Video toont werkende prototypes van de originele iPhone

Wist je dat er meerdere prototypes van de iPhone in ontwikkeling waren? In een nieuwe video zijn twee werkende prototypes, de P1 en P2, naast elkaar te zien. De P2 vormde de basis van de bediening van de iPhone.
Benjamin Kuijten -

Vanwege het 10-jarige bestaan van de iPhone, wordt er deze maand veel teruggeblikt. Maar er komen ook weer nieuwe details boven water over de vroege ontwikkeling van de iPhone. Deze keer zijn het de twee heel verschillende prototypes die Apple ontwikkelde en die bekend staan als de P1 en P2. Het ene model komt van iPod-vader Tony Fadell, terwijl de andere afkomstig is van Scott Forstall.


iPhone prototype P1 en P2.

Twee iPhone-prototypes: P1 en P2

De software van de P1, de linker iPhone in onderstaand filmpje, komt van de hand van Tony Fadell. Tony werkte voorheen aan de iPod en dat is ook direct zichtbaar in het werkende model. Het is dan ook niets meer dan het OS van de iPod verwerkt in een touchscreen. In plaats van dat je direct op de knoppen drukt om naar het desbetreffende onderdeel te gaan, draai je aan een virtueel klikwiel. Het is exact hetzelfde model als waar we eerder deze week over schreven en bekendstaat als de klikwiel-iPhone.

Bekijk ook

iPhone prototype met klikwiel

Dit is de klikwiel-iPhone die Apple nooit uitbracht

Zou de iPhone net zo succesvol zijn geworden als Apple had gekozen voor een klikwiel-interface, zoals op de iPod? Apple heeft het serieus overwogen.

Het tweede model, de P2, lijkt qua bediening meer op de iPhone die we vandaag de dag gebruiken. Deze is gemaakt door Scott Forstall die later ook aan het hoofd van de iOS-ontwikkeling stond. Hoewel de P2 qua design totaal niet lijkt op hoe iPhone OS er op de originele iPhone uit zag, is het wel de basis die uiteindelijk voor iOS gebruikt werd. De grote blauwe knoppen in de P2 gecombineerd met de zwarte tekst zijn wat minder makkelijk leesbaar en daardoor lijkt de P2 ook wat minder ver in ontwikkeling dan de P1.

Beide toestellen zijn qua hardware identiek en draaien allebei op Acorn OS. Zowel de P1 als de P2 werden door twee teams afzonderlijk gemaakt, op verzoek van Steve Jobs om zo te kunnen beoordelen welke de juiste weg was. Behalve deze twee prototypes waren er nog tientallen andere prototypes in ontwikkeling voordat de iPhone uiteindelijk werd zoals we nu kennen. Een ander leuk detail is dat de P2 aanzienlijk meer tijd nodig heeft om op te starten, omdat het een completer besturingssysteem heeft dan de P1.

iPhone-prototype bijna verloren

Tegenover de BBC gaf Tony Fadell nog een leuke anekdote. In de tijd dat de prototypes werden ontwikkeld, raakte Tony toen hij uit een vliegtuig was gestapt: het prototype bleek niet meer in zijn zak te zitten. Tony vreesde voor zijn baan, aangezien het project een topgeheim was en Steve Jobs nadrukkelijk zei dat hij mensen zou ontslaan als het project vroegtijdig uit zou lekken. Gelukkig bleek er niks aan de hand, want de iPhone werd gevonden tussen twee stoelen.

iPhone prototype met Acorn OS.

Tony kwam ook al snel tot de conclusie dat het klikwiel-model, zoals in bovenstaande video te zien is, niet goed werkte. Het toestel leek meer op een oude draaitelefoon uit de jaren 60 dan het begin van de toekomst. Tegelijkertijd werd er ook gewerkt aan een Mac met touchscreen en Steve Jobs wilde dit graag op een iPod hebben, wat uiteindelijk leidde tot de iPhone. Steve Jobs was bovendien fel tegenstander van het gebruik van een stylus, maar dat weerhield Tony Fadell er niet van om achter Steve’s rug om toch te werken aan een toestel dat te bedienen was met een stylus.

Reacties: 4 reacties

  1. gelukkig is het dit niet geworden

  2. Er werd gewerkt aan een mac met touchscreen? Euh dat heeft het door Tim uiteindelijk niet weten te redden tot de nieuwe MacBook pro of zou dat de iPad geworden zijn 😉

  3. Origineel geplaatst door Mike
    Er werd gewerkt aan een mac met touchscreen? Euh dat heeft het door Tim uiteindelijk niet weten te redden tot de nieuwe MacBook pro of zou dat de iPad geworden zijn 😉

    Dat moet je anders zien denk ik. Cook heeft al eens uit de doeken gedaan dat ze eigenlijk helemaal niet werkten aan een iPhone maar dat ze als eerste bezig waren met een tablet. Ongetwijfeld waren ze gelijktijdig met Microsoft bezig met de eerste tablets die geen echt succes werden. Vervolgens hebben ze het multitouch screen geperfectioneerd en kreeg iemand hij Apple een briljant idee: laten we dit gebruiken om een telefoon te ontwikkelen. En zodoende werden weer allerlei prototypes voor telefoons ontwikkelt. Sommigen met het welbekende touch screen en sommigen dus met andere bediening zoals het klokwiel. Maar het multitouch scherm was de kip met het gouden ei zoals iedereen wel snel doorhad. Van daaruit zijn ze het apparaat gaan perfectioneren. Een hele prestatie want zelfs toen Jobs de eerste iPhone presenteerde was het een zeer buggy apparaat. Als Jobs niet precies de juiste volgorde van de presentatie aanhield was er een grote kans dat de telefoon zou crashen. Een ramp natuurlijk. Het zag er allemaal gelikt en snel uit maar was het zeker niet. Des te indrukwekkender dat Apple amper zeven maanden later op redelijk grote schaal goed werkende iPhones uit de fabriek kon stampen. Daar hebben vast heel wat mensen uren van wakker gelegen bij Apple.

  4. Kan het zijn dat ik mijn twijfels heb of de iPhone met het wieltje echt is? Ik denk namelijk: “Als die iPhone te bedienen is met het wieltje en de touch knoppen. Waarvoor is dan die home-button?” En als hij dan niet voor gebruik is gemaakt, waarom zit hij er dan?