Afgelopen januari zei Steve Ballmer nog dat de iPhone nauwelijks verkocht zal worden. Maar inmiddels heeft de Apple-telefoon in het derde kwartaal van 2007 al wel Windows Mobile ingehaald in de Noord-Amerikaanse markt. De iPhone heeft daarmee een voorsprong op ‘echte’ smartphones met Symbian, Linux, PalmOS en Windows Mobile-besturingssysteem. De iPhone staat nog wel achter de BlackBerry van RIM. De positie van de iPhone is knap, omdat de iPhone maar via één operator en alleen in de VS wordt verkocht. Bij de concurrerende smartphones telt de verkoop in Canada en Mexico ook mee.
Symbian verspreidt de cijfers van Canalys graag op de Symbian Fast Facts-webpagina, omdat eruit blijkt dat ze wereldwijd marktleider zijn. Afgelopen kwartaal gaat het iets minder met Symbian, dat in feite uit drie incompatibele platformen bestaat: Nokia’s S60, het door Sony Ericsson gedomineerde UIQ en MOAP van NTT DoCoMo in Japan. Alledrie samen hebben ze al sinds 2004 een vrijwel ongewijzigd marktaandeel: in 2004 was Symbian in de VS nog tweede achter het toen dominante PalmOS. Tegenwoordig is het marktaandeel van PalmOS verwaarloosbaar en is het marktaandeel van Symbian in Noord-Amerika gezakt van een kwart naar minder dan 5%. De top 3 bestaat tegenwoordig uit RIM’s BlackBerry, Apple’s iPhone en Microsoft’s Windows Mobile.
BlackBerry heeft snel een flink marktaandeel in Noord-Amerika en Europa veroverd (het zwarte vlak in de grafiek). In Azië loopt Linux al jaren voor op Windows Mobile, maar in de rest van de wereld doen Linux-telefoons het lang niet zo goed en bovendien gaat het vaak om gesloten platformen. Komend voorjaar kan daar verandering in komen door de komst van toestellen met Google Android.
Meer weten? Lees de nieuwsbrief voor Symbian-ontwikkelaars (PDF).
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 1 reacties