‘iPhone en Xbox zijn een bedreiging voor internet’
Professor Jonathan Zittrain van Oxford University heeft een nieuw boek gepubliceerd: The Future of the Internet and How to Stop It. In het boek betoogt Zittrain dat hedendaagse internetapparaten zoals de iPhone en de Xbox innovatie tegenhouden. Deze gesloten apparaten belemmeren het knutselen door eindgebruikers waardoor pc’s en internet konden uitgroeien tot een factor van belang, zowel politiek, economisch als artistiek. Zittrain begrijpt wel waarom apparaten zoals de iPhone aantrekkelijk zijn voor gebruikers: ze zien er mooi uit, zijn gemakkelijk in gebruik en betrouwbaar.
Zittrain geeft nog andere redenen waarom gebruikers voor een gesloten apparaat kiezen: de pc geeft vrijheid, maar de onverwachte coole dingen die dat met zich meebrengt, maken nauwelijks indruk. In plaats daarvan heeft de pc vooral geleid tot ongewenste bedreigingen bedreigingen zoals virussen, spam, identiteitsdiefstal en crashende systemen. Ze zijn allemaal het gevolg van een bepaalde mate van vrijheid die de pc met zich meebracht. De iPhone is dan een veilige haven, waar je minder makkelijk tegen deze zaken aanloopt. Zittrain beweert dat als de veiligheid op internet niet verbetert, we gedwongen zijn om over te stappen naar een ander soort internet, met gesloten apparaten die onder strikte controle staan van de fabrikanten.
Toch lijkt er iets in Zittrain’s redenering niet te kloppen: zijn nu de gesloten apparaten de boosdoener waardoor internet verandert, of zijn de bedreigingen uit de pc-wereld de boosdoener waardoor we wel gedwongen zijn om naar een ander type internetapparaat over te stappen? Verder is de bewering dat de iPhone innovatie tegenhoudt ook niet helemaal waar: sinds de iPhone is gelanceerd is er nog nooit zo’n levendige ondergrondse scene van applicatie-ontwikkelaars en hackers geweest en zijn er in korte tijd nog nooit zoveel nieuwe dingen ontdekt, waaronder een compleet nieuw taalgebruik met termen als jailbreak en virginize.
Meer info: Network World
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Inderdaad nogal tegenstrijdig.
Persoonlijk ben ik blij dat ik van dat hele geknutsel af ben, sinds ik met een Mac werk.
Hoogstens een beetje aanklooien met m’n iPhone, maar op de PC gaat dit ook veel te ver, vind ik. Zeker voor de gemiddelde consument. (van termen als ‘overklokken’ krijg ik echt spontaan jeuk)
“en zijn er in korte tijd nog nooit zoveel nieuwe dingen ontdekt, waaronder een compleet nieuw taalgebruik met termen als jailbreak en virginize.”
Euh, er is niet alleen Iphone-hacking… Kijk maar eens naar de PSP-scene
Wat een praat voor een professor op een universiteit met:
1. De meest conservatieve houding in Europa, waar stringente benoeming-procedures en andere bescherming bepaald of je “deel van de wetenschap” wordt.
2. De grootte van je portemonnee gaat bepalen of je een toegelaten student bent.
“Gesloten universiteiten zijn een bedreiging voor de wetenschap”.
Dit slaat nergens op. Ik wil niet tegenspreken dat de iPhone open is, maar als we letterlijk naar zijn boek kijken, gaat het om het internet. Ik zie geen enkel obstakel waardoor mensen geen eigen internet-applicatie kunnen maken voor de iPhone.
Ik vind dan toevallig de iphone en de Xbox ook nog hele slechte voorbeelden. De iphone software ligt volledig open als ik het goed begrepen heb (zie pwng-project) en de oude XBOX heb ik middels de nodige hacks omgetoverd tot een fanatstische media center. Die ik overigens weer met mijn iphone op afstand kan besturen :).
Behoorlijk onzinnig dus!