iPhone krijgt nieuwe Stolen Device Protection-functie in iOS 17.3: dit betekent het

iPhone krijgt nieuwe Stolen Device Protection-functie in iOS 17.3: dit betekent het

De iPhone krijgt in iOS 17.3 een nieuwe functie genaamd Stolen Device Protection (in het Nederlands: Bescherming voor gestolen apparaat). Daarmee kunnen bepaalde functies alleen gebruikt worden met behulp van Face ID of Touch ID.
Benjamin Kuijten -

Apple heeft met Zoek mijn iPhone al allerlei functies ingebouwd die je kan gebruiken als je iPhone gestolen wordt. Maar als de dief niet alleen je iPhone te pakken heeft, maar ook nog je toegangscode weet, kan hij of zij veel gegevens bekijken en zelfs je Apple ID-wachtwoord aanpassen. Maar de nieuwe functie Stolen Device Protection, dat toegevoegd zal worden in iOS 17.3, zorgt ervoor dat er meer gegevens beschermd zijn.

Stolen Device Protection komt eraan

De nieuwe functie zorgt ervoor dat je bepaalde functies niet meer kan gebruiken met alleen een toegangscode. Zo is met deze functie ingeschakeld altijd Face ID of Touch ID nodig om je wachtwoorden in iCloud-sleutelhanger te kunnen bekijken en gebruiken. Ook voor het uitschakelen van de Verloren-modus, het wissen van alle inhoud en instellingen en het gebruiken van de iPhone voor het instellen van een nieuw device, vereisen allemaal Face ID of Touch ID. Normaal gesproken kun je als backup (als je gezicht of vingerafdruk niet herkend wordt) alsnog je toegangscode gebruiken. Maar als deze functie ingeschakeld is, werkt dat niet.

Stolen Device Protection op iPhone inschakelen en gebruiken

Voor sommige andere functies voegt Apple zelfs nog een extra beveiligingslaag toe. Je hebt dan niet alleen Face ID of Touch ID nodig, maar je moet daarna nog een uur wachten om verder te gaan. Daarna moet weer Face ID of Touch ID gebruikt worden. Dit geldt bijvoorbeeld voor het aanpassen van je Apple ID-wachtwoord, het bijwerken van je Apple ID-beveiligingsinstellingen, het wijzigen van je iPhone-toegangscode en het aanpassen of verwijderen van Face ID- en Touch ID-instellingen. Ook het uitzetten van Zoek mijn- en het uitschakelen van deze Stolen Device Protection vereisen een uur wachttijd en dubbele Face ID/Touch ID-verificatie. Deze wachttijd is niet nodig als de iPhone op een bekende locatie is, bijvoorbeeld thuis of werk.

Het is op dit moment niet mogelijk om de functie op afstand in te schakelen, bijvoorbeeld op een moment dat je iPhone gestolen is. Je moet het dus van tevoren al aan zetten. In het dagelijks gebruik zul je niet zoveel verschil merken, omdat je gewoon Face ID of Touch ID kan gebruiken om bepaalde instellingen te wijzigen. Maar hou er wel rekening mee dat sommige instellingen niet zomaar buitenshuis aangepast kunnen worden, omdat er dan een beveiligingsvertraging van een uur is.

Deze instellingen vereisen voortaan Face ID of Touch ID, zonder dat je terug kan vallen op toegangscode:

  • Bekijken en gebruiken van je inloggegevens, wachtwoorden en passkeys in iCloud-sleutelhanger
  • Verloren-modus uitschakelen
  • Alle inhoud en instellingen wissen
  • Betaalmethodes gebruiken die in Safari zijn opgeslagen (zoals je creditcard)
  • iPhone gebruiken om een ander nieuw apparaat in te stellen
  • Virtuele Apple Card bekijken (alleen in de VS)
  • Aanmelden voor een Apple Card (alleen in de VS)
  • Apple Cash en Apple Savings-account gebruiken in Wallet (alleen in de VS)

Normaal gesproken kun je bij deze functies ook als alternatief je toegangscode gebruiken, maar met Stolen Device Protection kan dat dus niet.

En dan zijn er nog deze extra beveiligde functies waarbij je te maken krijgt met een beveiligingsvertraging als je niet thuis of op je werkadres bent, waardoor je na Face ID/Touch ID nog een uur moet wachten:

  • Wijzigen Apple ID-wachtwoord
  • Bijwerken van je Apple ID-beveiligingsinstellingen (zoals beheren vertrouwde apparaten, vertrouwde telefoonnummers, herstelsleutel of herstelcontact)
  • Wijzigen van je iPhone-toegangscode
Bekijk ook
iPhone-toegangscode invoeren? Laat anderen niet meekijken!

iPhone-toegangscode invoeren? Laat anderen niet meekijken!

