‘Dat verhaal van $40 miljoen goud uit oude iPhones? Klopt niks van’

Er blijkt weinig te kloppen van Apple's mooie verhalen over recycling. Het gaat niet om oude iPhones, maar vooral om oude tv-schermen. 'Apple schrijft gewoon een cheque uit', luidt de kritiek.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

De afgelopen dagen kon je overal op internet lezen dat Apple voor miljoenen aan goud uit oude iPhones had gered. Dankzij recycling-activiteiten kon er 27 miljoen kilo aan staal, glas en andere materialen worden gered uit oude iPhones en andere Apple-producten. Het leidde tot mooie koppen over Apple’s activiteiten om waardevolle materialen terug te winnen uit e-waste. Maar volgens Vice klopt er niets van het verhaal. Apple claimt gewoon een berg elektronisch afval bij een willekeurige afvalverwerker. Het gaat daarbij vooral om oude beeldbuizen van tv’s en het is maar de vraag of er überhaupt iPhones tussen zitten.


Liam, robot voor recycling van iPhones

‘Apple schrijft gewoon een cheque uit’

De enorme berg elektronica-afval die Apple door derde partijen laat verwerken bestaat voornamelijk uit oude beeldbuizen van tv’s en computers. Bovendien wordt Apple gewoon gedwongen door wetgeving om een bepaalde hoeveelheid e-waste te laten recyclen.

‘Jouw iPhone is letterlijk een goudmijn’, schreef een Britse schandaalkrant eerder deze week. Over jouw rug profiteren ze ervan, want je ziet natuurlijk niets terug van het geld dat Apple verdient door jouw oude iPhone te recyclen. Ook de serieuze media besteedden er aandacht aan, waaronder wij op iCulture.

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

iPhone is geen goudmijn

De meeste artikelen in de media presenteerden het verhaal ongeveer zo: het milieubewuste Apple schakelt het grappige robotje Liam in, om oude iPhones en iPads te ontdoen van waardevolle materialen. Elke iPhone bevat ongeveer 30 milligram goud, dus dat leverde uiteindelijk $40 miljoen aan goud op. Liam doet het vervelende werk, zonder dat mensen worden blootgesteld aan mogelijk schadelijke materialen. Het robotje kan 1,2 miljoen iPhones per jaar uit elkaar halen. Volgens Vice klopt er al niets aan dat gedeelte van het verhaal: Apple zou 33,3 miljoen iPhones hebben vernietigen om wat goud terug te winnen? Terwijl ze die exemplaren ook hadden kunnen opknappen om als refurbished exemplaar een tweede leven te geven. Bijvoorbeeld voor ontwikkelingslanden.

Bekijk ook

Apple’s Voortgangsrapport 2016 geeft inzicht in omstandigheden toeleveranciers

Apple’s Voortgangsrapport 2016 geeft inzicht in omstandigheden toeleveranciers

Apple zet zich actief in voor de werknemers van haar toeleveranciers en maakt zich sterk voor het milieu. In een nieuw rapport laat Apple de vorderingen zien die ze het afgelopen jaar gemaakt hebben.

Een correctere versie van het verhaal, is dat Apple 40.000 ton e-waste verzamelde via het recyclingprogramma. Het zou daarbij vooral gaan om iPhones en iPads. Zo staat het ook in Apple’s nieuwste milieurapport. Maar de werkelijkheid blijkt toch nog iets anders te liggen, ontdekte Vice.

Liam recycling

Wetgeving verplicht Apple te recyclen

Apple’s rapport meldt dat ze samenwerkten met meer dan 160 afvalverwerkers wereldwijd. Ook dat klopt, maar ze vergeten daarbij te vermelden dat Apple de recyclebedrijven gewoon betaalde voor het verwerken van oude elektronica. In die afvalberg komen vrijwel geen Apple-producten voor. Apple zou al die moeite vooral hebben gedaan, omdat ze daartoe gedwongen worden door wetgeving. Elektronicafabrikanten in de VS zijn verplicht om e-waste te recyclen. Die wetgeving geldt in 25 Amerikaanse staten.

Apple betaalde recyclingbedrijven

Apple is daarbij niet verplicht om de eigen producten te recyclen. Daarom kopen ze tonnen aan e-waste op en schrijven cheques uit om het te laten verwerken. Hoeveel tonnen ze moeten laten verwerken, wordt bepaald door het marktaandeel van het techbedrijf. Volgens Vice stapt Apple naar een afvalverwerkingsbedrijf toe en zegt: “We moeten een miljoen pond in Minnesota recyclen. Kunnen jullie dat voor ons regelen?” Uit oude pc’s en servers is veel meer goud terug te winnen, dan uit iPhones.

Elektronisch afval

Volgens Kyle Wiens van reparatiebedrijf iFixit, lijkt het in veel gevallen op compensatie van CO2-uitstoot. Je hoeft niet je eigen CO2-vervuiling op te ruimen, maar je kunt wel je geweten schoonwassen door geld te doneren om elders op de aardbol wat boompjes te laten planten.

