‘iPhone ligt voor op concurrentie door investeren en korting afdwingen’

Als enige industrie zwaait Apple met zijn enorme kapitaal om te investeren in nieuwe technologieën op industriegebied. In ruil daarvoor krijgen ze apparaten waar de concurrentie lang niet aan kan tippen.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

iPhone 4 heeft een voorsprongWeet je hoe het komt dat de iPhone als eerste telefoon een goed functionerend capacative touchscreen had? En waarom het daarna nog dik een jaar duurde voordat andere telefoonmakers ermee op de proppen kwamen? Als er een nieuwe techniek is die ontzettend duur is om te maken, zet Apple haar enorme kapitaal van 48 miljard euro in om de techniek te realiseren. In ruil daarvoor wil het bedrijf uit Cupertino wel flinke korting en exclusieve rechten op de techniek, variërend van 6 tot en met 36 maanden. Die strategie van Apple wordt uit de doeken gedaan op de website Quora, een Amerikaanse vraag-en-antwoord site.


Het antwoord is weliswaar geschreven door een anonieme schrijver, maar biedt zo’n interessante kijk op Apple en de iPhone, dat we het hieronder volledig (maar vrij) hebben vertaald van Quora.

“Merken die nieuwe technieken voor bijvoorbeeld touchscreens, chips en LED-schermen introduceren, durven het vaak niet aan om er een productielijn voor te kopen. Dat komt omdat de investering gigantisch hoog is en de marges te klein zijn om er winst op te maken.

De strategie van Apple is dat ze (een deel van) de constructie van de productielijn betalen, waar ze tegenover stellen dat ze het product dat van de band rolt, alleen zelf mogen gebruiken in de eerste periode. Daarna wil Apple in aanmerking komen voor een grote korting. Door de exclusieve rechten te behouden op een technologie, kunnen ze ‘baanbrekende producten’ neerzetten die een tijd lang onmogelijk zijn na te maken.

Een voorbeeld van die strategie is het capacitieve touchscreen van de iPhone. Apple genoot ruim een jaar lang als enige fabrikant van een aanraakbaar scherm op een telefoon die reageert op de aanraking van je vinger, en niet op de kracht waarmee je het scherm indrukt. Het scherm was er vele malen sneller door dan concurrerende telefoons. Een ander voorbeeld is de aluminium behuizing van de huidige generatie MacBook Air’s en Pro’s die uit één stuk is gefabriceerd. De productie ervan is nog steeds een geheim voor de concurrentie.”

Op het moment dat de concurrent een soortgelijke technologie in huis heeft, behoudt Apple zijn voorsprong, zegt de anonieme antwoorder op Quora. Tegen die tijd zijn de kosten voor Apple namelijk aanzienlijk lager, beweert hij of zij. Dat komt omdat de fabrikant waarmee Apple in zee is gegaan, al ruime ervaring heeft in de productie en daardoor goedkoper kan werken, én omdat Apple een flinke korting heeft afgedwongen op de technologie die nu ook voor anderen voorhanden is.

De eerder aangehaalde technologie-analist Horace Dediu van Asymco verwoordt de aanpak van Apple als volgt:

“Apple is geen monopolie geworden, maar een monopsonie. Het is niet die ene verkoper, maar juist die ene koper die de markt in handen heeft.”

Via The iPhone Blog

Reacties: 23 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.