iPhone OS 3.0 in het Nederlands, deel 4: Safari (video)

In iPhone OS 3.0 zijn nieuwe functies aan Safari toegevoegd: formulieren, fraudemelding en het kopiëren van linkjes. Ook kun je makkelijker websites in nieuwe tabbladen openen.

safari in iPhone 3.0In Mobile Safari zijn in iPhone OS 3.0 twee grote vernieuwingen doorgevoerd: het automatisch invullen van inloggegevens op websites (auto-fill) en het blokkeren van phishingsites. Het automatisch inloggen kan handig zijn bij websites waar je regelmatig komt: het scheelt intikken van ingewikkelde wachtwoorden. Het ziet er niet naar uit dat je de wachtwoorden die je al in Safari op je Mac OS X-desktop hebt bewaard (in de Keychain) ook op de iPhone tot je beschikking hebt. Dat betekent dus: opnieuw intikken.

Automatisch vullen van formulieren

Hoe werkt het nu precies? Je komt op een website waar je moet inloggen of wat gegevens moet invullen. Gaat het om een contactformulier, dan kun je deze vullen vanuit de gegevens uit je adresboek door één veld aan te tikken. Er verschijnt dan een werkbalk met de opties Vorige, Volgende, Formulieren en Gereed. Je kunt met de knoppen Vorige en Volgende tussen de verschillende formuliervelden springen, maar je ziet (nog) geen cursor of andere visuele feedback welk invulvak geselecteerd is. Het invullen van gegevens gaat ook nog niet vlekkeloos: ons eerder aangemaakte testpersoon heeft een naam, adres, werkgever, e-mailadres en telefoonnummer, maar bij het automatisch vullen op een aantal websites verschijnen alleen e-mailadres en telefoonnummer.

Automatisch inloggen op websites

Een andere manier om de optie Formulieren te gebruiken is bij het inloggen op websites. Je vult eenmalig de gegevens in, waarna er een pop-up onderaan het scherm verschijnt met opties om het wachtwoord te bewaren. Je kunt kiezen voor Ja, Nooit voor deze website of Niet nu. De volgende keer hoef je alleen maar de cursor in het formulier te zetten en op Formulieren te drukken. Het invullen van gebruikersnamen en wachtwoorden werkte probleemloos bij een aantal websites die we hebben getest.

Wel kan het misgaan, zoals je in onderstaand filmpje kunt zien: bij het inloggen op de mobiele Windows Live-pagina moet je behalve je gebruikersnaam en wachtwoord ook de domeinnaam uit een lijst kiezen (via een selectieveld: Hotmail.com, Live.com, MSN.com, enzovoort). Dit gaat mis omdat de formulierfunctie (blijkbaar) nog niet ingewikkelde invoervariaties aankan. Voor eenvoudige websites is het echter prima te doen. Op de Windows Live-pagina kun je overigens ook de website zelf het wachtwoord laten onthouden.

Phishingfilter

Safari bevat een filter tegen gevaarlijke websites. De schakelaar daarvoor is te vinden in de instellingen van Safari: de knop heet Fraudemelding en belooft te waarschuwen bij frauduleuze websites die bijvoorbeeld je inloggegevens of creditcardgegevens willen ontfutselen. Om te testen of het phishingfilter goed werkt heb ik een aantal URL’s ingevoerd van pillen- en Rolexverkopers uit mijn spamfilter, maar vaak bleken die de website gewoon te openen. Nu zijn dat natuurlijk niet per se frauduleuze websites in de zin dat ze je inloggegevens proberen te achterhalen, dus we hebben ook op een andere manier getest. De website phishtank.com verzamelt adressen van phishingwebsites en daar bleek ik meer geluk te hebben: na het invoeren van een paar websites verschijnt er inderdaad steeds een melding: ‘Attentie: vermoedelijke phishing-‘ (de tekst in deze betaversie past niet helemaal op de regel).

Je hebt nu twee opties: toch doorgaan en de waarschuwing negeren, of de website sluiten. Je kunt vanuit dit waarschuwingsscherm ook nog doorklikken naar een pagina met meer informatie over phising of je kunt een fout rapporteren. In beide gevallen kom je op een (Engelstalige) webpagina van Google terecht. Het filter dat Apple gebruikt is blijkbaar niet van Apple zelf, maar gebaseerd op het SafeSearch-filter van Google. Die filtert normaalgesproken ook pornosites, maar die laat Mobile Safari wel gewoon door. Blijkbaar heeft Google ook een SafeSerach-subfilter dat alleen phishing tegenhoudt.

Nieuwe functies voor hyperlinks

Veel dingen zijn er ongewijzigd gebleven in Mobile Safari. Zo kun je nog steeds kiezen uit twee zoekmachines: Google en Yahoo. Je kunt nog steeds cookies, geschiedenis en dergelijke wissen en je kunt nog steeds kijken welke URL er achter een hyperlink schuilgaat. Nu doe je dit door je vinger op een linkje ingedrukt te houden waarna er een tooltip verschijnt die de volledige URL bevat. Zo kun je in een oogopslag zien of de URL daadwerkelijk naar de Postbank, PayPal of eBay gaat, of naar een gevaarlijk webadres via een op het eerste gezicht goedgelijkende URL.

Bij iPhone OS 3.0 zijn de mogelijkheden iets uitgebreid: als je met je vinger op een URL drukt komt er een dialoogvenster onderin het scherm tevoorschijn. Je ziet daarin de volledige URL, aangevuld met vier knoppen: Open, Open in New Page, Kopieer en Annuleer. Merk op dat Apple in deze beta vergeten is de tweede optie in het Nederlands te vertalen. Je kunt dus nog steeds zien of een URL wel betrouwbaar is. Maar er is meer: je kunt nu zelf aangeven of de link in hetzelfde venster of in een nieuw tabblad geopend moet worden. De optie Kopieer maakt het makkelijk om de URL in een e-mailbericht, notitie of andere applicatie te plakken.

URL’s kopiëren

Wil je een URL kopiëren, dan kun je dat op de hierboven uitgelegde methode doen. Er is natuurlijk ook nog een andere manier: als je de URL van de huidige webpagina wilt kopiëren tik je gewoon in de adresbalk van de browser. Als je even je vinger op het scherm houdt verschijnt dezelfde knip-, kopieer- en plakoptie die we gisteren hebben besproken in iPhone OS 3.0 in het Nederlands, deel 3: knippen, kopiëren en plakken.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Safari

Safari is de Apple's eigen webbrowser die standaard beschikbaar is op iPhone, iPad en Mac. Safari draait op WebKit, de motor achter de browser en ondersteunt alle huidige internetstandaarden. Safari heeft allerlei handige functies, zoals het instellen van favoriete websites, bladwijzers, het Safari-privacyrapport, het aanmaken van Safari-profielen en nog veel meer. De browser krijgt regelmatig nieuwe functies, samen met grote iOS-, iPadOS- en macOS-updates. Lees hier alles over Safari en nuttige tips.

Safari

Reacties: 27 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.