Apple heeft wel degelijk een iPhone-recyclingprogramma en betaalt een (bescheiden) bedrag als je je oude iPhone inlevert voor recycling. Maar dit programma vertegenwoordigt maar een klein deel van de totale berg elektronica-afval. Elektronica-afval bestaat tegenwoordig voornamelijk uit tv-beeldbuizen, die goed zijn voor zo’n 80 procent van de afvalberg.

Wat gebeurt er met je oude iPhone als je hem bij Apple inruilt?

Volgens iFixit ligt het percentage dat Apple zelf voor recycling verwerkt, maar een fractie boven de 0%. Alle beetjes helpen, maar als je filmpjes van robot Liam in actie ziet weet je voortaan: dit is marketing.

Reacties: 10 reacties

  1. Erg naief om te denken dat Apple anders is dan overige tech bedrijven, ook voor ic.

    De tech bedrijven willen winst! Kopen hun afval af door de winst en markeren zich naar buiten als “groen”.

    Alsjeblief zeg, economisch belang is veel geoter dan een milieu belang, als je dat nog steeds niet erkend leef je in een utopi en houdt je je ogen gesloten. We werken er allemaal aan mee, ook ik simpel omdat het haast onmogelijk is om het niet te doen.

    Die zgn “groene” beweging in de app store ook, leuk dat Apple een x-percentage donneert, leuk voor hun om zo hun “geweten” schoon te poetsen.

  2. Liam.. Hoe KON je? ;(

  3. Mooi artikel waarmee iCulture weer ’s bewijst niet (alleen maar) met een roze bril op te kijken naar alles wat Apple maakt, doet, en beweert te doen.

    En wat een prachtige samenvatting in de slotregel 😃

    Alle beetjes helpen, maar als je filmpjes van robot Liam in actie ziet weet je voortaan: dit is marketing.

    Vwb de inhoud: de handel in CO2, e-waste en andere milieugerelateerde regelingen met zo’n soort compensatie-achterdeurtje kun je natuurlijk van alles van vinden, maar als politici wetten met zo’n uitweg opzadelen moet je (idd zoals @Henk zegt) wel erg naïef zijn om te verwachten dat bedrijven toch ineens naar de geest ipv de letter van die wetten gaan handelen…

  4. Mooi dat iCulture niet alleen positief over Apple schrijft.

  5. Alle afgedankte elektronische apparatuur zoals computers, telefoons, printers gaat per schip van Amerika naar Guiyu in China en naar India. Daar wordt het met de hand uit elkaar gehaald (vies werk) en gesorteerd. O.a. Greenpeace geeft hierover informatie. Je zou precies moeten kunnen nagaan waar iphones uit elkaar worden gehaald en Apple kan daarover wel wat opener zijn.

  6. Helemaal met @Ferryman eens:
    Apple zou veel vaker het vuur aan de schenen gelegd moeten worden. Maar bovenstaande negatieve “zie-je-wel” reacties zijn wel wat kort door de bocht.

    De “politici” (@Ferryman) proberen namens ons de bedrijven verantwoordelijk te stellen voor de recycling van hun producten. Goed plan! Maar ieder bedrijf zijn eigen producten laten recyclen is om heleboel redenen niet slim. Het maakt niet uit wie welk afval opruimt, als het maar gebeurt. Dus stelt de wetgever eisen en laat het probleem door de markt oplossen.

    Ik vind robotje Liam juist wel in de geest van de wetgeving (@Ferryman). Op dit moment wordt bijna alle e-waste door de shredder gehaald en daarna omgesmolten. Het is veel waardevoller een product geheel te scheiden in losse onderdelen. Om dat betaalbaar te houden zouden robots kunnen helpen.

    Toch heeft Gonny volledig gelijk. Liam is uitsluitend marketing, want er zijn nergens Liams aan het werk. Laten we hopen dat er snel verandering in komt. We hebben het nodig.

  7. Allemaal leuk en aardig, maar waar zijn de bronnen die deze waarnemingen bewijzen? Ik had dit ook kunnen roepen..

  8. Liam is een prototype. Dat heeft Apple duidelijk gezegd op hun event. Journalisten moeten maar weer eens aan onderzoeksjournalistiek beginnen doen ipv alles klakkeloos overnemen. Dan zouden ze snel weten dat Liam (nog) niet operationeel is.

  9. Wat zen geleuter,Apple is geen recyclage bedrijf dat zouden die stommeriken van de schandaalpers wel mogen weten.Een van de grootste recyclage bedrijven is het Belgische Umicore.Zij halen goud en andere edelmetalen uit electronisch afval en binnen kort Nyrstar in hun Australische vestiging Port Pirie.

  10. Het bescheiden bedrag dat voor iPhones wordt gegeven valt best mee. Ik heb net toevallig een iPhone 4 en 4s ingeleverd, en daar krijg je ongeveer net zoveel voor als op marktplaats.

    Voor de iPhone 6 of 6 plus krijg je op marktplaats nog wel meer, maar ook dat vind ik geen onredelijke bedragen.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.