Dit iPhone-laboratorium kan kanker met 99% zekerheid detecteren

Draagbaar onderzoek doen naar kanker komt steeds dichterbij. Een onderzoeker in Amerika heeft een iPhone-laboratorium ontwikkeld dat kanker met 99% zekerheid kan vaststellen.
Benjamin Kuijten -

iPhone voor onderzoek naar kanker.
De iPhone wordt al vaak voor medische toepassingen gebruikt, zoals het meten van hartritmestoornissen en het onderzoeken van darmziekte. De Washington State University heeft nu een draagbaar iPhone-laboratorium ontwikkeld die kanker vast kan stellen met een zekerheid van 99%.

Kanker vaststellen met iPhone

Het draagbare laboratorium maakt gebruik van een iPhone 5 en de bijbehorende camera om samples te analyseren op symptomen van kanker. Het onderzoeksteam, dat geleid wordt door professor Lei Li, heeft de set ontwikkeld zodat er sneller onderzoek gedaan kan worden. Hierdoor kan er bijvoorbeeld al een diagnose gesteld worden in een ambulance of noodkamer, zonder dat het apart opgestuurd moet worden naar een laboratorium.

De iPhone kan in totaal acht samples tegelijk analyseren en herkent menselijke interleukin-6 (IL-6). Hiermee kan onder andere long-, prostaat-, lever- en borstkanker geconstateerd worden. Een spectrometer analyseert de aanwezige hoeveelheid in de sample door het lichtspectrum te meten. Zulke spectrometers met smartphones bestaan wel al, maar kunnen slechts een enkele sample tegelijk bekijken. Deze nieuwe spectrometer kan er echter acht tegelijk analyseren, zodat de set ook bruikbaar wordt in dagelijks gebruik.

Spectrometer maakt gebruik van een iPhone voor laboratorium onderzoek.

De set is alleen nog gebruikt bij standaard samples uit een laboratorium, maar was daarbij wel in 99 procent van de gevallen accuraat. De spectrometer is daarom klaar om getest te worden in de echte wereld. De professor heeft al patent aangevraagd voor de spectrometer. De set zal vooral van pas komen in klinieken die veel samples hebben, maar niet voorzien zijn van grote laboratoria om deze te analyseren. Ook in het buitenland of in afgelegen gebieden kan dit goed van pas komen.

In het onderzoek genaamd Biosensors and Bioelectronics lees je meer over deze smartphone-oplossing.

Informatie

Laatst bijgewerkt
24 oktober 2016 om 11:42
Onderwerp
Categorie
Achtergrond

Reacties: 6 reacties

  1. Geweldige uitvinding! Erg belangrijk, vooral in kleine ziekenhuizen en landen waar weinig goede laboratoriums zijn.

  2. Au, au, au. Wat een tenenkrommend artikel. En dat zit vooral in de koppen. Het originele stuk verwijst naar een artikel waarin een iPhone wordt gebruikt als spectrometer. Met een spectrometer meet je de doorgang van licht. Niet meer en niet minder. Bijzonder is nu wel dat je dit in meerdere monsters tegelijk kunt doen. Handig voor locaties waar je niet de beschikking hebt over lab-apparatuur. Staat ook hierboven beschreven.

    Maar met de iPhone kun je geen ‘symptomen van kanker vaststellen’ en je kunt ook niet met 99% zekerheid kanker vaststellen. Dat is zelfs met de reguliere tests niet mogelijk. In dit geval betekent 99% accuraat dat de resultaten nagenoeg hetzelfde zijn als met de reguliere methode. Dat is natuurlijk op zich wel een prestatie, maar is wat anders.

  3. Ik geloof er niks van. Tissue is the issue je zult voor zo’n stelligheid weefsel moeten hebben. Dus een biopt. Ooit ja ooit zal dit met dit type apparatuur wel kunnen, maar dan moet het eerst in ziekenhuis met veel grotere apparaten kunnen en dan verkleind ja dan kan het middels een iphone.

    professor Lei Li blaast iets te hoog v.d. toren op dit moment

  4. Origineel geplaatst door jan jansen
    Professor Lei Li blaast iets te hoog v.d. toren op dit moment

    Nou, ik geloof niet dat het professor Lei Li ligt in dit geval, meer aan de vertaalslag hierboven.

  5. Origineel geplaatst door Macaanzee
    Geweldige uitvinding! Erg belangrijk, vooral in kleine ziekenhuizen en landen waar weinig goede laboratoriums zijn.

    En voor die laatste procent zekerheid ga je dan alsnog naar dat grotere ziekenhuis. Dubbele diagnostiek dus: vervelend en duur.

  6. Voor landen waar de ziekenhuizen minder zijn of maar een klein of geen lab hebben, lijkt het me prima.