iPhone helpt slechtzienden, Schakelbediening in iOS 7

De iPhone helpt blinden en slechtzienden beter te functioneren, bijvoorbeeld Luis Perez. Ook bevat iOS 7 een nieuwe functie Switch Control voor mensen met beperkte motoriek.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

luiz perezOp het eerste gezicht lijkt een iPhone helemaal niet zo geschikt voor blinden en slechtzienden. Je kunt niet zien welke opties je op het scherm aantikt en een hardwaretoetsenbordje zoals op de BlackBerry lijkt veel geschikter voor het invoeren van teksten. Toch heeft de iPhone al sinds het prille begin een trouwe gebruikersgroep van blinden, slechtzienden en andere visueel gehandicapten. The New York Times publiceerde afgelopen week een artikel daarover. De iPhone helpt deze mensen om hun weg te vinden, informatie op te vragen en zelfstandiger te leven. Het artikel vertelt bijvoorbeeld over Luis Perez (zie foto), die vrijwel volledig blind is maar dankzij de iPhone toch mooie bergwandelingen en professionele foto’s kan maken.


Hij gebruikt daarvoor AssistiveTouch, zodat Perez te horen krijgt waar de gezichten op het camerabeeld te zien zijn. Zo zorgt hij ervoor dat in een groepsfoto iedereen goed in beeld is. Maar Perez maakt ook prachtige foto’s van zonsondergangen, oude gebouwen en klassieke auto’s.

Apple heeft meer dan andere smartphonemakers de nadruk gelegd op toegankelijkheid, ook voor mensen met een handicap. VoiceOver zorgt ervoor dat blinde mensen hun toestel kunnen bedienen. Veeg je met de vinger langs de rand van het scherm, dan krijg je te horen welke apps in beeld zijn. Teksten in beeld kan de iPhone oplezen en gebruik je een Bluetooth Braille-toetsenbord, dan ondersteunt de iPhone al meer dan 40 verschillende modellen. Dit zijn ontwikkelingen waar je als ziende gebruiker nauwelijks bij stilstaat.

De iPhone vervangt dure apparatuur die voorheen niet te betalen was of die lastig steeds mee te nemen was. Neem het herkennen van kleuren. Er zijn apps waarbij je de iPhone-camera op een oppervlak kunt richten en je krijgt een gedetailleerde beschrijving van de kleur, bijvoorbeeld ‘vaal lichtgroen’. Apps die licht herkennen geven een geluidje zodra iemand dichtbij een lichtbron komt, zodat mensen bijvoorbeeld makkelijker de uitgang, een raam of de lichtschakelaar kunnen vinden. Apps lezen e-mail, het weerbericht en de aandelenkoersen voor. In plaats van een $150 kostend apparaat om bankbiljetten te herkennen heb je voldoende aan een app van $2.

Er speelt ook nog iets anders, zoals Perez uitlegt. Hij kan nu dezelfde technologie gebruiken als iedereen en trekt daarmee geen extra bekijks. Hij heeft niet te maken met producten waar een stigma aan hangt. Perez spreekt regelmatig op conferenties over de voordelen van technologie voor mensen die niet kunnen zien. De eerste iPhone kon wel schermteksten vergroten, maar bevatte nog niet de toegankelijkheidsfuncties die we nu kennen. Apple voerde de toegankelijkheidsfuncties in 2009 in en loopt daarmee voor op Android. Google introduceerde later de functie TalkBack, waarmee je hoorbare of voelbare feedback krijgt tijdens het aanraken van knoppen op het scherm. Toch kan het allemaal nog beter. Luis Perez gebruikt Instagram om zijn foto’s te publiceren, maar vindt dat ontwikkelaars beter rekening kunnen houden met blinden en slechtzienden. Sommige ontwikkelaars geven geen labels aan alle knoppen en bedieningselementen, waardoor je als blinde alleen te horen krijgt ‘Dit is een knop’. Maar je weet niet wat die knop doet.

Schakelbediening in iOS 7

switch controlIn iOS 7 zijn nog meer toegankelijkheidsfuncties toegevoegd, zoals Switch Control (Schakelbediening, zie foto hiernaast). Dit is gericht op ‘switch users’, mensen die alleen in staat zijn op een paar grote knoppen te drukken maar niet met de complexiteit in aanrakingen van een touchscreen aankunnen. Heb je geen armen, dan kun je het scherm bedienen met een aanwijsstok, maar vegen en met drie vingers tappen is moeilijk. In plaats daarvan krijgt een gebruiker knoppen te zien, die eenvoudig zijn aan te raken. Een cursor scant bijvoorbeeld welke app-iconen aanwezig zijn op je homescreen en zodra je een switch activeert zal de gekozen app openen. Schakelbediening en de al langer bestaande functie VoiceOver gebruiken dezelfde toegankelijkheidselementen, zodat apps die al voor VoiceOver zijn aangepast meestal ook goed met Schakelbediening (Switch Control) werken. In een apart uitlegartikel hebben we Schakelbediening eerder besproken.

Overigens zijn er ook wel klachten over de toegankelijkheid van iOS 7. De dunne lettertjes en de minder goed herkenbare knoppen zijn een doorn in het spreekwoordelijke oog van de slechtzienden.

Alle toegankelijkheidsfuncties op de iPhone vind je in Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid.

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.