerkingsbedrijf toe en zegt: “We moeten een miljoen pond in Minnesota recyclen. Kunnen jullie dat voor ons regelen?” Uit oude pc’s en servers is veel meer goud terug te winnen, dan uit iPhones.
Volgens Kyle Wiens van reparatiebedrijf iFixit, lijkt het in veel gevallen op compensatie van CO2-uitstoot. Je hoeft niet je eigen CO2-vervuiling op te ruimen, maar je kunt wel je geweten schoonwassen door geld te doneren om elders op de aardbol wat boompjes te laten planten.
Apple heeft wel degelijk een iPhone-recyclingprogramma en betaalt een (bescheiden) bedrag als je je oude iPhone inlevert voor recycling. Maar dit programma vertegenwoordigt maar een klein deel van de totale berg elektronica-afval. Elektronica-afval bestaat tegenwoordig voornamelijk uit tv-beeldbuizen, die goed zijn voor zo’n 80 procent van de afvalberg.
Volgens iFixit ligt het percentage dat Apple zelf voor recycling verwerkt, maar een fractie boven de 0%. Alle beetjes helpen, maar als je filmpjes van robot Liam in actie ziet weet je voortaan: dit is marketing.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- EU wil dat de iPhone beter samenwerkt met smartwatches en hoofdtelefoons (19-12)
- iCulture peilt: wat is jouw favoriete nieuwe Apple-product van 2024? (17-12)
- Terugkijken: dit zijn alle Apple-events (en aankondigingsvideo's) van 2024 (10-12)
- Apple's kerstreclame van 2024 draait om AirPods Pro-gehoorfuncties (maar slaat een beetje door) (28-11)
- Apple's sportschoenemoji is nu ook gewoon te koop als echte schoen (en hij lijkt sprekend) (28-11)
Reacties: 10 reacties