iPhone kwijt? Grote kans dat de vinder in je gegevens snuffelt

Als je je iPhone kwijtraakt, heb je maar 50% om het toestel terug te krijgen. Bovendien blijken veel vinders door je persoonlijke gegevens te bladeren, blijkt uit onderzoek van Symantec.

smartphone diefstalHet zal je maar overkomen: je hebt je smartphone ergens laten liggen. In een taxi, op een tafeltje op het terras of misschien zelfs in de wc van een café. Je kunt terugrennen, maar er is grote kans dat je iPhone inmiddels is verdwenen. Een medewerker van Symantec, bekend van de antivirussoftware Norton, besloot het nader te onderzoeken. Wat gebeurt er als je je smartphone kwijtraakt? Gaat de vinder door je persoonlijke gegevens bladeren? En hoe groot is de kans dat je je smartphone uiteindelijk terugkrijgt? Helaas blijken mensen niet zo eerlijk, als we zouden willen.


Het ‘Symantec Smartphone Honey Stick Project‘ hield in dat 50 smartphones op willekeurige plekken werden achtergelaten in 5 steden: New York City, Washington DC, Los Angeles, San Francisco en Ottawa (Canada). De resultaten zijn ontluisterend.

Elke smartphone was geprepareerd, met persoonlijke gegevens en bedrijfsgegevens zodat het leek alsof het een normale telefoon was. De onderzoekers konden precies zien wat de vinder met de telefoon deed. Zes van de tien vinders probeerden toegang te krijgen tot de sociale media-accounts en de e-mail-accounts van de telefoon. Dat valt echter goed te praten: misschien wilden ze op die manier achterhalen wie de eigenaar was.

Schokkender was, dat 8 van de 10 vinders probeerden om de bestanden ‘HR Salaries’ en ‘HR Cases’ te openen. En bijna de helft van het aantal vinders probeerde toegang te krijgen tot de bankrekening van de smartphone-eigenaar. Van de achtergelaten smartphones kwam slechts de helft terug bij de rechtmatige eigenaar. Gezien deze resultaten is het maar beter om de gegevens op je smartphone goed te beschermen. Gebruik een pincode om de directe toegang te blokkeren, laat je telefoon niet onbeheerd achter en zorg ervoor dat jouw telefoon opvalt. Een anoniem uitziende, zwarte iPhone is makkelijker weg te pakken dan een iPhone in een opvallende roze beschermhoes. Software om bijvoorbeeld wachtwoorden beveiligd op te slaan is ook aan te raden.

Voor veel mensen zal het makkelijker zijn om je portemonnee te verliezen dan je smartphone. Creditcards en andere pasjes kan je gemakkelijk blokkeren, maar als je smartphone niet beschermd is, kan iemand zomaar door je gegevens bladeren. Bovendien kunnen veel apps automatisch inloggen op accounts, zodra je ze opent.

Reacties: 48 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.