‘Geef je oude iPhone niet aan Liam, maar verkoop ‘m aan een ander’
Apple besteedde in de keynote in maart dit jaar onverwacht veel aandacht aan het milieu. Er werd een nieuw recycleprogramma voor iPhones en iPads in het leven geroepen en ook introduceerde Apple de nieuwe recyclerobot Liam, die in slechts 11 seconden een iPhone uit elkaar haalt. Er is zelfs een Liam in Nederland. Maar hoe goed heeft Apple z’n zaakjes voor elkaar? Niet zo goed, stelt de website Grist, die hierover met experts sprak.
‘Er gaat veel verloren’
Je oude iPhone of iPad bij Apple inleveren zou dan ook helemaal niet het beste voor het milieu zijn. Apple vereist van de partners waarmee ze samenwerken dat een ingeleverde iPhone volledig vernietigd wordt. Onderdelen zoals chips, camera’s en ook beeldschermen, gaan daarmee verloren, terwijl die prima hergebruikt zouden kunnen worden in nieuwe iPhones of in geheel andere apparaten. Bovendien gaat daarmee ook alle energie en tijd verloren die in de productie van deze onderdelen is gestoken. Volgens Apple’s eigen gegevens kost een gemiddeld Apple-product ruim 114 kg Co2-uitstoot. Als producten volledig worden vernietigd gaat dat in feite verloren, betoogt de site.
Ingewikkeld verhaal
Daar komt bij dat het recyclen van smartphones een ingewikkeld verhaal is. Een moderne smartphone bestaat uit 70 verschillende elementen (grondstoffen). Denk bijvoorbeeld aan goud en koper in de behuizing en circuits, lithium en kobalt en nog veel meer stoffen. David Abraham, van denktank Technology, Rare and Electronics Materials Center geeft aan dat niet alleen het verzamelen van die grondstoffen veel energie kost, maar ook het recyclen ervan. Slechts een fractie van alle materiaal van een smartphone kan gerecycled worden.
Recycling-first
Adam Minter, expert in recycling, stelt zelfs dat recycling-first “destructief voor het milieu” is. Apple zegt vorig jaar met het innemen van apparaten ruim 40 miljoen kilogram elektronisch afval te hebben verzameld en ruim 27 miljoen aan herbruikbaar materiaal. Een enorme hoeveelheid die qua gewicht vergelijkbaar zou zijn met 215 miljoen iPhone 6s-toestellen en 20 miljoen MacBook Pro’s. De meeste ingeleverde apparaten worden volgens Apple opnieuw gebruikt, maar exacte cijfers wil het bedrijf niet geven. Uit ander onderzoek zou blijken dat het overgrote deel (65 procent) van ingeleverde toestellen hergebruikt wordt, maar dat betekent dat er 35 procent is waarvoor dat niet geldt.
Hergebruiken
Recycling is een van de R’s, maar er is ook nog Reduce (beperk) en Reuse (hergebruik). Volgens Abraham is het dan ook beter om je iPhone zo lang mogelijk te blijven gebruiken. “Vervang het scherm van je iPhone, je batterij en wat je verder nog kan vervangen.” Misschien kan je er iemand anders nog gelukkig mee maken. En anders zijn er wel partijen zoals onze partner mResell die ervoor zorgen dat gebruikte iPhones weer een tweede leven krijgen.
Als je je iPhone bij Apple inlevert, kun je daarvoor een giftcard krijgen. Maar als je ‘m tweedehands verkoopt, kun je er vaak nog veel meer geld voor krijgen. Het lijkt dus niet alleen beter voor het milieu om je iPhone aan iemand anders te verkopen of weg te geven, maar ook voor je eigen portemonnee.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Afscheid na 18 jaar: Jean-Paul en Gonny gaan vertrekken (maar iCulture blijft!) (15-01)
- iCulture krijgt een nieuw thuis (15-01)
- Ken jij deze Apple-klassiekers nog? (14-01)
- Locatiegegevens van miljoenen gebruikers populaire apps gelekt: met deze iPhone-instelling bescherm je jezelf (14-01)
- 'EU heroverweegt DMA-onderzoeken naar Apple en andere techbedrijven' (14-01)
Reacties: 11 reacties