De iPhone zit vol met beveiligingsfuncties, die diefstal minder interessant maken. Maar er is één zwak punt: de toegangscode. Als iemand over je schouder meekijkt en de iPhone uit je hand grist, ligt je digitale leven op straat.

De nieuwe functie is een reactie op een eerder artikel van The Wall Street Journal. Uit onderzoek bleek toen dat een dief die jouw toegangscode weet, je hele digitale leven kan overnemen. De dief kan je toegangscode achterhalen als hij of zij bijvoorbeeld over je schouder meekijkt in een uitgaansgelegenheid of het openbaar vervoer terwijl jij je code invoert. Ook kan je iPhone natuurlijk gestolen worden door een bekende die sowieso al jouw toegangscode weet.

Bekijk ook
iPhone gestolen: doe dit eerst!

iPhone gestolen: doe dit eerst!

Is je iPhone gestolen, dan moet je snel actie ondernemen. Deze tips leggen uit wat je moet doen bij diefstal van je iPhone. En

Reacties: 12 reacties

  1. Goeie zaak en mooie update

  2. Maar de belangrijkste doen ze weer eens niet. Hierover heb ik al vaker gemaild met Apple, maar schijnbaar zien ze er niets in. En dan bedoel ik dus dat als je je telefoon wilt uitschakelen dat je dat alleen kan met Face/TouchID.

    Een dief wilt een iPhone meteen uitzetten en dat kan dus niet meer als het een extra verificatie vereist. Maar waarom Apple dit maar blijft tegenhouden is mij echt een raadsel.

    • Juist niet hoe moet ik hem dan op werk uit zetten, als ik een telefoon terug krijg van medewerker die weg is(die hem niet netjes heeft afgemeld).

      Ik meld dat toestel aan bij Apple met de factuur, echter moet toestel dan uit staan.
      Als de afmelding door Apple is gedaan uit de cloud kan ik hem herstellen via iTunes, maar dan moet je wel het toestel kunnen uitzetten.

    • Als ik even advocaat van de duivel speel zou een dief een iPhone die niet zonder passcode uit kan in een faraday hoesje kunnen doen waardoor alle gps/wifi/cellular/BT conecties niet meer werken. Even de zaklamp aanzetten en de camera om de batterij te leeg te laten lopen en na een dag (of twee) staat de iPhone dan alsnog uit.

      Dit soort hoesjes zijn lange tijd populair geweest om “keyless entry” autosleutels te beveiligen tegen dieven die het signaal van de sleutel kunnen doorspelen waardoor het lijkt alsof de sleutel/eigenaar dicht in de buurt van de auto was en dus ontgrendeld kan worden.

    • Waarschijnlijk doen ze er niets mee omdat de meeste toestellen vanaf iPhone 12 terug te vinden zijn in het “Zoek mijn” netwerk ook als ze uitgeschakeld zijn.

  3. Fantastisch.
    Nu nog face-id en pincode vereisen om je toestel uit te schakelen en we zitten nóg een stuk veiliger. (ook op iPad)

    • Zou idd een mooie toevoeging zijn. Alleen kan je nu als je iPhone niks doet een force start doen. Die optie zal altijd zo blijven en kan je dus je tel uitzetten zonder code.

  4. Mooie functie idd.
    Tot je FaceID stuk gaat of je ineens niet meer herkent, dan heb je toch een flink probleem

  5. Hier blijft die functie uit. Je kan geen toegangsscode meer gebruiken als die ingeschakeld is. Ik heb face id, maar werkt voor mij als blinde niet altijd om de iphone te ontgrendelen, dus ik heb dan een serieus probleem. Ze hebben hier duidelijk niet goed over nagedacht. Ook als face id of touch id niet meer werkt zit je vast. Heel dom van Apple dit.

  6. Joanna Stern van The Wall Street Journal maakte hier al 2 video’s over die de problemen duidelijk maken en wat je ertegen kan doen. Ook als je de iOS beta al geïnstalleerd hebt is dit een mooie toevoeging (zie het tweede deel).

    Beide filmpjes kan ik ieder aanraden.

    Deel 1: https://youtu.be/QUYODQB_2wQ
    Deel 2: https://youtu.be/tCfb9Wizq9Q