In januari kondigde Garmin de nüvifone aan, een telefoon die vanaf het derde kwartaal van 2008 verkrijgbaar is en waarbij navigatie centraal staat. Het grote touchscreen en de buzz die rondom het toestel ontstond is de reden dat we de nüvifone opnemen als kanshebber in de lijst met iPhone-killers die op Mobile World Congress 2008 in Barcelona te zien zijn. Dinsdagavond hadden we de Garmin nüvifone al even in handen tijdens een PR-evenement. De toestellen die we konden vasthouden bleken niet opgeladen en het toestel dat wel werkte zat achter glas en mocht ook niet tevoorschijn worden gehaald. Later ontdekten we waarom.
Eén van de mysteries van de Garmin nüvifone is het besturingssysteem waarop het draait. Garmin beweert dat alles in eigen huis is ontwikkeld, inclusief de PIM-applicaties (agenda, adresboek) en e-mail. We hebben een aantal ontwikkelaars daarover gesproken en unaniem is de mening: als andere bedrijven jaren nodig hebben om een eigen mobiel besturingssysteem te ontwikkelen, hoe kan Garmin het dan in een paar maanden uit de hoge hoed toveren? Algemeen wordt daarom gedacht dat het apparaat op Linux draait, met een eigen schil van Garmin eroverheen. De navigatiesystemen van Garmin draaien ook op Linux en niet op Windows CE, zoals bij veel andere PND’s.
Veel wil Garmin nog niet over de nüvifone zeggen. Een demonstratie konden we wel krijgen, waarbij een aanraking van het scherm steeds tussen twee dezelfde schermen wisselde: een startscherm en een navigatiescherm. Dat waren ook de enige twee schermen die Garmin kon laten zien en die op ‘hands on’ fotoreportages van de nüvifone, steeds opnieuw opduiken. Waarschijnlijk is dat ook de reden waarom Garmin de nüvifone niet echt kan demonstreren: de schermen zijn in feite twee plaatjes, die afwisselend worden getoond. Een besturingssysteem is er (nog) niet of wordt angstvallig geheim gehouden.
De reden voor deze geheimzinnigheid is volgens Garmin zelf, dat ze de informatie gedoseerd willen prijsgeven, zodat de interesse van de media de komende maanden gegarandeerd is. Natuurlijk heeft de geheimzinnigheid ook iets te maken met de moordende concurrentie in de navigatiemarkt: TomTom en Garmin zijn in een hevige strijd verwikkeld om het marktleiderschap en willen elkaar graag een stap voor zijn. Garmin is overigens van plan om bij de lancering van de nüvifone dezelfde aanpak als Apple te gaan hanteren: aanvankelijk zal sprake zijn van een gesloten platform met alleen eigen applicaties. Pas wanneer alles stabiel draait zijn ze van plan een SDK uit te brengen en het platform open te stellen voor derden.
Qua hardware is de nüvifone al wel tamelijk definitief. Het platte apparaat in matzwart ligt lekker in de hand en is compacter dan verwacht. Natuurlijk zijn er genoeg telefoons waarop je tegenwoordig navigatiesoftware kunt installeren, maar Garmin kiest voor de omgekeerde aanpak: navigatie staat centraal en je kunt er toevallig ook mee bellen. Wel zo handig als je adressen zoekt en meteen via de browser meer informatie kunt opvragen of een restaurant kunt bellen om een reservering te maken. De nüvifone is straks verkrijgbaar met kaarten van Oost- en West-Europa en Noord Amerika en zal straks in beide werelddelen verkocht gaan worden.
Hieronder twee filmpjes van de Garmin nüvifone in actie, waarbij je je kunt afvragen: is dit echt of ook een mockup? Meer foto’s van de telefoon vind je in de fotogallery bij Garmin.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 4 reacties